Hétfőtől a Burger King St. Louis-i éttermeiben, 59 helyszínen kapható a gyorsétteremlánc védjegyének számító Whopper burger Impossible növényi húspogácsával is. A pogácsát kifejlesztő Impossible Foods a piacon a Beyond Meat mellett jelenleg legnagyobbnak számító “műhús” gyártó cég, korábban itt írtunk róluk.
Az étteremlánc egyelőre teszteli a burger sikerességét, majd a fogadtatástól függően akár állandó termékként bevezetheti több helyszínen is.
Vegán Burger King?
Vegetáriánus burger egyébként az amerikai menün a magyarral ellentétben lassan két évtizede szerepel – a vegetarianizmus nyugati térhódításának kezdete óta. A cég láthatóan most is az elsők között van, akik felismerték, hogy a növényi húsalternatíváknak most már komoly piaca van.
Az Impossible burger azonban több szempontból eltér a korábbi vegetáriánus burgertől. A pogácsa textúrájában, ízében és fehérjetartalmában is a húst kívánja imitálni; az pedig, hogy a világ egyik legnagyobb gyorsétteremlánca ennek a bevezetését teszteli, egyértelműen mutatja, hogy a húsalternatívák piaca túlmutat a vegánokon.
Azon vegánok mellett, akik szívesen fogyasztanak ilyen ételeket, ennek a terméknek a célközönsége az egészségtudatos vásárló, aki egyre inkább fordul el a vörös hústól a többszörösen bizonyított emberi szervezetre káros hatása miatt, és a környezettudatos vásárló, aki csökkenteni szeretné egyéni ökológiai lábnyomát, de a hagyományos ízekről nem szeretne lemondani.
Videón az emberek reakciói
Az eddigi fogadtatásból pedig egyértelmű, hogy nem is kell ezekről lemondani: a Burger King videóra vette néhány vendég reakcióját, akik nem tudták, hogy növényi húspogácsát fogyasztottak, a reakciók pedig magukért beszélnek:
“Tessék? Hogy érted?”
“Ez márpedig tehénből van!”
“Pont olyan, mint a marhahúsos Whopper!”
“Nem, ez nem növény, ez marhahús, nem látod? Ez marhahús!”
Nem csak a fogyasztókat, magát a Burger King üzleti partnereit is meggyőzte az Impossible pogácsa – Christopher Finazzo, az étteremlánc Észak-Amerikai elnöke így nyilatkozott:
“Csináltunk vaktesztet a franchise-partnereinkkel, illetve az irodában is és a vezetői körben is, és senki nem tudta megmondani a kettő között a különbséget.”
Az Impossible Burger tápanyagtartalmában a húshoz hasonló, nem tartalmaz azonban transzzsírokat és koleszterint; előállítása sokkal környezetbarátabb – 75%-kal kevesebb vizet és 95%-kal kevesebb földterületet igényel, és 87%-kal kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint a marhahús; és egyetlen állatnak sem kellett érte meghalnia.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.