Változó világ

Elhunyt a 104 éves vegán orvos, Ellsworth Wareham

Világszerte ismerték és szerették.

Elhunyt a 104 éves vegán orvos, Ellsworth Wareham

December 15.-én elhunyt Ellsworth Wareham, a 104 évet megélt sebész, akit világszerte példaképnek tartottak.

Ellsworth több mint 50 éve volt vegán, és annyira fitt volt fizikailag és mentálisan, hogy egészen 95 éves koráig életmentő műtéteket is végzett.

100 éves korában még vezetett, füvet nyírt a birtokán, időnként biciklizett, gyakran sétált és azt mondta, “a memóriája olyan, mint 20 éves korában”.

Több interjú is készült vele, ahol mesélt a múltjáról, a karrierjéről, a helyes táplálkozásról és a veganizmus fontosságáról.

Ellsworth Wareham

Mindig kész volt segíteni és felszólalni

Az egyik leggyakrabban emlegetett, végtelenül egyszerű mondata az volt:

Ha valaki hajlandó változtatni, és erre időt is ad magának, akkor végül élvezni fogja a számára egészséges ételeket.

Orvosként azt tapasztalta, hogy a legtöbb betegséget a magas koleszterinszint és az állati eredetű zsírok okozzák, de az emberek nem figyelnek erre. Szerinte “mindenki túl érzékeny lesz, ha az étrendje kerül szóba”.

Állítása szerint, ha valakinek az élete során 150 mg/dl alatt van a koleszterinszintje, rendkívül kicsi az esély arra, hogy az a személy szívinfarktusban haljon meg – ami ma az egyik leggyakoribb halálozási ok.  Sőt, a top 15 leggyakoribbb halál közül ma 13-14 a táplálkozáshoz köthető.

Egyszer a BBC Earth egyik műsorában is szerepelt Ellsworth Wareham, amit magyar szinkronnal is elkészítettek és közzétettek. Ebben szintén arról beszélt, hogy az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében.

Ellsworth Wareham filozófiája

A szülei farmerek voltak, de ő sosem akart ilyen munkát végezni, mert nem akarta bántani az állatokat.

Később tudományos alapon is megerősítést kapott, miszerint a növényi étrend a legegészségesebb étrend. Ezért egész életében ezt javasolta a pácienseinek is, akik  – mint mondta – minden tanácsát gyorsan megfogadták, de amikor az étrendváltás jött szóba, mindenki nagyon érzékennyé vált.

A fiataloknak azt javasolta – amely szerint ő is élte életét:

Van egy filozófiám. Tegyél meg minden tőled telhetőt, és amit sehogy sem tudsz megtenni, azon ne is agyalj.

 

Köszönjük, Ellsworth! Nyugodjon békében! ?

 

Prove.hu
Raul

Raul

Alapító
Hiszem, hogy Magyarországot néhány éven belül a világ egyik legtudatosabb, legnyitottabb országává tudjuk tenni, ahol könnyű a környezet megóvása, hősies az állatok megmentése, fontos az egészségünk fenntartása, nyitott a társadalmunk és mindennapos az összefogás.

1 hozzászólás

Írd le a véleményed!

Mindjárt kész vagy!

Ide fogjuk küldeni a napi útmutatókat, ezért kérlek pontos adatokat adj meg.