Gyorsabban öregszik, aki sok állati eredetű fehérjét fogyaszt?

Négy idős ember sétál a tengerparton, a háttérben két férfi, az előtérben két nő karöltve, mosolyogva

A hosszú élet és az egészséges öregedés egyik kulcsfontosságú eleme egy longevity-szakértő orvos szerint a tudatosan összeállított étrend. Azon belül is a megfelelő forrásból bevitt fehérjemennyiség szerepe lehet kiemelkedő.

Tényleg szükség van annyi fehérjére, amennyit egy átlagember elfogyaszt? Egy hosszú életre szakosodott orvos, Joseph Antoun szerint a legkevésbé sem. A New York Postnak beszélt arról, szerinte milyen étrend segíti elő leginkább az egészséges öregedést. Hangsúlyozta, a túlzott fehérjebevitel – különösen az állati eredetű – ártalmas lehet a szervezet számára, és akár rövidítheti is az élettartamot. Ennek az oka, hogy serkenti az IGF-1 termelődését.

Az IGF-1, azaz az inzulinszerű növekedési faktor-1 elsősorban a májban termelődő hormon, ami kulcsszerepet játszik a növekedés elősegítésében és az anyagcsere szabályozásában. Ugyanakkor az ideális szint eltalálása nagyon fontos:

  • az alacsony IGF-1-szintet a szív- és érrendszeri betegségekkel,
  • míg a magas IGF-1-szintet a rákkal

hozzák összefüggésbe.

Az egészséges öregedés kulcseleme lehet a növényi eredetű fehérje

Antoun kiegyensúlyozott megközelítést javasol: 30 és 65 év között a hagyományos táplálkozásúakat is arra sarkallja, hogy a növényi fehérjéket részesítsék előnyben az egészség megőrzése és a hosszabb élettartam érdekében. Hüvelyesek, diófélék, magvak fogyasztását ajánlja.

„A longevity-diéta a növényi eredetű fehérjék fogyasztását helyezi előtérbe, hogy ezzel is támogassa az izomtömeg fenntartását és csökkentse a gyulladást – ezek kulcsfontosságúak a szív- és anyagcsere-egészség szempontjából” – mondta Antoun. Kiemelte: a növényi alapú étrend összefüggésbe hozható az egészséges öregedéssel.

A longevity, avagy a hosszú élettartam tudománya ma már különálló tudományágnak tekinthető. Fókuszában az öregedés biológiai folyamatai és az egészséges, aktív életévek meghosszabbítása áll.

Antoun leszögezte, fehérjebevitel kapcsán a cél nem csupán az izomépítés, hanem az is, hogy elegendő ideig éljünk ahhoz, hogy használni is tudjuk az izomzatunkat. A mérséklet, a minőség és az egyensúly a hosszú és egészséges élet kulcsa.

Az IGF‑1-szint ellenőrzése orvosi vizsgálattal segíthet optimalizálni a fehérjebevitelt. Az optimális tartományt a 130-160 közötti értékek jelentik. Ennél alacsonyabb IGF‑1 nagyobb fehérjeszükségletet jelezhet, a magasabb pedig a túlzott fehérjebevitel veszélyére utal.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének