Most olvasott cikk
Bezár Buda legrégebbi vegán étterme

Bezár Buda legrégebbi vegán étterme

Édeni vegán étterem Budán

A bezárás mellett döntöttek egy növényi alapú ételeket kínáló budapesti étterem, az Édeni Vegán tulajdonosai. A lépés háttere homályos, a háttérben húzódó indokokra eddig nem derült fény.

Szomorú hírt közölt követőivel az Édeni Vegán közösségi oldalán. A közel két évtizede működő vegán étterem tulajdonosai „hosszas tanakodás, mérlegelés és elmélyülés után” úgy döntöttek, bezárják az éttermet.

Az Édeni Vegán a hely hivatalos weboldala szerint Buda legrégebbi vegán étterme. A Víziváros szívében, egy műemléki épületben nyitott meg még 2006-ban.

„Ezt kimondani, leírni, belegondolni és átérezni is nagyon szomorú. Ha csak arra gondolunk, hogy nem köszönthetünk többet titeket nagy mosollyal a teraszon, nem mondhatjuk többet, hogy a tofurántotta a kurkuma miatt ilyen sárga, vagy ha nem ölelhetünk meg titeket gátlásokat nem ismerve a pulton keresztül, mindannyiunk szíve összeszorul. Mert szerintem abban mind egyetérthetünk, hogy az Édeni Vegán nemcsak egy hely volt, ahol finom vegán étkekkel tudtatok jóllakni, hanem az Édeni egy olyan hely volt, ahol otthonra találhattál, ahol mindig volt egy jó szó, egy ölelés neked, ahol barátok, családtagok, szerelmesek és négylábú kedvencek is megoszthatták egymással az idejüket és a tányérjukon csücsülő finom falatokat” – írják búcsúposztjukban.

Hozzátették, az Édeni Vegán egy olyan hely volt, ahol „mindenkinek mindig helye volt az asztalnál”. Most azonban úgy alakult, hogy a bezárást látják a legjárhatóbb útnak.

Kerestük az étterem tulajdonosait, hogy a bezárás hátterében húzódó okokról, problémákról kérdezzük őket. Arra a sejtelmes mondatukra is kitértünk volna, amely szerint

aztán ki tudja, lehet, hogy a jövőben még találkozunk. Így vagy úgy.

Megkeresésünkre azonban nem érkezett válasz. Amennyiben időközben ez mégis megtörténne, frissítjük cikkünket.

Volt már példa visszatáncolásra

Egy Los Angeles-i vegán étterem, a Nic’s on Beverly tavaly június elején jelentette be egy Instagram-posztban, hogy négy év után kénytelen lehúzni a rolót. „Hogy miért zárunk be? Tíz hónapig tartott a Covid-leállás, mikor csak elvitelre dolgoztunk 2020-ban, és nem tudtuk fizetni a bérleti díjat. Arra koncentráltunk, hogy kifizessük az alkalmazottakat és életben tartsuk az üzletet. Az elmúlt egy évben sokat egyeztettünk a bérbeadóval, ám végül nem találtunk olyan megállapodást, amelybe beleegyezett volna. Mindenképp a teljes összeget akarta, egyben” – írta akkor indoklásképp a tulajdonos és alapító, Nic Adler.

A poszt meglehetősen nagy port kavart és hatalmas támogatói hullámot indított el. Az étterem többek között olyan hírességeket is a vendégkörébe tudott csábítani, mint Joaquin Phoenix.

A bezárás hírére az emberek tömegesen zarándokoltak el az étterembe, hogy még utoljára ehessenek kedvenc fogásaikból. A hely hamar megtelt, így sorba kellett állni a bejutáshoz. Néhányan olyannyira elkeseredtek, hogy több pizzát is rendeltek; elárulták, azzal a céllal, hogy lefagyasszák otthon, hogy később még nosztalgiázhassanak a Nic’s on Beverly ízeivel.

Az érzelmes búcsúzkodások közepette aztán a tulajdonos, Nic Adler úgy határozott, még utoljára nekifut egy utolsó egyeztetésnek az épület tulajdonosával. Sőt: valójában a bérbeadók keresték fel őt, látva a tömeges felháborodást. Így a felek ismét tárgyalásba kezdtek. Ezúttal pedig már meg tudtak egyezni, a Nic’s on Beverly így működhetett tovább.

Várható fordulat a Édeni Vegán történetében?

A kérdés a levegőben lebeg. Vajon megtörténhet a Batthyány térnél lévő étteremmel is az, ami a Los Angeles-ivel? Tulajdonosi válaszok híján mi is csak a sötétben tapogatódzunk.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a bezárás hírére sokan írták meg az Édeni Vegán csapattagjainak, mennyire elszomorította őket a hír. Többek között jelezte Hozleiter Fanny is, akit Magyarországon a többség Mosolyka néven ismer, mennyire szeretett ezen a helyen enni.

Sok kommentelő írta, hogy meglátása szerint ezzel „a város legjobb vegán étterme” tűnik el a budapesti palettáról. Az Édeni Vegán több volt munkavállalója is leszögezte, „sorsfordító munkahely” volt ez a számára. Egy hozzászóló pedig arra biztatta a tulajdonosokat, adjanak ki egy receptkönyvet, a személyében egy vásárlójuk már garantáltan lenne.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.