Az idő sokak számára a legnagyobb luxus, különösen, amikor a napi teendők és kötelezettségek közé kell beilleszteni az egészséges étkezést. Ismerős helyzet, amikor munka után fáradtan állsz a hűtő előtt, és azon gondolkodsz, hogyan varázsolj valami finomat és táplálót az asztalra, lehetőleg fél órán belül? Az alábbiakban egyszerű és gyors vacsorák receptjeit gyűjtöttük össze, amelyekkel megkönnyítheted a hétköznapjaidat.
Ha a rohanós hétköznapokon nem a konyhában ácsorgással töltenéd az idődet, hanem szívesebben szánnál időt és energiát a szeretteidre vagy minőségi pihenésre, akkor jó helyen jársz. Ugyanis nem csak hosszas órák alatt lehet finom és egészséges fogásokat alkotni a konyhában.
Bár csábító lehet az ételrendelés is, hosszú távon igen költséges, és a legtöbb lehetőség minőségben sem közelíti meg a házi készítésű ételeket. Szerencsére egyszerűen és gyorsan is főzhetsz ízletes, meleg vacsorát. Íme öt recept, amely megkönnyítheti a dolgod.
Vegán burrito babbal és guacamoléval

A vegán burrito az egyik legváltozatosabb és legsokoldalúbb étel, amit készíthetsz. Pillanatok alatt összedobható, tápláló, és könnyen személyre szabhatod az ízlésednek – vagy a kamrád tartalmának – megfelelően.
A burrito másik előnye, hogy szinte bármilyen megmaradt ételt belecsempészhetsz, és nem kell egyik összetevőhöz sem ragaszkodni, könnyen variálhatod azokat. A lényeg, hogy legyen hozzá egy szósz – például hummusz, avokádókrém, vegán sajtszósz vagy bármilyen házi készítésű szendvicskrém –, valamilyen friss salátaféle, zöldségek és egy fehérjeforrás, mint például a hüvelyesek vagy a morzsolt tofu.
Szárított paradicsomos, diós tészta

A legtöbb tészta elkészíthető harminc percen belül, de sokszor akár negyedórán belül is. Ezzel a gyors vacsorával nem lehet mellényúlni, legyen szó spagettiről, fussiliről vagy akár gnocchiról.
Ez a szárított paradicsomos, diós penne az az étel, ami bárkit képes lenyűgözni, mindegy, hogy vegánról, vagy nem vegánról van szó. Ugyanis a szárított paradicsom olyan koncentrált umami ízt ad ennek a tésztának, ami mellett egy mezei paradicsomszósz labdába sem rúghat.
Indiai jellegű lencsés tofu

A ragu és gabonaféle kombinációja is verhetetlen, és végtelen variációban elkészíthető. Bármilyen zöldséget, hüvelyest felhasználhatsz hozzá, és kedved szerint ízesítheted, mellé pedig rizst vagy más tetszőleges gabonát tálalhatsz. Pontosan ilyen ez a rendhagyó, de annál egyszerűbb és mennyeibb lencsés tofu.
Ezt a receptet azért is érdemes kipróbálni, mert amellett, hogy egyszerű és gyors elkészíteni, igazán tápláló vacsora, ugyanis tele van fehérjével. Ráadásul ha nagyobb adagot készítesz belőle, kiporciózhatod dobozokba, így rengeteg időt spórolhatsz magadnak a héten.
Sütőtökös saláta gránátalmával, fenyőmaggal és vegán feta sajttal

Ha valami, akkor a saláta biztosan a gyors vacsorák egyikéhez tartozik, és ha jól készíted el, akkor igazán laktató is lehet. Nem kell, hogy csak unalmas zöld levelekből álljon. A kulcs a zöldségek, egy választott fehérje (pl. hövelyesek) és egy jó öntet harmóniájában rejlik.
Ez a sütőtökös saláta nemcsak laktató, hanem igazán különleges is, amit garantáltan mindenki szeretni fog – még azok is, akik nem rajonganak a salátákért. Tökéletesen megállja a helyét önmagában is, de jól illik mellé a sült tofu vagy a zöldségfasírt is.
Vegán miso ramen

Sokan nem úgy gondolnak a levesekre, mint teljes értékű főételre, pedig ez a miso ramen tökéletes példa arra, hogy egy leves is lehet laktató.
A zöldségeknek, a tofunak és ramen tésztának köszönhetően laktató és tápanyagdús étel, ami önálló fogásként is megállja a helyét. A miso pedig az igazán tápanyagdús gyors vacsorák sorába emeli ezt a levest, a benne található probiotikumok ugyanis rendkívül jó hatással vannak az emésztésre.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.