John McDougall amerikai orvos különösen a keményítőben gazdag, növényi eredetű ételek egészségmegtartó hatásában hitt. 18 éves korában történt súlyos agyvérzésére az őt kezelő orvosok nem találtak magyarázatot. Ő azonban utólag az akkori táplálkozását – a sok hot dogot, sajtos pizzát és tojást – tartotta a legfőbb kiváltó oknak.
Otthonában, békés körülmények között, 77 évesen lelt örök nyugalomra a híres amerikai orvos és író, John McDougall.
Hogy mi is volt McDougall álma? A rövid válasz úgy hangzik: a keményítőtartalmú ételeken és zöldségeken alapuló, zsírszegény vegán étrend népszerűsítése.
A hosszabb, kifejtősebb válaszért viszont egészen 1965-ig kell visszamennünk időben. Ekkor történt, hogy a 18 éves Johnt egy súlyos agyvérzés ideiglenesen lebénította.
Miután megvizsgáltak, minden egyes orvost megkérdeztem, mi okozta a stroke-omat, mit fog tenni értem, hogyan fog meggyógyítani, mikor mehetek haza. A tipikus válasz nonverbális volt: a fejüket rázva kisétáltak a szobámból
– számolt be a kórházi tapasztalatról hivatalos oldalán.
Nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy ennél sokkal több is lehetne az orvoslásban. Saját felelősségre hazament, és nem sokkal később megkezdte egészségügyi tanulmányait. Utólag aztán meggyőződésévé vált, hogy az agyvérzése a tojásra, a sajttal gazdagon beterített pizzára és a hot dogra vezethető vissza. Azonban eddig a felismerésig is egy hosszabb út vezetett számára orvosként.
Az emléke előtt tisztelegve arra kérjük Önöket, hogy továbbra is éljenek egészségesen, szeressék egymást, és figyeljenek a környezetünkre, valamint az állatokra, akikkel osztozunk ezen a bolygón. Megígérjük, hogy a McDougall Program folytatódni fog. Bár ez a küldetést dr. McDougall álmodta meg, tovább fog élni és fejlődni gyermekei és az általa összeállított csapat elkötelezettségén keresztül
– olvasható a család közleményben.
Ázsiai származású betegei ihlették McDougall vegán programját
1973 és 1976 között egy ötezer fős közösség orvosaként praktizált egy hawaii cukorültetvényen, és rengeteget küszködött azzal, hogy a páciensei egészségesek maradjanak. Az általános tendencia az volt, hogy egyik gyógyszert próbálták ki a másik után, és a sikerek mindössze időszakosak voltak.
Azt látta, hogy a Kínából, Japánból, Koreából és a Fülöp-szigetekről származó első generációs páciensek még a hagyományos, javarészt rizsen és zöldségeken alapuló étrendet követték. A harmadik generáció azonban már a nyugati, állati eredetű élelmiszerekben gazdag táplálkozást preferálta.
Az első generációs bevándorlók a 90-es éveikben is karcsúak, aktívak voltak, csak ritkán szorultak gyógyszeres kezelésre. Nem volt általános a körükben a cukor- és szívbetegség, az ízületi gyulladások, ahogy a mell-, prosztata- vagy vastagbélrák sem. Gyermekeik azonban már kicsit testesebbek és betegesebbek lettek, unokáikra pedig ezek már hatványozottan igazak voltak.
Könyvtári kutatómunkába kezdett, és a tudományos folyóiratokat böngészve rádöbbent, nem teljesen új keletű megállapítás az övé. Más orvosok, egészségügyi szakemberek is utaltak már arra tanulmányokban, hogy
a keményítőben, tehát például rizsben és burgonyában gazdag étrend különösen jótékony hatást gyakorolhat az egészségre. Ezzel szemben a hús és a tejtermékek éppen ellentétesen, rossz hatással lehetnek arra.
Ebből kiindulva létrehozott egy tizenkét napos programot, amely személyre szabott orvosi ellátást, előadásokat és havi ellenőrzéseket tartalmaz a program befejezését követő egy éven keresztül.
Felfedezéseiről és tapasztalatairól könyveket is írt, ezek közül a The Starch Solution (A keményítős megoldás) az egyik legismertebb. McDougall tizenhárom művéből egyelőre egyiket sem fordították le magyar nyelvűre.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.