A 2011-es Forks Over Knives dokumentumfilm óta rengeteg táplálkozástudományi tanulmány készült el, amelyek a növényi táplálkozást helyezik előtérbe, azt állítva, hogy ez az étrend mindenki számára megfelelő egészségi állapotot tud biztosítani.

De a növényi táplálkozás előnyei nem merülnek ki az egyén egészségre gyakorolt hatásaiban.  Az elmúlt években számtalan tanulmány igazolta, hogy az állati eredetű termékek előállítása (tehát a tej és a tojás is, nem csupán a hús) rendkívül káros a környezetre.

Összehasonlítva a növényi eredetű termékek előállításával, az állatinak jelentősen több az ivóvíz felhasználása, nagyobb a termőtalajra gyakorolt káros hatása, nagyobb mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki, illetve több erdőt kell az állati eredetű termékek előállítása miatt kiirtani.

A Föld megmentése

Az új tanulmány, amely a Science folyóiratban jelent meg, a fenti érvek mentén megállapítja, hogy a hús, a tej és a tojás elhagyása a legjobb dolog lehet, amit egyébként tehetsz a bolygóért.

Az állati eredetű termékek környezetre gyakorolt hatása magas, hatékonysága azonban alacsony.

A tanulmány elkészüléséhez 38.000 farmot vizsgáltak, és az így kapott adatokat vették alapul. Azt találták, hogy az állati eredetű termékek előállításához a világ termőterületeinek 80%-át használjuk fel, azonban így az átlagember által elfogyasztott kalóriamennyiségnek csupán a 18%-át tudjuk megtermelni, illetve az elfogyasztott fehérjemennyiség 37%-át.

Ez elég rossz átváltási arány, főleg ha hozzávesszük, hogy az állati eredetű termékek előállítása az agrárium által kibocsátott üvegházhatású gázok 60%-át adja.

A kutatók arra is kitértek, hogyha a környezeti szempontból legfenntarthatóbban tartott marhát és az emberi fogyasztásra szánt zöldborsó termesztést hasonlítjuk össze természetre gyakorolt hatásuk szempontjából, akkor is ártalmasabbnak mondható az állattartás, hiszen 36-szor nagyobb termőterületet vesz igénybe és hatszor több üvegházhatású gáz bocsát ki, mint a növénytermesztés.

„Ha a füvet marhahússá alakítjuk át, az pont olyan, mint amikor a szenet energiává konvertáljuk; mindkettőnél megjelenik a károsanyag kibocsátás költsége”

– nyilatkozta Joseph Poore, az Oxford Egyetem professzora.

Ez is érdekelhet ➡  A húsos étrendünk milliók otthonába kerülhet

Más szavakkal élve; a rendelkezésre álló erőforrásainkat okosan kell pénzre váltanunk, méghozzá úgy, hogy a jövőnket is szem előtt tartjuk.

A megoldás velünk kezdődik

Egy új tanulmány szerint a legjobb dolog amit tehetsz a bolygóért, ha elkerülöd az állati termékeket

A világ számtalan problémával néz szembe, ilyen a növekvő népesség és a bolygó felmelegedése. A jövő kihívásokkal teli.

A jó hír, hogy a fogyasztási szokások irányítják az agráriumban megjelenő trendeket is, így hatalmadban áll, hogy változtass. Ahogy azt Poore is megállapítja, a növényi alapú étrenddel sokkal nagyobb pozitív változást érhetsz el, mintha elektromos autóval közlekednél vagy csökkentenéd a repülővel való utazásaid számát, hiszen ezekkel csak az üvegházhatású gázok kibocsátását befolyásolod.

A növényi étrendre való váltással azonban több környezeti problémát is egyszerre megoldhatsz, arról nem beszélve, hogy az egészséged számára is előnyös lépés.

A teljes értékű növényi étrendre való váltás olyan szituációt eredményez, ahol mindenki nyer; megfelelő tápanyagokat tudunk magunk számára nyújtani, továbbá megvédhetjük a bolygót. Szerencsére minden eszköz rendelkezésedre áll ahhoz, hogy ezt a változást meglépd.

Kövesd a Prove.hu-t, és tudj meg többet az életmódváltásról, a növényi étrend előnyeiről, illetve a környezetvédelemről!

Oszd meg - 1 kattintás!
Prove.hu
Eszter

Eszter

Közgazdász, publicista
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.