Hozzávalók a quinoához:
- ½ csésze quinoa
- ¾ csésze víz
- só
Elkészítés:
- Leöblítjük a quinoát, majd a sóval, vízzel feltesszük főni. Alacsony lángon kb. 10-15 perc alatt kész. Akkor jó, ha az összes vizet felitta, de kóstolásra még enyhén roppanós.
- Fedő alatt hagyjuk pihenni még pár percig.
Hozzávalók a sült répához és a kelbimbóhoz:
- egy csésze kelbimbó
- 2 szál répa (édesburgonya is szuper hozzá)
- pirospaprika, só, bors, balzsamecet, olívaolaj
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- Megtisztítjuk a zöldségeket, a répát lereszeljük, a kelbimbót félbevágjuk.
- Tepsire halmozzuk, és a répát fűszerezzük sóval, borssal és paprikával, majd meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, a kelbimbót pedig sóval, borssal, olívaolajjal és balzsamecettel ízesítjük.
- Hagyjuk készre sülni, időnként megkeverve. A kelbimbó kicsivel több időt vehet igénybe, kb. 5-10 perccel.
Hozzávalók a karfiolos-babos falafelhez:
- 1 konzerv csicseriborsó leöblítve, de főzve is jó
- 1 konzerv fehér bab
- 200 g karfiol kicsi rózsákra szedve
- 2 gerezd pucolatlan fokhagyma
- 30 g darált mandula (elhagyható)
- 1-2 teáskanál római kömény
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A karfiolrózsákat és a fokhagymát 8-10 percig sütjük. Ekkor még a karfiol kissé roppanós marad.
- A hüvelyeseket leöblítjük és aprítógépbe tesszük a kihűlt karfiollal és az összes többi hozzávalóval együtt.
- Egynemű masszává aprítjuk, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára.
- Az idő letelte után a masszából golyókat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 °C-on kb. 30 percig sütjük. Ha szükségesnek érezzük, a sütőpapírt és a golyók tetejét lekenhetjük egy kevés olajjal. Tűpróbával ellenőrizzük.
- Ízlés szerint adhatunk hozzá egy maréknyi aprított petrezselymet vagy a kedvenc fűszereinket.
Hozzávalók a salátához és az öntethez (opcionális):
- két marék salátakeverék vagy jégsaláta
- paradicsom, ízlés szerinti formára összevágva
- 1 zöldcitrom (lime) vagy citrom leve
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál almaborecet
- só, bors
- Az öntet hozzávalóit ─ a lime/citromlevet, az olívaolajat, az almaborecetet, a sót és a borsot ─ egy kis tálkában összekeverjük.
- Tálaláskor meglocsoljuk vele a salátát.
Melinda
Anya vagyok, aki második gyermekével várandós, emellett ápolónő, sportimádó és 4 éve büszke vegán. Célom, hogy csodás ételeket és pozitív energiát adjak a világnak, hogy egy kicsit békésebb legyen a Föld mindenkinek.