Állatok

Derékig hevertek a csirke holttestek egy magyar vágóhíd padlóján

Derékig hevertek a baromfi holttestek egy magyar vágóhídonKép: Nébih

Súlyos technológiai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vágóhíd működését.

A hatósági ellenőrzés magában foglalta nemcsak a vágóhíd tevékenységének, hanem az ott bérvágatást végző élelmiszer-vállalkozás termékeinek ellenőrzését is. Az eljárás eddig lezárult szakasza során a hatóság összesen több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan húst vont ki a forgalomból. További több mint 100 tonna, selejtként megjelölt hús megsemmisítésére hatósági felügyelet mellett kerül sor.

Az ellenőrök által a helyszínen tapasztalt, kritikus élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő működési körülményeket jellemzi, hogy a fagyasztásra szánt húsokat több napig a folyosón tárolták. A vágószalagról közvetlenül a padlóra hullottak a csirkék holttestei, az emberi fogyasztásra szánt szárnyasok testét a földről szedték össze a dolgozók.

Az üzemben és egy másik telephelyen a hűtőkamrákban – selejt felirattal ellátva – több, mint 100 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan állati eredetű ételt tároltak. A selejt és egyéb tárolt termékek további vizsgálata folyamatban van.

A hatóság a kirívó élelmiszer-biztonsági szabályszegések miatt azonnali hatállyal elrendelte az egység tevékenységének felfüggesztését. Az üzem az újbóli működését csak a technológiai hiányosságok kijavítása után kezdhette meg, az emberi fogyasztásra alkalmatlan termékek elszállítása és ártalmatlanítása azonban még több napig eltarthat.

Az eljárás során az érintett vállalkozásokkal szemben együttesen milliós nagyságrendű bírság várható.

Tehetek ez ellen valamit?

Ha fogyasztóként nem támogatjuk többé az állathasználatot, akkor a vállalatok is meg fogják változtatni a kínálatot. Érdemes megfontolnunk, hogy a pénzünkkel mit támogatunk, és mi ellen szólalunk fel. Ma már könnyen élhetünk állati eredetű ételek nélkül is, lemondások nélkül.

A Veganuár egy 30 napos, ingyenes online program, ami segít neked elkezdeni a vegán életmódot. Recepteket, útmutatókat és egy kedves közösséget kapsz, ami megváltoztathatja az életedet – ahogyan az állatokét is. Kattints ide az elkezdéshez!

Prove
A Prove.hu segít, hogy a jó emberek jó döntéseket hozzanak - útmutatók a vegán életmódról, növényi étrendről és az állatjogokról.

7 hozzászólás

  1. Borzalmasnak tartom amit az állatokkal tesznek kegyetlen mészárlás a vágohidakon készült húsipari termékeket emberi fogyasztásra nem alkalmasak higénia tisztelet felelöség tudat embertársaik felé félelmetes amikor gyermek voltam a húsbolt patyolat tiszta volt én már nem fogyasztok húst Magyarország szégyene a vágóhidak állatok ketyetlen gyilkolása büntetlenül borzalom

  2. Milyen szükségtelen borzalmas gyilkolás!
    Miért annyira nehéz felismerni és abbahagyni

  3. 1 napra kell őket bezárni
    Aki ezeket cukiságokat zárjabe
    Próbálja ki milyen érzés …

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.