Az életciklus-elemzés módszerével vizsgált többféle növényi fehérjét tudósok egy csoportja. A különböző eljárással készült fehérjék környezetkárosításának értékeit a marha-, sertés- és csirkehússal összevetve kiderült, hogy a növényi alapú húsok lényegesen környezetbarátabbak az állati eredetű termékeknél.
Sokkal kevésbé károsak a környezetre a növényekből készült húshelyettesítők, alternatív fehérjeforrások – állítja egy új tanulmány. Az életciklus-elemzést megrendelő szervezet szerint ez az eddigi legátfogóbb szabadon hozzáférhető hatástanulmány, amely a növényi húsok környezetre gyakorolt hatásait vizsgálta. Az eredmények alapján az alternatív növényi fehérjeforrások az állattenyésztéssel járó környezetkárosításnak csupán az egytizedét okozzák. Az ISO-minősítéssel ellátott életciklus-vizsgálatot a Good Food Institute rendelte meg az EarthShift Global kutatócégtől.
A teljes életciklusra vonatkozó hatástanulmány egy olyan elemzés, amely egy termék létrehozásának környezetre gyakorolt hatásait átfogó módon vizsgálja. Élelmiszerek kapcsán leginkább a felhasznált alapanyagok megtermelésével, learatásával, a termék gyártása során fellépő kibocsátással, a csomagolás és szállítás alatt létrejövő értékekkel lehet számolni. Vagyis nemcsak a termék elkészítése során keletkező környezetkárosítás, hanem a felhasznált növények elvetésétől és öntözésétől kezdve az elkészült élelmiszer csomagolásának a szemétbe kerüléséig minden számadat beletartozik az ilyen elemzésbe. Ezáltal pontosabb képet lehet kapni egy termék környezetre gyakorolt hatásáról.
A növényi alapú húsok előállításához sokkal kevesebb földre és vízre van szükség
A Good Food Institute a szakértők, élelmiszergyártók és szabályozók számára egy webinárium keretében mutatta be az eredményeket. A szervezet weboldalán pedig elérhető a tanulmány legfontosabb eredményeit összegző dokumentum. Ebből a következő adatok derülnek ki:
- Minden környezeti tényezőt összegezve a növényi alapú húsok 89 százalékkal kisebb környezetkárosítást okoznak, mint az állati eredetű termékek. A vizsgált tényezők között van például a légszennyezés, a víz- és földhasználat, az üvegházhatású gázkibocsátás és a vizes élőhelyek pusztulása.
- Az egyes állati termékeket külön-külön vizsgálva kiderül, hogy a marhahúsnál 91 százalékkal, a sertéshúsnál 88 százalékkal, a csirkehúsnál pedig 71 százalékkal kevesebb kárt okoznak az alternatív növényi fehérjekészítmények.
- Az elemzésben vizsgált borsó- és szójafehérjéből készült növényi húskészítmények környezeti előnyei a gyártás technológiájától és a felhasznált alapanyagoktól függetlenül mind környezetbarátabbak az állati eredetű termékeknél.
Egy másik kutatás a különböző növényi étrendek környezeti hatását vizsgálta a vegetáriánus, flexitáriánus és mindenevő étrendek mellett. A szerzők arra jutottak, hogy a növényi étrend nagyjából azonos mértékben csökkenti a környezeti terhelést, függetlenül attól, hogy csak teljes értékű ételeket, vagy növényi húshelyettesítőket is tartalmaz.