Most olvasott cikk
Győzött az állatjólét: az Egyesült Királyság betiltotta az élőállat-exportot

Győzött az állatjólét: az Egyesült Királyság betiltotta az élőállat-exportot

Szarvasmarhák az élőállat-szállító hajón.

Egy fél évszázados harc zárult le májusban az Egyesült Királyságban az élőállat-export betiltásának törvényi szintre emelkedésével. Az állatok élve szállítását már korábban felfüggesztette a kormány, de az aktivisták féltek, hogy csak ideiglenes intézkedésekről van szó. A továbbiakban ettől már nem kell tartani.

Az Egyesült Királyság is csatlakozott azon országok (nagyon rövid) listájához, akik betiltották az élőállat-exportot – olvasható az ország kormányzati weboldalán. Az állatok élve szállításának beszüntetéséért küzdő szervezetek és állatjogi aktivisták egy fél évszázados csata végére tehetnek pontot ezzel a lépéssel. Az Egyesült Királyság az állatjóléti standardok terén mutatott világelsőségének bebetonozását látja a törvényben, amely véleményük szerint csak az EU-ból való kilépést követően vált lehetségessé.

Több mint 50 évnyi kampányolást követően remek érzés látni, hogy az élőállat-exportot végre betiltják az Egyesült Királyságban. Ennek köszönhetően a brit haszonállatokat nem küldik többé gyötrelmes utazásokra hizlalás vagy vágás céljából, miközben szűkös helyen nyomorognak és nincs hozzáférésük sem vízhez, sem élelemhez

– nyilatkozta a hír kapcsán Chris Sherwood, az RSPCA ügyvezetője.

A törvény értelmében a brit haszonállatokat ezentúl országon belül, az állatjóléti előírásoknak megfelelően üzemelő mészárszékeken vágják majd le. Korábban az élőállat-export lehetővé tette, hogy a vágás külföldi vágóhidakon, a brit előírásoknak nem megfelelő módon történjen. Mindez azt követően, hogy az állatok akár napokon keresztül utaztak összezsúfolódva, borzalmas körülmények között.

Az élőállat-export egyelőre csak kevés helyen tiltott

A haszonállatokat számos megpróbáltatásnak és szenvedésnek kitevő élve szállítás sajnos nem sok országban került eddig tiltólistára. Új-Zéland az egyik olyan hely, ahol már korábban, 2023 áprilisától kezdődően tilos az élőállat-export.

Tavaly Brazíliában is kilátásba helyezték az élő szarvasmarhák exportjának beszüntetését, de ahhoz, hogy ez ténylegesen meg is valósuljon, további lépések szükségesek. Legutóbb pedig Ausztrália lengette be a tiltást, ami a tervek szerint 2028-ban valósulna meg, ám az állattartó lobbi részéről komoly ellenállására lehet számítani a törvényjavaslatot illetően.

A Compassion in World Farming és a szervezet támogatói fél évszázada igyekeznek elérni, hogy betiltsák az élőállat-exportot. Az, hogy végre láthatjuk, amint betiltásra kerül ez a kegyetlen gyakorlat, hatalmas győzelem az állatvédelmi mozgalomnak. Ezt a napot még évtizedek múlva is ünnepelni fogjuk

– örvendezett Philip Lymbery, a szervezet globális vezérigazgatója.

Az Egyesült Királyságban az élőállat-export betiltása a szarvasmarhákra, juhokra, disznókra, kecskékre és lovakra terjed ki. Szaporítási és versenyeztetési céllal továbbra is lehetőség lesz élve szállítani az állatokat, amennyiben az utazás alatt biztosítottak a szükséges állatjóléti feltételek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.