Sütőtökkrémleves zöldfűszerrel és vegán krémmel a tetején felülnézetből, szürke felületen, körülötte pirítós, tökmag és egész bors

Egyszerű sütőtökkrémleves: egy elronthatatlan alaprecept

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Az ősz egyik legegyszerűbb, mégis legkedveltebb fogása a sütőtökkrémleves, és ez nem véletlen. Könnyen elkészíthető, selymes textúrája és gazdag ízvilága mégis különleges. Ideális választás a hűvös, borús napokon, legyen szó ebédről vagy vacsoráról.

A mindennapok rohanásában nem mindig könnyű megtalálni azt az ételt, ami egyszerre laktató, egészséges és egyszerűen elkészíthető. Ha pont ilyen problémával küzdesz mostanában, a sütőtökkrémleves tökéletes keresztmetszete ezeknek: ezzel a recepttel seperc alatt varázsolhatsz az asztalra tápláló, könnyű, növényi alapú fogást.

Emellett feldobhatod pirított magvakkal, ropogós kenyérkockákkal vagy friss zöldfűszerekkel is. Ha még különlegesebbé tennéd, akkor próbáld ki hozzá a Fino Vegajó Vegafölt, amely bársonyos krémességet ad az ételnek.

Hozzávalók

  • 1 kg sütőtök
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 ml növényi alapú tejszín
  • 1,2 l zöldségalaplé vagy víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • negyed teáskanál szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • opcionális: pirított magvak, kenyérkocka, friss zöldfűszerek a tálaláshoz

A sütőtökkrémleves elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. A sütőtököt vágd ketté, kapard ki a magokat, és tedd be a sütőbe 40-50 percre. Ez az idő függ a sütőtök méretétől és fajtájától, ezért néha ellenőrizd, hogy teljesen megpuhult-e már. Miután megpuhult, hámozd meg, és tedd félre. Ha maradt sütőtököd, amit már nem használsz fel a leveshez, ide kattintva találsz recepteket, amihez felhasználhatod.
  2. Eközben pucold meg a hagymákat, majd a vöröshagymát aprítsd, a fokhagymát pedig zúzd össze vagy reszeld le.
  3. Egy nagy lábasban hevíts fel két evőkanál olívaolajat, és alacsony lángon pirítsd a hagymát tíz percig. Félidőben adj hozzá fél teáskanál sót.
  4. Ezután add hozzá a fokhagymát, és pirítsd továbbra is alacsony lángon két percig.
  5. Add hozzá a már meghámozott, megpuhult sütőtököt, öntsd fel zöldségalaplével vagy vízzel, adj hozzá negyed teáskanál szerecsendiót, egy teáskanál sót és néhány tekerés frissen őrölt borsot. Vedd a lángot magasra, majd ha felforrt, zárd el, és botmixerrel turmixold krémesre.
  6. Tedd vissza a tűzre, öntsd hozzá a növényi tejszínt, és forrald fel. Ha túl sűrűnek érzed, adj még hozzá vizet, forrald újra, hagyd gyöngyözni néhány percig, majd zárd el.
  7. Kóstold, és ha kell, tegyél még hozzá sót. Ha elzártad, tálalhatod önmagában vagy pirított magvakkal, kenyérkockákkal és/vagy apróra vágott, friss zöldfűszerekkel.

A recept megjelenését a Fino Vegajó támogatta.

Ez a cikk is érdekelhet:

Idős férfi és nő az erdőben, kirándulás közben

Miért élnek tovább a nők, mint a férfiak? Egy új kutatás közelebb visz a válaszhoz

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének