Kanada növényi tejüzem

Egy kanadai tejüzem teljesen átalakul, mostantól növényi tejeket fog gyártani

A Lactalis Canada Sudburyben található gyártóüzeme szeptember végével megszünteti a tehéntej előállítását, ehelyett teljes mértékben a növényi alapú tejek készítésére áll át az üzem.

A Lactalis Csoport – amelyhez a nálunk is kapható Parmalat termékcsalád is tartozik – kanadai leányvállalatának Sudburyben található gyártóüzeme szeptember 30-tól kezdődően felhagy a tejtermékek előállításával. A cég azt reméli, hogy ezzel a lépéssel az alternatív tejtermékek piacán továbbra is versenyben tud maradni. Az üzem a cég már meglévő növényi alapú kínálatát igyekszik majd kiegészíteni új termékekkel. Emellett az is a váltás mellett szól, hogy Ontario államban alacsony a tej iránti kereslet, az előállítási költségek viszont magasak, ez pedig negatívan érintette a Sudburyben lévő üzem bevételeit.

Habár a cég fő profilja a tejtermékek, a piac egyik fő innovátoraként, ezzel a hamarosan bekövetkező növényi terjeszkedéssel is bizonyítjuk, hogy mindig a fogyasztót tartjuk szem előtt és állandóan keressük az új lehetőségeket, hogy fejlődhessünk. Így a megfelelő válaszokat adjunk a piac kihívásaira.

– nyilatkozta Mark Taylor, a Lactalis Canada CEO-ja.

„Az a célunk, hogy gazdagítsuk és tápláljuk a kanadaiak étkezését. És ez az új, magas minőségű növényi alapú termékekre is igaz, melyek előállításánál nagy segítséget jelent a már rendelkezésünkre álló kapacitás és kompetenciák, ahogy a gazdag és régóta meglévő tejtermékekkel kapcsolatos tapasztalatunk is.”

A szeptember végére tervezett átállást követően a cég ontarioi és quebec-i gyártóüzemei veszik át a tehéntej termelés és előállítás feladatait, és azt ígérik, hogy a vásárlóknak semmiféle ellátási fennakadástól nem kell tartaniuk.

Pontos információk nincsenek még arról, hogy a leállást követően mikor nyit ki újra az üzem, de nagy valószínűséggel az elkövetkező hónapokban indul az átalakítás. A cég hűtött raktárait továbbra is megtartja a térségben, és nem tervez megválni dolgozóitól sem az átállás során.

A tejipar az utolsókat rúgja?

A növényi alapú termékek térnyerése és piaci részesedésének növekedése magában hordozza az állati alapanyagokat felhasználó gyártók törvényszerű visszaszorulását is. Ezek közül a leglátványosabban a tejipar védfalai látszanak lebomlani. Az államokban nem csak a legrégebbi, de a legnagyobb tejipari vállalat is csődbe ment a közelmúltban, valamint Jim Mellon brit milliárdos és befektető is azt jósolta, hogy a mai formában ismert tejipar teljes mértékben el fog tűnni a következő évtizedekben.

Több cikk is megjelent már arról, hogy mennyire környezetkárosító a tejtermelés, vagyis nem csak etikai szempontokból aggályos a szarvasmarha borjaknak készült tehéntej emberi fogyasztása, de klímavédelmi oldalról is ellenérvek sokasága sorakoztatható fel ellene.

(Dairy Reporter)

Ez a cikk is érdekelhet:

||||

A legjobb vegán éttermek, termékek és nagykövetek – te is szavazhatsz a nyertesekről!

Egy lépéssel közelebb kerültünk, hogy megtudjuk, kik lesznek az idei

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Madártej: vaníliaszósz tetején fehér habfelhők úsznak

Vegán madártej datolyakaramellel – nosztalgiadesszertezés csúcsra járatva

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének