Egy új kutatás szerint a lelkileg kiegyensúlyozott emberek nyitottabbak a sejtalapú húsokra

Ez az egyik első olyan kutatás, amely kézzelfogható bizonyítékokkal szolgál a fogyasztók mentális egészsége és a sejtekből előállított húskészítmények fogyasztására való hajlandóság között.

A sejtalapú, vagyis laborban előállított, speciális közegben kultivált húskészítmények egyelőre kizárólag Szingapúrban kaphatók, bár már az Egyesült Államokban is látunk biztató kezdeményezéseket.

A mostani cikkben bemutatott reprezentatív tanulmány is Szingapúrban, a Singapore Management University’s School of Social Sciences, valamint a Lee Kong Chian School of Business kutatói által készült.

Az intézetek munkatársai 948 szingapúri felnőttet kérdeztek egy online kérdőíven keresztül, hogy kiderítsék, milyen kapcsolat áll fent a mentális egészségi állapot, vagy kicsit pontosabban a pszichológiai, lelki jólét és a sejtkultúrával készült húskészítmények fogyasztására való hajlam között.

A kutatást tavaly június és július között folytatták, az eredményeket pedig az Appetite (Étvágy) című, szakértők által ellenőrzött tudományos folyóiratban tették közzé.

Milyen következtetések vonhatók le a kutatásból?

Dr. Angela KY Leung, a kutatás egyik társvezetője úgy nyilatkozott, az eredmények kiértékelése előtt arra számítottak, hogy pozitív összefüggés lesz a kutatásban résztvevők lelki jóléte, valamint a húskészítmények kipróbálására való hajlamuk között, ezért nem voltak különösen meglepve, amikor ezt az eredményt kapták.

Az alanyok lelki jólétét – amit az emberek saját életükre vonatkozó kognitív és érzelmi tapasztalások alapján próbáltak meghatározni – számos kérdéssel igyekeztek felmérni, mint például hányszor érzik magukat boldognak, mennyire érdeklődnek az élet dolgai iránt, biztosak-e abban, hogy az életüknek van iránya és jelentősége.

Habár az eredmény önmagában nem volt túl meglepő a kutatóknak, fontos mérföldkő, hogy ez az első tanulmány, amely gyakorlati bizonyítékokat szolgáltat a mentális egészségi állapot és a sejtkultúra felhasználásával előállított ételekkel kapcsolatos befogadás mértéke között.

Emellett az is kiderül a kutatásból, hogy mi miatt mutatnak ezek az emberek nagyobb hajlandóságot. E mögött a hozzáállás mögött az a hajtóerő, hogy a laborban készült húsokat legalább annyira egészségesnek, biztonságosnak és táplálónak gondolják, mint a hagyományos húsokat. Ezenfelül pedig társadalmilag is pozitív az ilyen termékek hatása.

A tanulmány hasznos lehet azoknak a cégeknek, akik sejtalapú húskészítmények gyártásával foglalkoznak.

Dr. Leung azt tanácsolja az ilyen vállalatoknak, hogy vagy jó lelkiállapotú egyéneket célozzanak meg kampányaikkal, vagy fókuszáljanak azokra az országokra, ahol általánosságban véve magas az életszínvonal és az általános az elégedettség. Így az ezekben az országokban tapasztalható nyitottság a későbbiekben átragadhat más országokra is, könnyebbé téve a termékek bevezetését.

(Green Queen)

Ez a cikk is érdekelhet:

Macskák tucatját mentheti meg a holland ötlet

Macskamentő lépcsők épülnek Amszterdamban – több száz állatot menthet meg évente az ötlet

Amszterdamban rendszeresen fulladnak bele macskák a csatornák vizébe. Most viszont

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Sütőtökös risoni fehérbabbal és pirított laskagombával fekete tányéron

Sütőtökös risoni fehérbabbal és laskagombával – ősziesre hangolt mediterrán fogás

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének