Az ősz egyik legegyszerűbb, mégis legkedveltebb fogása a sütőtökkrémleves, és ez nem véletlen. Könnyen elkészíthető, selymes textúrája és gazdag ízvilága mégis különleges. Ideális választás a hűvös, borús napokon, legyen szó ebédről vagy vacsoráról.
A mindennapok rohanásában nem mindig könnyű megtalálni azt az ételt, ami egyszerre laktató, egészséges és egyszerűen elkészíthető. Ha pont ilyen problémával küzdesz mostanában, a sütőtökkrémleves tökéletes keresztmetszete ezeknek: ezzel a recepttel seperc alatt varázsolhatsz az asztalra tápláló, könnyű, növényi alapú fogást.
Emellett feldobhatod pirított magvakkal, ropogós kenyérkockákkal vagy friss zöldfűszerekkel is. Ha még különlegesebbé tennéd, akkor próbáld ki hozzá a Fino Vegajó Vegafölt, amely bársonyos krémességet ad az ételnek.
Hozzávalók
- 1 kg sütőtök
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 ml növényi alapú tejszín
- 1,2 l zöldségalaplé vagy víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- negyed teáskanál szerecsendió
- frissen őrölt bors
- só
- opcionális: pirított magvak, kenyérkocka, friss zöldfűszerek a tálaláshoz
A sütőtökkrémleves elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. A sütőtököt vágd ketté, kapard ki a magokat, és tedd be a sütőbe 40-50 percre. Ez az idő függ a sütőtök méretétől és fajtájától, ezért néha ellenőrizd, hogy teljesen megpuhult-e már. Miután megpuhult, hámozd meg, és tedd félre. Ha maradt sütőtököd, amit már nem használsz fel a leveshez, ide kattintva találsz recepteket, amihez felhasználhatod.
- Eközben pucold meg a hagymákat, majd a vöröshagymát aprítsd, a fokhagymát pedig zúzd össze vagy reszeld le.
- Egy nagy lábasban hevíts fel két evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon pirítsd a hagymát tíz percig. Félidőben adj hozzá fél teáskanál sót.
- Ezután add hozzá a fokhagymát, és pirítsd továbbra is alacsony lángon két percig.
- Add hozzá a már meghámozott, megpuhult sütőtököt, öntsd fel zöldségalaplével vagy vízzel, adj hozzá negyed teáskanál szerecsendiót, egy teáskanál sót és néhány tekerés frissen őrölt borsot. Vedd a lángot magasra, majd ha felforrt, zárd el, és botmixerrel turmixold krémesre.
- Tedd vissza a tűzre, öntsd hozzá a növényi tejszínt, és forrald fel. Ha túl sűrűnek érzed, adj még hozzá vizet, forrald újra, hagyd gyöngyözni néhány percig, majd zárd el.
- Kóstold, és ha kell, tegyél még hozzá sót. Ha elzártad, tálalhatod önmagában vagy pirított magvakkal, kenyérkockákkal és/vagy apróra vágott, friss zöldfűszerekkel.
A recept megjelenését a Fino Vegajó támogatta.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.