Egyhavi vegán mintaétrend „A” és „B” menüvel – Veganuár 2025 1. hét

Gluténmentes saláta quinoával, fekete babbal, mangóval és avokádóval, szürke felületen

Ez az egyhetes vegán mintaétrend segíthet elindulni, ha kipróbálnád a növényi étrendet, de nem tudod, hol kezdd. Mindennap kétféle reggelivel, ebéddel és vacsorával segítünk.

Mit esznek a vegánok ebédre? Mivel teszik változatossá a reggelit? Hogyan tervezik meg a heti menüt? Ezekre a kérdésekre bizonyára különböző válaszokat fogunk kapni attól függően, kit kérdezünk.

Pontosan ezért két menüsorral is készültünk: az „A” menüben hagyományosabb ételeket találsz, a „B” menüben pedig nagyobb figyelmet kapnak a nyers zöldségek és a teljes értékű, finomított hozzávalóktól mentes ételek.

„A” és „B” menü

Minden napra kétféle reggelit, ebédet és vacsorát ajánlunk, amiből választhatsz. Természetesen nem muszáj csak az egyiket vagy a másikat követned, nyugodtan válogathatsz a kétféle menüből attól függően, épp mihez van kedved. Mindkét menü egészséges – egyikben sincsenek olajban tocsogó, gyorsételre hajazó receptek.

A különbség, hogy az „A” menüben több hagyományosan készített, megszokott ízvilágú ételt találsz mind a magyar, mind a nemzetközi konyhából. A „B” menüvel ezzel ellentétben nagyobb hangsúlyt kapnak a teljes értékű összetevők, a glutén- és cukormentesség és a minél többféle zöldség.

Vegánként sem kell egész nap a konyhában állnod

A menük összeállításánál külön figyelmet szenteltünk annak, hogy minél kevesebb nehezen beszerezhető összetevőt tartalmazzanak, és minél kevesebb időt kelljen a konyhában eltöltened az ételek elkészítésével.

  • Főként olyan recepteket tettünk a tervbe, amihez nem kell speciális boltba menned.
  • A hétköznapokra ajánlott reggelik és vacsorák rövid idő alatt elkészíthetők. Reggelire egyszer-kétszer ugyanazt esszük, amit korábban már elkészítettünk, az ebéd pedig általában az előző napi vacsora, ami mindig olyan étel, ami jól csomagolható.
  • Az étel egy-egy részét sokszor előző nap előkészítjük, ezzel még egyszerűbbé és gyorsabbá téve a mindennapi főzést.

Testre szabható receptek és előkészületek

Ezek a menütervek azért vannak, hogy megkönnyítsék a dolgod. Ennek megfelelően több szempontból is testre szabhatóak:

  • Tudjuk, hogy vannak, akik imádják az édes reggeliket, és olyanok is, akik ilyenkor csak sósat tudnak enni. Ezért mindennap egy édes és egy sós reggeliötletet ajánlunk.
  • Természetesen nem muszáj szigorúan követned sem a reggeli menüt, sem az ebéd- és vacsoratervet. Próbálkozz, kísérletezz, hagyd el, ami nem jött be, és tartsd meg, ami igen!
  • A hétvégére ajánlott ebédek kétfogásosak, szombatonként levessel és főétellel, vasárnap pedig főétellel és desszerttel – te döntöd el, ezekből mit szeretnél elkészíteni.
  • Ha csak heti kétszer van időd főzni, akkor hétvégén és a hét közepén kiválaszthatsz az étrendből egy-egy ételt, ami a legszimpatikusabb, ezekből pedig főzhetsz ebédre és vacsorára annyit, amennyi a hét közepéig, aztán pedig a hét végéig kitart.

Módosítások gluténmentes, teljes értékű (TÉNÉ) stb. étrendhez

  • A „B” menü legtöbb receptje vagy teljes értékű, vagy csak egy-két evőkanál olajat tartalmaz, aminek elhagyásával TÉNÉ lesz a recept. Ilyenkor, ha pl. pirításhoz kell az olaj, párolhatod helyette vízen is, ha pedig valamilyen szószban van, akkor kihagyhatod vagy hígíthatod kevés vízzel.
  • A feldolgozott és félkész összetevőket, pl. a vegán sajt- és húspótló termékeket ebben a menüsorban igyekeztünk hanyagolni. Ahol mégis szerepel, ott mindig adunk tippet, mivel helyettesítheted, ha kerülni szeretnéd ezeket.
  • Tésztaételeknél használhatsz gluténmentes vagy teljes kiőrlésű tésztát is, és ugyanígy fehér kenyér helyett barna vagy rozskenyeret. Ha pedig rizs szerepel a receptben, barna rizzsel is készítheted.
  • A desszertek ebben a menüsorban általában cukor- és olajmentesek is. Ha nem, akkor mindig adunk hozzá instrukciókat, hogyan módosítsd, hogy neked is megfelelő legyen.

0. nap – december 31., kedd

„A” menü

Előkészület

Ha száraz lencséből szeretnéd elkészíteni a holnapi pásztorpitét, áztasd be éjszakára.

„B” menü

Előkészület

Ha száraz lencséből szeretnéd elkészíteni a holnapi lencsés quinoasalátát, áztasd be éjszakára.

1. nap – január 1., szerda

„A” menü

Reggeli

Angol reggeli

Ebéd

Lencsés pásztorpite

Vacsora

Krémes spenótos-citromos gnocchi

Előkészület

Készítsd el a currys hummuszt a keddi és szerdai reggelihez.

„B” menü

Reggeli

Smoothie tál

Ebéd

Lencsés quinoasaláta

Vacsora

Kapros cukkinifasírt körettel (saláta, rizs, sült zöldség stb.)

Előkészület

Ha reggel kevés időd van, készítsd el a holnap reggeli köleskását.

2. nap – január 2., csütörtök

„A” menü

Reggeli

Currys hummusz pirítóssal és friss zöldségekkel

Ebéd

Krémes spenótos-citromos gnocchi

Vacsora

Magyaros szójafasírt körettel (rizs, mentás újburgonya, sült zöldség stb.) és vegán majonézzel

„B” menü

Reggeli

Köleskása

Ebéd

Kapros cukkinifasírt körettel (saláta, rizs, sült zöldség stb.)

Vacsora

Sütőtökös saláta gránátalmával

Előkészület

Készítsd el az áfonyás chiapudingot a holnapi reggelihez.

3. nap – január 3., péntek

„A” menü

Reggeli

Currys hummusz pirítóssal és friss zöldségekkel

Ebéd

Magyaros szójafasírt körettel (rizs, mentás újburgonya, sült zöldség stb.) és vegán majonézzel

Vacsora

Amerikai makarónisaláta

„B” menü

Reggeli

Áfonyás chiapuding

Ebéd

Sütőtökös saláta gránátalmával

Vacsora

Avokádós cukkinispagetti

4. nap – január 4., szombat

„A” menü

Reggeli

Édes bundás kenyér

Ebéd

Karalábé-krémleves, hortobágyi palacsinta

Vacsora

Céklás rizottó

Előkészület

Készítsd el az egyéjszakás zabkását a holnapi reggelihez.

„B” menü

Reggeli

Zöldséges csicseriborsó-lepény

Ebéd

Török vöröslencse-leves, töltött édesburgonya

Vacsora

„Zöld istennő” saláta

5. nap – január 5., vasárnap

„A” menü

Reggeli

Spenótos puffancs vagy görög spenótos pite

Ebéd

Hamis húsleves és almás pite

Vacsora

Rakott cukkini

Előkészület

Készítsd el az áfonyás chiapudingot a holnapi reggelihez.

„B” menü

Reggeli

Banános palacsinta

Ebéd

Ribollita és sütőtökös muffin

Vacsora

Barackos saláta mogyoróvajas-gyömbéres öntettel

Előkészület

Készítsd el a hummuszt a holnapi és holnaputáni reggelihez.

6. nap – január 6., hétfő

„A” menü

Reggeli

Citromos chiapuding

Ebéd

Rakott cukkini

Vacsora

Csicseriborsós édesburgonya-curry

Előkészület

Készítsd el az egyéjszakás zabkását a holnapi reggelihez.

„B” menü

Reggeli

Hummusz

Ebéd

Barackos saláta mogyoróvajas-gyömbéres öntettel

Vacsora

Chili sin carne

7. nap – január 7., kedd

„A” menü

Reggeli

Egyéjszakás zabkása

Ebéd

Csicseriborsós édesburgonya-curry

Vacsora

Brokkolis tészta

Előkészület

A holnapi és holnaputáni reggelid zöldborsópástétom lesz. Ha szeretnéd, ezt ma este elkészítheted.

„B” menü

Reggeli

Hummusz

Ebéd

Chili sin carne

Vacsora

Hajdina sült koktélparadicsommal

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének