Ez az édesburgonya curry egy igazán sokoldalú és egyszerűen elkészíthető étel, amely a dél-ázsiai ízek világát hozza el a konyhádba. Kiváló választás egy hétköznapi vacsorához, hiszen gyorsan elkészíthető, és gazdag ízvilágának köszönhetően másnap, újramelegítve is ugyanolyan finom marad.
A lágy kókusztej és a fűszerek harmonikus kombinációja tökéletesen egészíti ki az édesburgonya természetes édességét, így egy valóban különleges ételt varázsolhatsz az asztalra. Emellett kerül még bele csicseriborsó, ami nemcsak extra fehérjét ad az ételhez, hanem egyúttal textúrát is, amely jól ellensúlyozza az édesburgonya puhaságát.
Az édesburgonya curryhez remekül passzol az egyszerű párolt basmati rizs, amit egy kis friss korianderrel tehetsz még izgalmasabbá. Ha pedig minél táplálóbb ételt készítenél, próbáld ki barna rizzsel, vagy ha egészen különleges élményre vágysz, fogyaszd frissen sült, meleg naan kenyérrel, amihez ide kattintva találsz receptet.
Hozzávalók
- 1 nagyobb fej hagyma
- 2 közepes édesburgonya
- 240 g (1 konzerv) csicseriborsó
- 3 gerezd fokhagyma
- egy ujjnyi gyömbér
- 300 g zsíros kókusztej
- 400 g kockázott paradicsom (egy konzerv)
- 100 g sűrített paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál indiai fűszerkeverék
- só
- bors
Édesburgonya curry elkészítése
- A hagymát vágd apró kockára, a fokhagymát és a gyömbért pedig reszeld le. Az édesburgonyát pucold meg, és vágd közepes, kb. 2 centis kockákra.
- A hagymát alacsony lángon pirítsd egy evőkanál olívaolajon 7-8 percig.
- Add hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a fűszereket, és továbbra is alacsony fokozaton pirítsd még 1-2 percig, folyamatosan kevergetve. A fűszernek kicsit pirulnia kell, de vigyázz, mert könnyen megég – ha kell, adj még hozzá egy kis olajat.
- Add hozzá a sűrített paradicsomot, és pirítsd 4-5 percig folyamatosan kevergetve.
- Jöhet hozzá a kockázott paradicsom, és közepes lángon kevergesd egy-két percig.
- Add hozzá az édesburgonyát és a kókusztejet, és főzd 15-20 percig. Ha szükségesnek találod egy idő után, adj hozzá kevés vizet.
- Ha az édesburgonya megpuhult, add hozzá az átmosott, lecsepegtetett csicseriborsót, és főzd további 4-5 percig, majd zárd el.
- Az elkészült édesburgonya curry mellé tálalj főtt basmati rizst vagy meleg naan kenyeret.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.