Nem sok kétely merül fel azzal kapcsolatban a tudósok és a laikusok körében sem, szenvedhetnek-e, képesek-e ilyen érzésekre az állatok. Az már megosztóbb téma, hogy a növények éreznek-e fájdalmat.
Ha vegán életmódot követsz, nyilván tudod, hogy közel minden új ismeretséghez és ismerkedéshez társul egy bizonyos kérdés. Ez az a kérdés, amely nagy valószínűséggel merül fel azt követően, hogy kiderül, igyekszel kizárni az életedből minden olyan terméket és szolgáltatást, amely állatok kizsákmányolásával jön létre.
Ez a kérdés a következő:
Éreznek fájdalmat a növények is, őket nem sajnálod?
A kérdés persze jogos lehet, ráadásul nem is egyszerűen megválaszolható. Nem véletlenül izzad le a kérdőre vont vegán, miközben próbálja magyarázni, hogy „fájhat nekik, persze, de nem úgy, mint az állatoknak”.
Kétségtelen, hogy a növények elképesztően összetett organizmusok, az elmúlt években rendkívüli összefüggéseket fedeztek fel azzal kapcsolatban, hogy a növények miként dolgozzák fel a külső ingereket és hogyan reagálnak rájuk. Arra azonban jelen állás szerint semmi nem utal, hogy a növények képesek lennének fájdalmat érezni – szögezi le a Sentient Media.
A fájdalom – és az ahhoz szükséges „alapkészlet”
Nyilvánvaló: ahhoz, hogy tisztázzuk, éreznek-e fájdalmat a növények, először azt érdemes tisztázni, mit is ért a tudományos közeg fájdalom alatt. Ez egy „olyan kellemetlen szenzoros és emocionális élmény, amely egy meglévő vagy potenciális szövetkárosodáshoz kapcsolódik, vagy arra emlékeztet”.
Eredete, mechanizmusa szerint három típusát különböztetik meg:
- Nociceptív: akkor jelentkezik, ha a test szövetei megsérülnek. Tipikus ilyen érzés keletkezik, ha megvágjuk, megégetjük magunkat, ha eltörik egy csontunk, vagy bárhogyan megsérülünk.
- Neuropátiás: a gerincvelő, az agy és az idegek károsodása vagy kóros folyamatok eredményeként jön létre, ilyen például az agyvérzés, a gerincvelő sérülése vagy a cukorbetegség okozta idegkárosodás.
- Pszichogén: valószínűleg ez igényli a legkevesebb magyarázatot, ez a lelki eredetű fájdalom.
Növények esetében a pszichogén és a neuropátiás fájdalom – a tudomány jelenlegi állása szerint – magyarázat nélkül kizárható. A nociceptív fájdalomtípus esetében azonban érdemes egy kicsit betekinteni a folyamat mélyére.
Ebben az esetben a fájdalomérzet kiindulási pontjának a nociceptorok, azaz az idegvégződések tekinthetők. Amikor a testet potenciálisan károsító inger éri – például szélsőséges hőmérséklet vagy sérülés –, a nociceptorok ezt rögtön tudatják az aggyal, az agy pedig fájdalomérzetet kelt. Ezzel ösztönzi a testet arra, hogy a sérülés elkerülése érdekében változtasson a körülményein.
A növényeknek nincsenek sem nociceptoraik, sem idegrendszerük, ahogyan agyuk sem. Márpedig azon fajok esetében, amelyek fájdalmat éreznek, az idegrendszer és az agy egyaránt szerves részét képezi ennek a folyamatnak. Ennek fényében tehát kellő magabiztossággal kijelenthető: nem éreznek fájdalmat a növények – klasszikus értelemben legalábbis semmiképp.
Számításba kell persze venni egy „különutas” fájdalomformát is, amikor amputáció után az eltávolított testrész helyét fájlalja a beteg. Ez a fantomfájdalom, amely nociceptorok nélkül jön létre. Fontos azonban leszögezni, hogy magát a fájdalomérzést ebben az esetben is az agy és az idegrendszer generálja, így növényeknél ezt az eshetőséget is ki lehet zárni.
Nem éreznek fájdalmat a növények, de ettől még reagálnak
Az, hogy klasszikus értelemben vett fájdalmat nem éreznek a növények, még távolról sem jelent egyet azzal, hogy ne érzékelnék az őket körülvevő világot és ne reagálnának az őket érő hatásokra.
A növények határozottan érzékelik az érintést és a hőmérséklet-változást, reagálnak is ezekre. Azt viszont nem vagyok hajlandó mondani, hogy »érzik« ezeket. Az érzéshez ugyanis agyra van szükség, a növényeknek pedig nincs agyuk
– írta Elizabeth Van Volkenburgh növénybiológus a Psychology Today című lapban.
A hőmérsékletre és fényre adott egyik legkarakteresebb növényi reakció a napraforgó „napi rutinja”, amelyről a nevét is kapta. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a sérülésekre is reagálnak a növények. Sokuk vegyi anyagokat bocsát ki, amikor levágnak vagy letépnek belőlük egy darabot, ezzel figyelmeztetik a közelben lévő többi növényt a veszélyre.
Erre viszonylag könnyen rá lehetne fogni, hogy a fájdalomra adott reakció. Tudósok szerint azonban inkább a védekező mechanizmus megnyilvánulásaként érdemes erre tekinteni.
A PETA állatvédő szervezet mindenesetre rámutatott, még ha ragaszkodsz is ahhoz, hogy ezeket a növényi reakciókat a fájdalom jeleiként kezeld, számolj csak utána! A mindenevő – tehát jelenleg globális szinten legelterjedtebb – étrend fenntartásához a haszonállatokat is etetni kell, mégpedig növényekkel.
Ha a világon mindenki növényi alapú étkezésre váltana, a mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges földterület becslések szerint 76 százalékkal csökkenhetne. Ez pedig mindenképp kevesebb élőlény szenvedését eredményezné – akár éreznek fájdalmat a növények, akár nem.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.