A currys hummusz egy nagyon izgalmas és fűszeres változata a jól ismert hagyományos csicseriborsókrémnek. Ebben a receptben curryport adunk a klasszikus hummuszhoz, amivel aromásabb, különlegesebb lesz az ízvilága ennek a sokoldalú mártogatósnak.
Ha unod már a klasszikus hummuszt, akkor itt az ideje, hogy valami újat próbálj ki. A hummusz rengeteg variációban elkészíthető: lehet céklás, mogyoróvajas, sült paprikás, pikáns, extrán citromos vagy akár tökmagos is. Az alábbi receptben pedig egy kis csavarral, currypor hozzáadásával bolondítottuk meg a hagyományos receptúrát.
Ezt a különleges mártogatóst kenheted szendvicsbe, töltheted falafellel együtt wrapbe, mártogathatsz bele pitakenyeret vagy zöldségeket, vagy akár salátaöntetként is használhatod.
Hozzávalók
- 240 gramm (egy konzerv) főtt csicseriborsó
- 2 evőkanál tahini
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál friss citromlé
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál currypor
- olívaolaj
- só
- 2 nagyobb vagy 4 kisebb jégkocka
- friss koriander a tálaláshoz (opcionális)
Currys hummusz elkészítése
- Ha nem otthon főzött, hanem konzerves csicseriborsót használsz, főzd elő fél teáskanál szódabikarbónával 20 percig. Ezután tedd hideg vízbe, és dörzsöld át, hogy a legtöbb héját el tudd távolítani. Ez a lépés opcionális, a tökéletesen krémes hummusz eléréséért, de akár ki is hagyhatod, ha nincs rá időd.
- A fokhagymagerezdeket vágd durva darabokra – egy gerezdet kb. négybe. Hevíts fel kevés olívaolajat egy serpenyőben, dobd rá a fokhagymát, és alacsony lángon pirítsd fél percig. Add hozzá a curryport, és továbbra is alacsony fokozaton pirítsd még fél percig, folyamatosan kevergetve. A fűszernek kicsit pirulnia kell, de vigyázz, mert könnyen megég – ha kell, adj még hozzá egy kis olajat.
- A csicseriborsót tedd a turmixgép késes aprítójába, és add hozzá a tahinit, a currys fokhagymát, a citromlevet, a sót és a római köményt, az extra könnyűségért pedig két nagyobb vagy négy kisebb jégkockát.
- Addig turmixold, amíg teljesen krémes nem lesz. Időnként állítsd meg és kapard le a mixer falára ragadt hummuszt, majd turmixold tovább.
- Kóstold, és tegyél még hozzá citromlevet, tahinit vagy sót, ha szükségesnek érzed.
- Tálaláskor opcionálisan locsold meg olívaolajjal, díszítsd friss korianderrel vagy egész csicseriborsóval, és tálalj mellé pirítóst, friss nyers zöldséget vagy pitát.