A hosszú élet és az egészséges öregedés egyik kulcsfontosságú eleme egy longevity-szakértő orvos szerint a tudatosan összeállított étrend. Azon belül is a megfelelő forrásból bevitt fehérjemennyiség szerepe lehet kiemelkedő.
Tényleg szükség van annyi fehérjére, amennyit egy átlagember elfogyaszt? Egy hosszú életre szakosodott orvos, Joseph Antoun szerint a legkevésbé sem. A New York Postnak beszélt arról, szerinte milyen étrend segíti elő leginkább az egészséges öregedést. Hangsúlyozta, a túlzott fehérjebevitel – különösen az állati eredetű – ártalmas lehet a szervezet számára, és akár rövidítheti is az élettartamot. Ennek az oka, hogy serkenti az IGF-1 termelődését.
Az IGF-1, azaz az inzulinszerű növekedési faktor-1 elsősorban a májban termelődő hormon, ami kulcsszerepet játszik a növekedés elősegítésében és az anyagcsere szabályozásában. Ugyanakkor az ideális szint eltalálása nagyon fontos:
- az alacsony IGF-1-szintet a szív- és érrendszeri betegségekkel,
- míg a magas IGF-1-szintet a rákkal
hozzák összefüggésbe.
Az egészséges öregedés kulcseleme lehet a növényi eredetű fehérje
Antoun kiegyensúlyozott megközelítést javasol: 30 és 65 év között a hagyományos táplálkozásúakat is arra sarkallja, hogy a növényi fehérjéket részesítsék előnyben az egészség megőrzése és a hosszabb élettartam érdekében. Hüvelyesek, diófélék, magvak fogyasztását ajánlja.
„A longevity-diéta a növényi eredetű fehérjék fogyasztását helyezi előtérbe, hogy ezzel is támogassa az izomtömeg fenntartását és csökkentse a gyulladást – ezek kulcsfontosságúak a szív- és anyagcsere-egészség szempontjából” – mondta Antoun. Kiemelte: a növényi alapú étrend összefüggésbe hozható az egészséges öregedéssel.
A longevity, avagy a hosszú élettartam tudománya ma már különálló tudományágnak tekinthető. Fókuszában az öregedés biológiai folyamatai és az egészséges, aktív életévek meghosszabbítása áll.
Antoun leszögezte, fehérjebevitel kapcsán a cél nem csupán az izomépítés, hanem az is, hogy elegendő ideig éljünk ahhoz, hogy használni is tudjuk az izomzatunkat. A mérséklet, a minőség és az egyensúly a hosszú és egészséges élet kulcsa.
Az IGF‑1-szint ellenőrzése orvosi vizsgálattal segíthet optimalizálni a fehérjebevitelt. Az optimális tartományt a 130-160 közötti értékek jelentik. Ennél alacsonyabb IGF‑1 nagyobb fehérjeszükségletet jelezhet, a magasabb pedig a túlzott fehérjebevitel veszélyére utal.

Sárdi Barbara gyermekkori álma volt, hogy sportújságíró legyen. Sok évig élte ezt az álmot, idővel azonban érdeklődése más irányt vett: a környezetvédelem, a veganizmus és az egészségtudatosság váltak a kedvenc témáivá. Korábban egy könyvben is mesélt arról, hogyan váltott erre az életmódra közel 10 éve, és több főzőkurzust tartott a növényi étrendet népszerűsítve. A Prove írójaként szeretne minél több információt átadni az arra nyitott közönségnek, miért éri meg ezt az utat járni. Otthonát Scialla cicával osztja meg, aki ugyancsak nagy rajongója a vegán konyhának: imádja a tofut és a reggeli smoothie-kat.