Négy idős ember sétál a tengerparton, a háttérben két férfi, az előtérben két nő karöltve, mosolyogva

Gyorsabban öregszik, aki sok állati eredetű fehérjét fogyaszt?

A hosszú élet és az egészséges öregedés egyik kulcsfontosságú eleme egy longevity-szakértő orvos szerint a tudatosan összeállított étrend. Azon belül is a megfelelő forrásból bevitt fehérjemennyiség szerepe lehet kiemelkedő.

Tényleg szükség van annyi fehérjére, amennyit egy átlagember elfogyaszt? Egy hosszú életre szakosodott orvos, Joseph Antoun szerint a legkevésbé sem. A New York Postnak beszélt arról, szerinte milyen étrend segíti elő leginkább az egészséges öregedést. Hangsúlyozta, a túlzott fehérjebevitel – különösen az állati eredetű – ártalmas lehet a szervezet számára, és akár rövidítheti is az élettartamot. Ennek az oka, hogy serkenti az IGF-1 termelődését.

Az IGF-1, azaz az inzulinszerű növekedési faktor-1 elsősorban a májban termelődő hormon, ami kulcsszerepet játszik a növekedés elősegítésében és az anyagcsere szabályozásában. Ugyanakkor az ideális szint eltalálása nagyon fontos:

  • az alacsony IGF-1-szintet a szív- és érrendszeri betegségekkel,
  • míg a magas IGF-1-szintet a rákkal

hozzák összefüggésbe.

Az egészséges öregedés kulcseleme lehet a növényi eredetű fehérje

Antoun kiegyensúlyozott megközelítést javasol: 30 és 65 év között a hagyományos táplálkozásúakat is arra sarkallja, hogy a növényi fehérjéket részesítsék előnyben az egészség megőrzése és a hosszabb élettartam érdekében. Hüvelyesek, diófélék, magvak fogyasztását ajánlja.

„A longevity-diéta a növényi eredetű fehérjék fogyasztását helyezi előtérbe, hogy ezzel is támogassa az izomtömeg fenntartását és csökkentse a gyulladást – ezek kulcsfontosságúak a szív- és anyagcsere-egészség szempontjából” – mondta Antoun. Kiemelte: a növényi alapú étrend összefüggésbe hozható az egészséges öregedéssel.

A longevity, avagy a hosszú élettartam tudománya ma már különálló tudományágnak tekinthető. Fókuszában az öregedés biológiai folyamatai és az egészséges, aktív életévek meghosszabbítása áll.

Antoun leszögezte, fehérjebevitel kapcsán a cél nem csupán az izomépítés, hanem az is, hogy elegendő ideig éljünk ahhoz, hogy használni is tudjuk az izomzatunkat. A mérséklet, a minőség és az egyensúly a hosszú és egészséges élet kulcsa.

Az IGF‑1-szint ellenőrzése orvosi vizsgálattal segíthet optimalizálni a fehérjebevitelt. Az optimális tartományt a 130-160 közötti értékek jelentik. Ennél alacsonyabb IGF‑1 nagyobb fehérjeszükségletet jelezhet, a magasabb pedig a túlzott fehérjebevitel veszélyére utal.

Ez a cikk is érdekelhet:

Két bao zöldségekkel

Zöldséges bao – ázsiai street food különleges eszközök nélkül

Puha, illatos és frissen gőzölt tészta roppanós zöldségekkel és füstös

Sárdi Barbara gyermekkori álma volt, hogy sportújságíró legyen. Sok évig élte ezt az álmot, idővel azonban érdeklődése más irányt vett: a környezetvédelem, a veganizmus és az egészségtudatosság váltak a kedvenc témáivá. Korábban egy könyvben is mesélt arról, hogyan váltott erre az életmódra közel 10 éve, és több főzőkurzust tartott a növényi étrendet népszerűsítve. A Prove írójaként szeretne minél több információt átadni az arra nyitott közönségnek, miért éri meg ezt az utat járni. Otthonát Scialla cicával osztja meg, aki ugyancsak nagy rajongója a vegán konyhának: imádja a tofut és a reggeli smoothie-kat.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Gombakrémleves fekete tányérban, szürke felületen

Gombakrémleves csicseriborsóval – tápláló és melengető komfortfogás

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének