Most olvasott cikk
Elfogták az olasz futót megtámadó anyamedvét, még nem tudni, milyen sors vár rá

Elfogták az olasz futót megtámadó anyamedvét, még nem tudni, milyen sors vár rá

Több százezren írták alá azt a kérelmet, ami az állat elpusztítása ellen szólal fel, de a város polgármestere továbbra is holtan szeretné látni a halálos támadást elkövető anyamedvét.

Április 7-én Andrea Papi, egy 26 éves olasz férfi lett az ország első halálos medvetámadásának áldozata.

A kocogásra indult férfit azután kezdték keresni, miután nem tért vissza az edzésből. Testén jól kivehető karmolás- és harapásnyomok voltak láthatók, és mivel a térségben élnek barna medvék, a medvetámadás ténye egyértelműnek tűnt.

A halálos támadással a JJ4 jelű – Gaia névre keresztelt – anyamedvét gyanúsították, akit elfogtak, majd pedig el is különítettek, ameddig döntés nem születik a sorsáról. Azóta DNS-vizsgálattal is igazolták Gaia szerepét a tragédiában, melyhez azt a botot használták, amivel Papi védekezni próbált.

Így az is kiderült, hogy ez a medve ugyanaz, amelyik még 2020-ban rátámadt egy apára és fiára. Ők élve megúszták az incidenst, de az eset kapcsán igyekeznek folyamatosan fennálló veszélyforrásként feltüntetni az állatot azok, akik az elaltatása mellett voksolnak.

A tragédiát követően a területi kormányzó, a szélsőjobboldali Maurizio Fugatti elrendelte az állat felkutatását és likvidálását, de – éppen úgy, ahogy 2020-ban – a helyi bíróság az állatvédők és aktivisták tiltakozásának következtében felfüggesztette Fugatti utasításait, amíg nem tisztázódnak a tragédia pontos körülményei.

„Ha a bíróságon bebizonyosodik, hogy igazunk volt, akkor a medvét megölik. Ezt a hírt szerettük volna kapni 2020-ban is az apát és fiát ért támadást követően. Még mindig keserűség ül a szívekben a mostani eset kapcsán” – mondta Fugatti egy nyilatkozatban.

Az International Organization for Animal Protection (OIAP) trentinói képviselője – ebben a régióban történt a baleset –, Ornella Dorigatti üdvözölte a döntést.

Örülünk, hogy a bíróság felfüggesztette az anyamedve kilövésére adott parancsot. Nem ölhetjük meg ezeket az állatokat, de el kell kezdenünk dolgozni azon, hogyan tudunk velük közösen élni

mondta a hölgy.

A szervezet kijelentette, hogy minden törvényes módszerrel harcolni fog az anyaállat és bocsai megmentésért.

JJ4 életének megóvásáért a szervezet egy online petíciót is indított, ami már több mint 350.000 aláírásnál jár.

Egyesek szerint túl jól sikerült a medvék visszatelepítése

Az egykor nagy számban itt élő medvékből 1998-ra mindössze négy egyed maradt. Az EU által támogatott Life Ursus projektnek az volt a célja, hogy visszatelepítse őket a környékre. A betelepített állatokat Szlovéniából hozták. Jelenleg körülbelül 100 medve él a környéken és az emberekkel való találkozások egyre gyakoribbá válnak.

A környékbeli lakosok véleménye megoszlik a helyzetről. Egyesek szerint meg kell őket védeni és békén kell hagyni az állatokat, amelyek az urbanizáció és az emberi terjeszkedés miatt egyre kisebb élettérre szorulnak vissza, mások viszont zavaró tényezőként kezelik a gyarapodó populációt.

A bíróság döntése JJ4 sorsáról május 11. körül várható.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.