A Plates London vegán étterem megszerezte első Michelin-csillagját. A Glasgowban tartott ünnepélyes ceremónián Kirk Haworth főszakács innovatív megoldásait dicsérték. Kirk testvérével, Keeley-vel közösen alapította és vezeti a londoni éttermet.
Annak ellenére, hogy London évek óta az egyik leginkább vegánbarát város, a Michelin-csillag eddig elkerülte a városban található vegán éttermeket. Az idei évtől viszont már csillaggal kitüntetett helyen is fogyaszthatnak az igazán magas színvonalú gasztronómiai élményre áhítozó vegánok (és természetesen a nem vegánok is), a Plates London ugyanis bezsebelte az első Michelin-csillagját – írja a The Guardian. A zsűri elmondása szerint Kirk Haworth – aki tavaly első vegánként megnyerte a Greath British Menu főzőműsor döntőjét – nagyszerűen használja fel a klasszikus képzését arra, hogy újabbnál újabb vegán fogásokat találjon ki.
A Michelin-csillag odaítélése a Plates London étteremnek egy jelentőségteljes pillanat. A növényi alapú étkezés folyamatosan fejlődött és alakult az elmúlt évtizedben, így éppen ideje volt már, hogy színre lépjen egy vegán étterem, ami az ország kulináris elitjébe tartozhat. Fontos megjegyezni, hogy a Plates nem csak vegán csillagot kapott. Ez a csillag teljes értékű csillag
– olvasható az értékelés a Michelin Guide weboldalán.
A vegán étterem és a fine dining ma már nem feltétlenül két külön világ
A Plates mellett feltűnik még néhány csillag nélküli vegán étterem is a Michelin Guide-ban, ami nem meglepő, hiszen az országban már kétmillió felett jár a vegánok száma. London pedig régóta vezeti a HappyCow éves listáját, amiben az étteremkereső alkalmazás a leginkább vegánbarát városokat listázza. Ezáltal valószínűsíthető, hogy a vegán kínálat a gyorséttermektől és kifőzdéktől egészen a luxus élményekig igyekszik minden igénynek megfelelni.
A legismertebb növényi alapú fine dining létesítmény viszont minden bizonnyal a New York-i Eleven Madison Garden (EMG). Az étterem nemcsak a világ egyik legismertebb, három Michelin-csillagos étkezdéje, de a vegán gasztronómia egyik fellegvára is. Az EMG 2021-ben váltott teljesen növényi menüre, és ennek ellenére (vagy éppen ennek köszönhetően) 2022-ben is sikerült megtartani mind a három csillagját. Ezzel is bizonyítva, hogy a vegán étkezés nem a kiskapuk és félmegoldások kereséséről szól. És hogy fenntartható módon, állati eredetű hozzávalók nélkül és egészséges ételeket fogyasztva is hamisítatlan fine dining élményben lehet részünk.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.