A forró nyári napokon nincs jobb, mint egy frissítő, könnyű, zöldségekkel teli fogás. A cukkini pedig, aminek egész nyáron szezonja van, az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség – ebben a válogatásban hét olyan receptet találsz, amik a megszokottnál különlegesebb módon használják fel ezt a zöldséget.
A cukkini szezonja júniustól egészen októberig tart, ez időszak alatt tehát érdemes minél inkább kihasználni, hogy viszonylag olcsón hozzájuthatunk. És nem csak rakott vagy rántott cukkini készülhet belőle: ez a tökfélék családjába tartozó zöldség különböző módokon felhasználható mind nyersen, párolva, főzve vagy sütve is.
Ez a válogatás ehhez ad egy kis inspirációt, ahol találsz mártogatóst, levest, különböző főételeket, de még desszertet is.
Kapros cukkinifasírt
Ha szereted az egyszerű, mégis ízletes ételeket, akkor a cukkinifasírt remek választás lehet számodra.
A cukkinifasírtot különösen ajánljuk, ha szeretnél változatosságot vinni a hétköznapi étkezésekbe, vagy ha szívesen próbálsz ki új recepteket. A ropogós külsejű fasírt belül puha és szaftos lesz, és tökéletesen passzol például főzelék mellé.
A receptért kattints ide!
Avokádós cukkinispagetti
A cukkinispagetti a hagyományos tészta kiváló alternatívája lehet, ha kerülöd a glutént, vagy egyszerűen könnyedebb fogásra vágysz. Avokádóval kombinálva a tökéletes nyári ebéd megtestesítője: nem nehezít el, ugyanakkor laktató.
Az avokádó mellett a cukkinitésztára friss paradicsom, bazsalikom és lime kerül. Akár hidegen, salátaként is fogyasztható.
A receptért kattints ide!
Cukkinis baba ganoush
A cukkinis baba ganoush a híres arab mártogatós, a baba ganoush újragondolt változata: padlizsán helyett cukkiniből készül. Ez a pástétom egyaránt tökéletes lehet egyszerű délutáni snacknek, de kerti partik kísérőjeként is.
A cukkinitől igazán frissítő és nyárias lesz, de ugyanolyan könnyed és bársonyos, mint eredeti társa, ráadásul ízvilágában is megőrzi a hagyományos baba ganoush füstös, fokhagymás jegyeit.
A receptért kattints ide!
Bazsalikomos cukkinikrémleves
A krémleves a gyors nyári estebédek aduásza: rendkívül gyorsan elkészíthető, és gyakorlatilag megfőzi magát.
Ennek a levesnek a cukkini mellett a friss bazsalikom ad karakterességet. Ha pedig szeretnéd még különlegesebbé tenni, kiegészítheted pirított magvakkal és pár csepp frissen facsart citromlével, de tálalhatod akár pirított kenyérkockákkal is.
A receptért kattints ide!
Zöld lasagne spenóttal és cukkinivel
Simán el lehet készíteni az eredeti „piros” lasagnét is növényi verzióban, de néha muszáj fejet hajtani a vegán sztereotípiák előtt, és mindent „zöld” változatban elkészíteni.
Ez a zöld lasagne spenótos-tofus szósszal készül a megszokott bolognai ragu helyett, és hogy könnyedebb legyen, két tésztaréteget cukkinire cserélünk benne.
A receptért kattints ide!
Színes cukkinispagetti mogyorószósszal
Az avokádós változathoz hasonlóan ez a mogyorószószos cukkinispagetti is tökéletesen helyettesítheti a hagyományos tésztát. Ezt a receptet ráadásul gond nélkül teljes értékűvé is teheted – ehhez egyszerűen hagyd el az olajat a receptből.
A receptben szereplőkön kívül szinte bármilyen más zöldség is kerülhet a cukkinispagettibe, így az évszakok változásával mindig új és izgalmas fogást alkothatsz. Az extra textúráért kiegészítheted friss újhagymával, pirított mogyoróval megszórva.
A receptért kattints ide!
Csokis-cukkinis muffin
Csokis-cukkinis muffin, ami egyszerre puha, szaftos és édes? Ha már régóta keresel egy jó vegán muffinreceptet, akkor ezt mindenképpen ki kell próbálnod.
A sütőtököt és az édesburgonyát már elfogadtuk mint desszertalapanyagot. A cukkinit azonban nem gyakran látni édes ételek hozzávalóiban, pedig az előbbiekhez hasonlóan szaftossá teszi a süteményeket. Egyet biztosan megígérhetünk: nem fogod kiérezni a zöldség ízét ebben a cukkinis muffinban.
A receptért kattints ide!
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.