A currys hummusz egy nagyon izgalmas és fűszeres változata a jól ismert hagyományos csicseriborsókrémnek. Ebben a receptben curryport adunk a klasszikus hummuszhoz, amivel aromásabb, különlegesebb lesz az ízvilága ennek a sokoldalú mártogatósnak.
Ha unod már a klasszikus hummuszt, akkor itt az ideje, hogy valami újat próbálj ki. A hummusz rengeteg variációban elkészíthető: lehet céklás, mogyoróvajas, sült paprikás, pikáns, extrán citromos vagy akár tökmagos is. Az alábbi receptben pedig egy kis csavarral, currypor hozzáadásával bolondítottuk meg a hagyományos receptúrát.
Ezt a különleges mártogatóst kenheted szendvicsbe, töltheted falafellel együtt wrapbe, mártogathatsz bele pitakenyeret vagy zöldségeket, vagy akár salátaöntetként is használhatod.
Hozzávalók
- 240 gramm (egy konzerv) főtt csicseriborsó
- 2 evőkanál tahini
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál friss citromlé
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál currypor
- olívaolaj
- só
- 2 nagyobb vagy 4 kisebb jégkocka
- friss koriander a tálaláshoz (opcionális)
Currys hummusz elkészítése
- Ha nem otthon főzött, hanem konzerves csicseriborsót használsz, főzd elő fél teáskanál szódabikarbónával 20 percig. Ezután tedd hideg vízbe, és dörzsöld át, hogy a legtöbb héját el tudd távolítani. Ez a lépés opcionális, a tökéletesen krémes hummusz eléréséért, de akár ki is hagyhatod, ha nincs rá időd.
- A fokhagymagerezdeket vágd durva darabokra – egy gerezdet kb. négybe. Hevíts fel kevés olívaolajat egy serpenyőben, dobd rá a fokhagymát, és alacsony lángon pirítsd fél percig. Add hozzá a curryport, és továbbra is alacsony fokozaton pirítsd még fél percig, folyamatosan kevergetve. A fűszernek kicsit pirulnia kell, de vigyázz, mert könnyen megég – ha kell, adj még hozzá egy kis olajat.
- A csicseriborsót tedd a turmixgép késes aprítójába, és add hozzá a tahinit, a currys fokhagymát, a citromlevet, a sót és a római köményt, az extra könnyűségért pedig két nagyobb vagy négy kisebb jégkockát.
- Addig turmixold, amíg teljesen krémes nem lesz. Időnként állítsd meg és kapard le a mixer falára ragadt hummuszt, majd turmixold tovább.
- Kóstold, és tegyél még hozzá citromlevet, tahinit vagy sót, ha szükségesnek érzed.
- Tálaláskor opcionálisan locsold meg olívaolajjal, díszítsd friss korianderrel vagy egész csicseriborsóval, és tálalj mellé pirítóst, friss nyers zöldséget vagy pitát.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.