Most olvasott cikk
Mezőgazdasági adóval csaphat le Dánia a károsanyag-kibocsátásra

Mezőgazdasági adóval csaphat le Dánia a károsanyag-kibocsátásra

Egy barna-fehér foltos tehén legel egy mezőn, mögötte egy fehér felhő, ami a tehenek szén-dioxid-kibocsátását szimbolizálja

Mezőgazdasági szén-dioxid-adó bevezetésével kacérkodik Dánia, elsőként a világon. A kidolgozott koncepcióra már gazdák, szakszervezetek és más iparági szereplők is rábólintottak. Már csak a parlamentnek kell jóváhagynia a kezdeményezést, elemzők szerint azonban ez zökkenőmentesen megvalósulhat. 2030-tól kezdve tehát a károsanyag-kibocsátás után is adózhatnak a dán gazdák.

Dánia már eddig is élen járt európai szinten az élelmezési rendszer növényi reformjában. Tavaly ősszel nemzeti cselekvési tervet tett közzé a dán kormány, amely azt vázolja fel, miként állhat át az ország fokozatosan a növényi alapú élelmiszerrendszerre.

Az akkor belengetett intézkedések között szerepelt például a köz- és magánkonyhák szakácsainak biztosított képzés is. Ennek keretében arra oktatnák őket, miként készíthetnek több növényi alapú ételt. A tervben megjelentek olyan kezdeményezések is, amelyeknek célja, hogy növeljék a Dániában előállított növényi alapú élelmiszerek exportját. Ugyanakkor azt is jelezték, a kutatás és fejlesztés finanszírozására több forrást szeretne elkülöníteni a koppenhágai kabinet.

Most ismét egy úttörő ötlettel állt elő a dán kormány: mezőgazdasági szén-dioxid-adót vezetnének be, a világon elsőként. Ez már csak azért is nagy szó, mert Dánia jelentős sertéshús- és tejtermék-exportőrnek tekinthető. A mezőgazdaság az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátója az országban – mutatott rá Lars Aagaard dán klímavédelmi miniszter. „Ez így nem mehet tovább. A mezőgazdaságnak hozzá kell járulnia a zöld jövőhöz, annak részévé kell válnia” – idézi a politikust a Financial Times.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök is arról beszélt a tervek kapcsán, abban bízik, hogy a kezdeményezésük utat nyithat a hasonló indítványok előtt – mind regionális, mind globális szinten. Új-Zéland a közelmúltban vetette el egy hasonló adónem bevezetésének tervét, a gazdák nyomásának engedve.

A dán mezőgazdasági szén-dioxid-adóra a gazdák is rábólintottak

Dánia esetében már az is komoly lépésnek számít, hogy a tervezett adó széles körű kompromisszum végeredménye. A kormány gazdákkal, más iparági szereplőkkel, szakszervezetekkel és környezetvédelmi csoportokkal is egyeztetett a kezdeményezésről, és ők végül mind támogatták is azt.

Már csak a dán parlamentnek kell jóváhagynia a mezőgazdasági szén-dioxid-adó bevezetését, elemzők szerint azonban nem kell attól tartani, hogy a Folketing kigáncsolná azt.

A tervezet szerint 2030-tól a gazdáknak 120 dán koronát, azaz 6300 forintot kell majd fizetni tonnánként a kibocsátott szén-dioxid után. Ez az összeg aztán 2035-től 300 koronára, közel 16 ezer forintra emelkedik.

Søren Søndergaard, a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Tanács elnöke szerint a kidolgozott koncepció egyik legnagyobb előnye, hogy „az a gazdálkodó, aki jóváhagyott és gazdaságilag és klímavédelmi szempontból is fenntartható megoldásokat alkalmaz, akár teljes mértékben mentesülhet is az adó megfizetése alól”.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.