Most olvasott cikk
Diákokat teszteltek arról, hogyan hat rájuk a húsipar negatív környezeti hatásairól szóló előadás

Diákokat teszteltek arról, hogyan hat rájuk a húsipar negatív környezeti hatásairól szóló előadás

Három év távlatában jelentősen csökkent a diákok húsfogyasztása, miután meghallgattak egy előadást a húsipar negatív környezeti hatásairól.

Az Occidental College, a Claremont Graduate University és a Kaliforniai Egyetem klímakutatókból álló triója megállapította, hogy egy 50 perces, a hústermelés és -fogyasztás negatív környezeti hatásait ismertető előadás után a diákok a következő három évben átlagosan 9 százalékkal kevesebb húst ettek. A Nature Food című folyóiratban megjelent tanulmányban önkéntes diákok étkezési szokásainak elemzését írják le.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a húsfogyasztás csökkentésének egyik módja a fogyasztók felvilágosítása a probléma nagyságáról és a csökkentés módjairól. Azonban eddig a tájékoztató előadások húsfogyasztásra gyakorolt hatására vonatkozó bizonyítékok korlátozottak voltak. A kutatók egy meg nem nevezett amerikai bentlakásos főiskolával működtek együtt, hogy többet tudjanak meg arról, hogy az információcsere milyen hatással van a globális felmelegedéssel kapcsolatos viselkedésre.

A tesztelés menete

A kutatók 213 diákot toboroztak a 2017 őszén kezdődött tanulmányukban való részvételre. Az önkénteseket teszt- és kontrollcsoportokra osztották. Minden alany részt vett egy 50 perces előadáson, amelyben felvázolták a húsfogyasztás negatív környezeti hatásait. Többek között a több legelőterület létrehozásához szükséges erdőirtást, az állattenyésztés hatalmas vízigényét és az állattartás okozta hatalmas metánkibocsátást. Az előadásban rámutattak a húsfogyasztás negatív egészségügyi következményeire is, mint például a szívbetegségek megnövekedett kockázatára. A kontrollcsoport egy olyan előadást hallgatott meg, amely nem kapcsolódott az élelmiszer-választáshoz.

Az előadást követően az önkéntes diákoknak az iskolai menzán választott ételeiket követték nyomon az elkövetkező három évben, ami alatt több mint 100 000 étkezésből álló adathalmazt gyűjtöttek össze. A kutatók azt találták, hogy a tesztcsoport 11 százalékkal kevesebb marhahúst, 9 százalékkal kevesebb baromfit, és 9 százalékkal kevesebb halból készült ételt választott.

Emellett 20 százalékkal több zöldségalapú ételt ettek, és a három év alatt nem volt jele visszafordulásnak. Az eredmények azt mutatják, hogy az ilyen jellegű tájékoztató előadások költséghatékonyak lehetnek, és hosszú távú változást eredményezhetnek a fenntarthatóbb élelmiszer-választások irányába.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.