Állami kampány buzdítja a magyarokat arra, hogy disznóhús is kerüljön az ünnepi asztalra. Ám ez egészségügyi szempontból nem túl jó tanács. Az Egészségügyi Világszervezet már közel tíz éve megállapította, hogy a vörös hús fogyasztása növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ráadásul a disznó nagyon intelligens állat, kognitív képességeivel a kutyákat is megelőzi.
Nem pusztán a hal fogyasztása kapcsolódik az év végi ünnepi időszakhoz, sertéshús is gyakran kerül ilyenkor az asztalokra. Ennek oka, hogy a malacot sok kultúrában a bőség, gazdagság és szerencse szimbólumának tartják. Szilveszterkor és újévkor a sertéshúsból készült ételek fogyasztása a szerencse és a jólét biztosításának szimbóluma.
Nem kizárólag Magyarországon dívik a szilveszteri malacsült, Közép- és Kelet-Európa több országában is jellemző ez, például Ausztriában és Németországban. Spanyolországban és Portugáliában kevésbé hangsúlyos ez a szokás, de ezekben az országokban is akadnak olyan régiók, ahol a bőség és a haladás reményében malachúst fogyasztanak újévkor. Olaszországban pedig bizonyos háztartásokban még tartják a szokást, hogy zamponét fogyasztanak szilveszterkor. Ez úgy készül, hogy darált sertéshús alapú masszával töltik meg a sertés elülső lábát.
Állami kampány keretében biztatják sertéshúsfogyasztásra a magyarokat
Az Agrárminisztérium mindenesetre nem bízta a véletlenre, kampányt indított decemberben „Ünnepeljünk malaccal!” szlogennel. Ennek keretében az Agrármarketing Centrummal és a Hússzövetséggel karöltve azt szeretnék elérni, hogy a magyar sertéshús fogyasztását népszerűsítsék az ünnepi időszakban.
Az áremelkedések hatására az év egészében csökkenő tendenciát mutatott a sertéshúsfogyasztás Magyarországon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. Az intézmény ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy decemberben, főleg a hónap második felében háromszor annyi sertéshúst adnak el a hentesek, mint más hónapokban.
Jelentősen emelkedett az elmúlt években az egy főre jutó magyar sertéshúsfogyasztás: több mint tíz éve 23 kilogramm volt az átlag, mára azonban ez az érték bőven túllépte a 30 kilogrammot. Ez pedig nem véletlen, számtalan állami fejlesztési programmal segítik a sertéságazati szereplőket. A Vidékfejlesztési Program keretében csaknem 450 sertéstartással foglalkozó vállalkozás összesen mintegy 85 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott, sertéshízó állatjóléti támogatásra pedig idén 10,2 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
A sertéshús előállítását és fogyasztását azonban annak ellenére szorgalmazza számos állami program, hogy káros az egészségre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már közel tíz éve megállapította, hogy a vörös hús fogyasztása növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. De a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával is összefüggésbe hozták már a vörös húsokat. Feldolgozott formájában ráadásul a demencia kialakulásának kockázatát is növelheti egy új, 130 ezer fő vizsgálatából származó tanulmány alapján. A kutatók szerint ennek a kiváltása dióval, babbal vagy tofuval csökkentheti a rizikót.
A kutyánál is intelligensebb a disznó
Az átlagembernek a disznókról általában nem az jut eszébe, mennyire okosak, márpedig ez a megállapítás nagyon is megállja a helyét. Akár egyszerűbb videójátékokkal is képesek játszani, ahogy azt a Purdue Egyetem Állatjóléti Kutatóközpontjában be is bizonyította négy állat.
A disznók „kognitív képességei meglehetősen kifinomultak. Még a kutyákat is megelőzik ebben, de a hároméves gyerekeket is” – mondta Donald Broom, a Cambridge-i Egyetem professzora, az Európa Tanács korábbi tudományos tanácsadója.
A disznók hosszú távú memóriája is kiváló. Amellett, hogy meg tudják tanulni, hogyan mozgassák a kurzort a számítógép képernyőjén egy joystick segítségével, más trükköket is el tudnak sajátítani, például ketrecajtót kinyitni. Egy Moritz nevű malac azt is bebizonyította, hogy a kirakóssal is jól elboldogulhatnak a disznók.
Voksolj a lencsére!
Hogy mi legyen akkor a szilveszteri, valamint az újévi menü, hogy az egészségednek és a disznóknak is kedvezz? A lencse egyébként is előszeretettel fogyasztott étel az évnek ezen időszakában. Dönthetsz tehát úgy, hogy disznó helyett lencsét fogyasztasz, és ebben az esetben is tradicionálisnak tekinthető az étkezésed.
A babona szerint, ha valaki lencsefogyasztással fordul az újévre, annak pénzesőben lesz része. Ha azonban ez nem is válna valóra, abban biztos lehetsz, hogy a lencsefogyasztással jót teszel a szervezeteddel. Ez a hüvelyes ugyanis remek fehérje-, folsav- és vasforrás, tele van egészséges szénhidrátokkal és rostokkal.
A jól ismert lencsefőzeléken kívül számos más ételt is készíthetsz lencséből, például lencse dahlt, pásztorpitét vagy lencsés quinoasalátát.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.