Most olvasott cikk
Videó: az életre kelt hús lemászik a tányérról

Videó: az életre kelt hús lemászik a tányérról

Képkocka egy videóból, amin egy hússal teli tányér látható, és úgy tűnik, az egyik húsdarab magától "lemászik" a tányérról

Újra felkapta az internet azt a néhány évvel korábbi videót, amiben egy húsdarab szó szerint lemászik a tányérról egy étteremben. Az eredeti videóban csirkehúsnak nevezett izgága húscafat viszont minden bizonnyal egy békához tartozott. És igazából nem is kelt életre.

Előkerült az internet mélyéről egy olyan videó, amelyen egy húsdarab úgy tűnik, leugrik a tányérról egy étteremben, mint aki – abszolút jogosan – nem kíván vacsora lenni. A vendégek sikítozásban törnek ki, ami persze teljesen érthető. Nem jellemző, hogy a vacsoraként felszolgált étel úgy dönt, kereket old. Az életre kelt hús jelenségére viszont van magyarázat, ami sokkal kevésbé izgalmas, mint a zombiapokalipszis.

A vendéglőben készült videó még 2019-ben vált először virálissá az interneten. Az eredeti felvétel valószínűleg a kínai Weibo platformon tűnt fel, ahonnan aztán az angol nyelvű weboldalak is átvették. Kezdetben „zombicsirke” címmel terjedt a világhálón, de minden bizonnyal nem csirke-, hanem békahúsról van szó. A Snopes, egy tényellenőrző weboldal a videó megjelenését követően utána is járt, hogy mit lehet tudni pontosan az életre kelt húsdarabról.

Nem egy zombivírussal fertőzött hús, hanem egy szimpla biokémiai reakció a ludas

A jelenség látszatra sokkal megdöbbentőbb, mint a mögötte lévő magyarázat. Bár a rángatózó húsdarab ténylegesen élőnek – vagy legalábbis élőhalottnak – tűnik, valójában egyáltalán nem erről van szó. Az a béka, akihez minden bizonnyal a tányéron lévő részek tartoztak, már nem él. Az izomrángásokat a sóban (vagy szójaszóban) lévő nátriumionok okozzák.

A tényellenőrző oldal szerint a felvétel egy olyan étteremben készülhetett, ahol alkalmazzák a japán eredetű ikizukuri eljárást, vagyis az élő halból, homárból, rákból (és ezek szerint békából) előállított nyers hús készítésének technikáját. Ennek során az állatot élve szeletelik fel – maximum három vágással –, ami állítólag jobban megőrzi a hús frissességét. Az ilyen nyershús-készítési eljárások során az állat gyakran nem pusztul el egyből, felszolgálást követően a halaknak sokszor még mozognak a kopoltyúi és a szája. Az eljárás Ausztráliában és Németországban tiltott.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének