Most olvasott cikk
Csontkovács segített egy beállt nyakú zsiráfon: szívmelengetően köszönte meg az állat

Csontkovács segített egy beállt nyakú zsiráfon: szívmelengetően köszönte meg az állat

Két kép egymás mellett, ami bemutatja, hogy csontkovács segít a zsiráf nyakán és állkapcsán.

Egy zsiráf nyaka és állkapcsa is érzékeny volt, ezért csontkovácsot hívtak hozzá. Tudott segíteni az állaton, aki roppant hálásnak bizonyult, amiért megszabadították fájdalmaitól. A csontkovácshoz dörgölte a fejét, miután az végzett a munkával.

Ha nagy állatbarát vagy, és pályaválasztás, esetleg pályamódosítás előtt állsz, sokféle szakma eszedbe juthat az állatszeretet jegyében. Állatorvos, kutató, biológus, macskaszitter, kutyamasszőr, kutyakozmetikus – és még sorolhatnánk. Egy dolog viszont szinte egészen bizonyos: hétszentség, hogy eddig nem gondoltál arra, hogy csontkovács is dolgozhat állatokkal.

Márpedig az Oklahomában élő Joren Whitley pontosan ezt teszi. Okleveles csontkovácsként állatokon és embereken egyaránt segít. „Ez nem egy gyakori jelenség, de bennem megvolt a vágy, hogy mindkét irányba nyújtsak segítséget. Egy ember el tudja mondani, hogy »ez a problémám, itt fáj«, egy állat ellenben nem” – nyilatkozta a Washington Postnak.

A közelmúltban különleges szakmai múltjának és tapasztalatainak köszönhetően Whitley egészen izgalmas megbízatást kapott. Egy mozgásproblémákkal küzdő felnőtt zsiráfhoz, Gerryhez hívták ők – számolt be a The Animal Club.

„Az állkapcsa nem mozdult balra, a nyaka felső része pedig jobb oldalon érzékeny volt” – magyarázta a csontkovács egy TikTok-videóban.

@dr.joren_whitley A simple adjustment on this giraffe to get his jaw moving the right way. #chiropractic #chiropractor #chiropracticadjustment #chiropracticwellness ♬ original sound – Dr Joren Whitley

Meggyógyult a zsiráf nyaka, hálás is volt érte

Whitley annak ellenére is tudta, mi lehet a megoldás, hogy zsiráf nyakán azelőtt soha nem dolgozott. Ennek köszönhetően tudott segíteni az állaton, aki a kezelést követően igencsak hálásnak bizonyult, amiért megszabadították fájdalmaitól.

Amikor elvégeztem a szükséges korrekciókat, hozzám dörgölte a fejét. Mintha azt mondta volna: »Te vagy a legjobb barátom.«

– mesélte Whitley.

Hozzátette, egy zsiráf nyaka gyakorlatilag álommunka volt a számára. „Ez a leghosszabb nyak a világon” – utalt arra, hogy a zsiráfok nyakának átlagos hossza 1,8 méter.

Ahhoz, hogy ezt a magasságot és ezt a hosszú nyakat kontrollálni tudják, egyedülálló tulajdonságokra van szükségük. Bonyolultabb a véráramlás szabályozása, a gravitáció izmokra és csontokra gyakorolt hatásának mérséklése, valamint a testük fűtése és hűtése, mint a többi emlős esetében. Érdekes például, hogy rendkívül rugalmas erek szükségesek ahhoz, hogy ki lehessen egyenlíteni a hirtelen felgyülemlő vért, amikor a zsiráfok hirtelen felemelik, leengedik vagy gyorsan meglengetik a fejüket. A szokványosnál rugalmasabb erek híján ezekben az esetekben könnyen elájulhatnának.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.