Vegán ebédVeganuár receptek

Buddha-tál karfiolos-babos falafellel (vegán)

Vegán életerő buddha-tál

Hozzávalók a quinoához:

  • ½ csésze quinoa
  • ¾ csésze víz

Elkészítés:

  1. Leöblítjük a quinoát, majd a sóval, vízzel feltesszük főni. Alacsony lángon kb. 10-15 perc alatt kész. Akkor jó, ha az összes vizet felitta, de kóstolásra még enyhén roppanós.
  2. Fedő alatt hagyjuk pihenni még pár percig.

Hozzávalók a sült répához és a kelbimbóhoz:

  • egy csésze kelbimbó
  • 2 szál répa (édesburgonya is szuper hozzá)
  • pirospaprika, só, bors, balzsamecet, olívaolaj

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  2. Megtisztítjuk a zöldségeket, a répát lereszeljük, a kelbimbót félbevágjuk.
  3. Tepsire halmozzuk, és a répát fűszerezzük sóval, borssal és paprikával, majd meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, a kelbimbót pedig sóval, borssal, olívaolajjal és balzsamecettel ízesítjük.
  4. Hagyjuk készre sülni, időnként megkeverve. A kelbimbó kicsivel több időt vehet igénybe, kb. 5-10 perccel.

Hozzávalók a karfiolos-babos falafelhez:

  • 1 konzerv csicseriborsó leöblítve, de főzve is jó
  • 1 konzerv fehér bab
  • 200 g karfiol kicsi rózsákra szedve
  • 2 gerezd pucolatlan fokhagyma
  • 30 g darált mandula (elhagyható)
  • 1-2 teáskanál római kömény
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A karfiolrózsákat és a fokhagymát 8-10 percig sütjük. Ekkor még a karfiol kissé roppanós marad.
  3. A hüvelyeseket leöblítjük és aprítógépbe tesszük a kihűlt karfiollal és az összes többi hozzávalóval együtt.
  4. Egynemű masszává aprítjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  5. Az idő letelte után a masszából golyókat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 °C-on kb. 30 percig sütjük. Ha szükségesnek érezzük, a sütőpapírt és a golyók tetejét lekenhetjük egy kevés olajjal. Tűpróbával ellenőrizzük.
  6. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy maréknyi aprított petrezselymet vagy a kedvenc fűszereinket.

Hozzávalók a salátához és az öntethez (opcionális):

  • két marék salátakeverék vagy jégsaláta
  • paradicsom, ízlés szerinti formára összevágva
  • 1 zöldcitrom (lime) vagy citrom leve
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál almaborecet
  • só, bors
  1. Az öntet hozzávalóit ─ a lime/citromlevet, az olívaolajat, az almaborecetet, a sót és a borsot ─ egy kis tálkában összekeverjük.
  2. Tálaláskor meglocsoljuk vele a salátát.

Életerő buddha-tál vegán-min

Prove.hu
Melinda
Anya vagyok, aki második gyermekével várandós, emellett ápolónő, sportimádó és 4 éve büszke vegán. Célom, hogy csodás ételeket és pozitív energiát adjak a világnak, hogy egy kicsit békésebb legyen a Föld mindenkinek.

Írd le a véleményed!

Mindjárt kész vagy!

Ide fogjuk küldeni a napi útmutatókat, ezért kérlek pontos adatokat adj meg.