Az életciklus-elemzés módszerével vizsgált többféle növényi fehérjét tudósok egy csoportja. A különböző eljárással készült fehérjék környezetkárosításának értékeit a marha-, sertés- és csirkehússal összevetve kiderült, hogy a növényi alapú húsok lényegesen környezetbarátabbak az állati eredetű termékeknél.
Sokkal kevésbé károsak a környezetre a növényekből készült húshelyettesítők, alternatív fehérjeforrások – állítja egy új tanulmány. Az életciklus-elemzést megrendelő szervezet szerint ez az eddigi legátfogóbb szabadon hozzáférhető hatástanulmány, amely a növényi húsok környezetre gyakorolt hatásait vizsgálta. Az eredmények alapján az alternatív növényi fehérjeforrások az állattenyésztéssel járó környezetkárosításnak csupán az egytizedét okozzák. Az ISO-minősítéssel ellátott életciklus-vizsgálatot a Good Food Institute rendelte meg az EarthShift Global kutatócégtől.
A teljes életciklusra vonatkozó hatástanulmány egy olyan elemzés, amely egy termék létrehozásának környezetre gyakorolt hatásait átfogó módon vizsgálja. Élelmiszerek kapcsán leginkább a felhasznált alapanyagok megtermelésével, learatásával, a termék gyártása során fellépő kibocsátással, a csomagolás és szállítás alatt létrejövő értékekkel lehet számolni. Vagyis nemcsak a termék elkészítése során keletkező környezetkárosítás, hanem a felhasznált növények elvetésétől és öntözésétől kezdve az elkészült élelmiszer csomagolásának a szemétbe kerüléséig minden számadat beletartozik az ilyen elemzésbe. Ezáltal pontosabb képet lehet kapni egy termék környezetre gyakorolt hatásáról.
A növényi alapú húsok előállításához sokkal kevesebb földre és vízre van szükség
A Good Food Institute a szakértők, élelmiszergyártók és szabályozók számára egy webinárium keretében mutatta be az eredményeket. A szervezet weboldalán pedig elérhető a tanulmány legfontosabb eredményeit összegző dokumentum. Ebből a következő adatok derülnek ki:
- Minden környezeti tényezőt összegezve a növényi alapú húsok 89 százalékkal kisebb környezetkárosítást okoznak, mint az állati eredetű termékek. A vizsgált tényezők között van például a légszennyezés, a víz- és földhasználat, az üvegházhatású gázkibocsátás és a vizes élőhelyek pusztulása.
- Az egyes állati termékeket külön-külön vizsgálva kiderül, hogy a marhahúsnál 91 százalékkal, a sertéshúsnál 88 százalékkal, a csirkehúsnál pedig 71 százalékkal kevesebb kárt okoznak az alternatív növényi fehérjekészítmények.
- Az elemzésben vizsgált borsó- és szójafehérjéből készült növényi húskészítmények környezeti előnyei a gyártás technológiájától és a felhasznált alapanyagoktól függetlenül mind környezetbarátabbak az állati eredetű termékeknél.
Egy másik kutatás a különböző növényi étrendek környezeti hatását vizsgálta a vegetáriánus, flexitáriánus és mindenevő étrendek mellett. A szerzők arra jutottak, hogy a növényi étrend nagyjából azonos mértékben csökkenti a környezeti terhelést, függetlenül attól, hogy csak teljes értékű ételeket, vagy növényi húshelyettesítőket is tartalmaz.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.