Most olvasott cikk
Élő malacokat használtak ütközési tesztbábunak kínai kutatók

Élő malacokat használtak ütközési tesztbábunak kínai kutatók

Élő malacokat használtak tesztbábuként kínai kutatók

Hatalmas felháborodást váltott ki világszerte a hír, hogy kínai kutatók élő sertéseket használtak tesztbábunak.

Az egyik esettanulmányban 15 malacot használtak fel, akiket autóülésekhez rögzítettek, majd nagy sebességű szimulációkat hajtottak végre azt tesztelve, hogy az állatok túlélik-e, és ha igen, milyen sérüléseket szenvednek.

A mindössze 70-80 napos sertéseket a kísérletben különféle biztonsági övekkel hevedereztek, és kb. 30-50 km/órás sebességgel falnak vezettek.

Kegyetlen halál

Az állatokat egy szánra felszerelt ülésbe helyezték, majd a falba csapták. A malacok belső vérzést, töréseket, halálos zúzódásokat szenvedtek el.

A tizenöt állatból hét azonnal meghalt, a többi néhány órával később.

Élő sertéseket használtak kínai kutatók az állatkísérletben

A rémült sertéseket nem csak a szimuláció szörnyű körülményeinek vetették alá, hanem a teszt előtt 24 órával már megtagadták tőlük az élelmet, hat órával előtte pedig már vizet sem kaptak. A kutatók állítása szerint érzéstelenítőt kaptak annak érdekében, hogy csökkentsék a stresszt.

A Crashworthiness International Journalban azt nyilatkozták, hogy azért használtak fiatal sertéseket, mert az anatómiájuk hasonló egy hatéves gyerekéhez. Ez mindenképp elgondolkodtató, hogy miért ölünk és használunk ki hozzánk hasonló állatokat bármilyen célból is.

Van jobb megoldás

A korszerű, ütközések teszteléséhez használt próbabábuk egyébként rendkívül fejlettek; különböző formájúak és méretűek, és a belsejükben lévő érzékelők képesek mérni az ütközési erőket a “test” különböző pontjain. Ezáltal ezek sokkal pontosabban képesek ábrázolni az ember esetleges baleseti sérüléseit, mint egy sertés.

Renate Künast, a Német Zöld Párt azt nyilatkozta az újságnak, hogy azok a cégek, akiket valóban érdekel a gyerekek védelme; fejlettebb tesztbábukat fognak használni, nem pedig sertéseket.

A tudósok ragaszkodtak álláspontjukhoz, miszerint betartották az amerikai laboratóriumi állatok felhasználására vonatkozó irányelveket, és azt állították, hogy tanulmányukat egy etikai bizottság hagyta jóvá. Az USA-ban azonban az 1990-es években véget ért a sertések és más állatok ütközéses tesztekben való használata.

Ütközési tesztbábukat csináltak élő malacokból a kínai kutatók

A PETA szóvivője, Anne Meinert a Bild német újságnak tett nyilatkozatában felháborodását nyilvánította ki.

Az, hogy Kínában a nagy sebességű tesztek során olyan érző, intelligens állatokat ütköztetnek falakba, mint a sertések, egyszerűen kegyetlen. Törött csontokhoz, belső vérzésekhez, hasadáshoz és szörnyű halálhoz vezet.

A képek kiszivárgása után a társaság elismerte, hogy laboratóriumaiban az elmúlt 10 évben állatok ezreit – köztük sertéseket, kutyákat, nyulakat, vadászgörényeket, patkányokat és egereket – használtak fel kísérleteikhez.

2 hozzászólás
  • Aki erre képes, az nem ember. Ki akar ilyen érzéketlen, együttérzésre képtelen emberekkel együttélni ezen a bolygón? Engem kiráz a hideg az emberi kegyetlenség határtalanságától. Pedig olyan egyszerű. Az ő helyében mit érezne? Csak ennyit kellene mindig feltenni nekik. Ha úgy gondolja, hogy semmit, akkor cseréljen vele helyet és próbálja ki ő. Valóban semmit sem érez egy gyerekülésbe préselve és hatalmas erővel falhoz vágva? Szeretném azokat látni ebben a helyzetben, akik védtelen és ártatlan, érző lényeket ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítenek.

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.