Most olvasott cikk
Elektromos autókra cserélik a lovakat és a szamarakat Petra ősi városában

Elektromos autókra cserélik a lovakat és a szamarakat Petra ősi városában

Jordánia ősi városában Petra-ban autókra cserélik a lovakat

Tíz darab elektromos, nagyobb méretű golfautóra emlékeztető járművel enyhítenek Jordánia legnépszerűbb turisztikai látványosságának, Petra ősi romvárosának falai között dolgozó állatok terhein. Amennyiben újra feléled az ország turisztikai ipara, a járművek száma tovább növekedhet.

Jordánia egyik legnépszerűbb helyszínén, 1985-ben az UNESCO kulturális világörökségi helyszínének választott, 2007-től pedig a világ hét új csodája között számon tartott Petrában, a kőbe vésett ősi városban állatjóléti megfontolásokat követően elektromos autókat kezdtek használni a látogatók szállításához.

Tíz elektromos autóval tizenkét, állati erővel hajtott járművet fognak kiváltani, amely lépéshez az vezetett, hogy az eddig bevett gyakorlatot nagyon sok bírálat érte az állatok folyamatos bántalmazása és túldolgoztatása miatt. Az öt személyt is szállítani képes járművek a Petrához vezető Szik szurdokban fognak leginkább szolgálatot teljesíteni.

Lovakat és szamarakat már hosszú évet óta használnak az ősi városba látogató turisták szállítására, de a PETA állatvédő szervezet kampánya sikeresen hívta fel a figyelmet a helyszínen dolgoztatott 1300 állat rossz körülményeire, kiemelve, hogy sokszor étel, víz vagy a tűző napsütésben enyhülést jelentő árnyék nélkül, fizikai bántalmazásnak kitéve kénytelenek naphosszat szállítani a Petrába látogatókat.

Több szempontból is hasznos változás

Nincs légszennyezés, nincs kipufogógáz és a bántalmazási esetek is csökkentek.

– mondta Suleiman Farajat, a helyi turisztikai ügynökség vezetője. Hozzátette, hogy a régi lovaskocsik kerekei sokszor rombolták a Petrához vezető Szik szurdok falait, ráadásul így az út is rövidebb ideig tart és az ürülék sem okoz kellemetlenségeket.

Az állatok jólétére gyakorolt pozitív hatás mellett sokan azért is ünnepelték a bevezetett változásokat, mert az idős, nehezen mozgó, vagy mozgáskorlátozott látogatók számára is megkönnyíti Petra csodás városának felfedezését.

A PETA nagyon komoly lépésként értékelte az elektromos autók bevezetését. Habár továbbra is állatok százai dolgoznak a helyszínen, a hatóságok szerint a jövőben akár meg is duplázódhat a használatba állított elektromos autók száma, bár ez nagyban függ a turisták igényétől is, akikből ezekben az időkben sajnos továbbra sincs túl sok.

Jordánia GPD-jének 10%-át kitevő turisztikai ipar bevételei a COVID-19 járvány következtében drasztikusan megcsappantak. A 2019-ben 5.8 milliárd dolláros bevétel tavalyra mindössze 1 milliárd dollárra apadt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.