Most olvasott cikk
Egy 83 éves üzletember 1 milliárd dollárt adományozott a Föld megmentéséért

Egy 83 éves üzletember 1 milliárd dollárt adományozott a Föld megmentéséért

Hansjörg-Wyss

A közismerten emberbarát és médiakerülő svájci üzletember, Hansjörg Wyss 1 milliárd dollárt (kb. 284 milliárd forintot) adományozott egy árverésen a Wyss Campaign for Nature számára, hogy legkésőbb 2030-ig megóvják a bolygó szárazföldjeinek és óceánjainak 30%-át.

A kezdeményezés célja a jelenleg védett szárazföldi és óceáni területek mennyiségének megduplázása a jelenlegi 15%-ról 30%-ra.

Cselekednünk kell

A jelenleg Wyoming-ban élő 83-éves üzletember a New York Times-ban publikált egy cikket, amiben azt írja:

„A növény- és állatfajok a becslések szerint 1000-szer gyorsabban tűnnek el napjainkban, mint ahogyan az ember megjelenése előtt történt. A klímaváltozás feje tetejére állította a természeti rendszereket az egész bolygón. Az erdőségek, élő- és ivóvizek veszélyeztetettek a kitermelő iparágak által, ahogy azok egyre mélyebbre nyomulnak a vadonban.”

Wyss felkéri a lakosságot, minden segítőkész üzletembert és kormányzati vezetőt, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy „közeledjen egymáshoz az, amit teszünk, és az, amit tennünk kellene a természeti környezet megóvása érdekében.”

Egyik nyilatkozat szerint a projekt hosszú távú céljai közé tartozik „a védett területek létrehozása és kiterjesztése, a nemzetközi közösség ösztönzése minél kiterjedtebb védett területek kialakítására, tudományos kutatás és újfajta megóvási és beruházási tevékenységek megalkotása világszerte.”

Már el is indult a munka

Wyss 1 milliárd dolláros adományából, a National Geographic Society, a The Nature Coservancy és más környezetvédő csoportok támogatásával már el is indult egy 9 projektet tartalmazó, 13 országot érintő mozgalom.

Ennek keretében 48 millió dollárt biztosítanak 10 millió hektár föld és 17 000 négyzetkilométernyi óceán védelmére.

A The Nature Conservancy ezenfelül közel 7 millió dollárt kap a Karib-tenger élővilágának megóvására és vándorló madarak védelmére Ausztrália szerte.

Mark Tercek, a The Nature Conservancy vezérigazgatója szerint:

„Figyelemreméltó az a látásmód, lépték és kimagasló elköteleződés, amit a The Wyss Campaign for Nature tanúsít, közös vizeink és szárazföldjeink megóvása érdekében. Az The Nature Conservancy igazán hálás Hansjörg Wyss alapítványának, bolygónk élővilágának kritikus időszakában tett felelősségvállalásáért. ”

Wyss filantróp erőfeszítései

A Wyss alapítvány több mint 450 millió dollárt adományozott az elmúlt 20 évben a vadvilág védelmére szerte Európában, Afrikában, Dél Amerikában, Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában. Ennek köszönhetően közel 40 millió hektár föld és víz került védelem alá.

Az üzletember szintén támogatja az orvvadászat elleni kezdeményezéseket, nemzeti parkok fejlesztését, természetjáró vasutak és folyami helyreállítási projekteket. Amerika nyugati területein olaj- és gázkitermelő tevékenységeket is meggátolt a terület védelme érdekében.

A Wyss Campaign for Nature mozgalom szerinte még tovább viszi az Ő környezetért tett erőfeszítéseit:

„Minden élőlény érdekében úgy nézzünk erre, hogy bolygónk jóval nagyobb része lesz örökre védett az emberiségnek. Az emberek által.”

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.