Jó hírünk van: a boltban kapható leveles tészták legtöbbször tisztán növényi alapanyagból készülnek (persze vásárlás előtt mindenképp ellenőrizd az összetevőket).
Ez eléggé megkönnyíti a nehéz napokat, amikor valami gyors édességre vágysz – ez a csokoládés “sütemény” pedig a lusta desszertek koronázatlan királya: mindössze két fő összetevője van, és sütéssel együtt kevesebb, mint fél óra alatt elkészül.
Hozzávalók
8 párnácskához
- 1 csomag friss leveles tészta (250-300 gramm)
- 1 tábla étcsokoládé (100 gramm)
- 2 evőkanál növényi tej + 1 teáskanál barna cukor/agave szirup/juharszirup
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Vágd a kiterített leveles tésztát 16 egyenlő téglalapra, és a felére helyezz 1-2 kocka étcsokit, attól függően, mekkorák a kockáid. Ha csak a közepén van, a párnácskák szárazak lesznek, ha túl sok van benne, akkor pedig kifolyhat, ezért ½ – 1 cm helyet érdemes a szélein hagyni.
- Az üresen maradt lapocskákat helyezd a csokisakra, és egy vízbe mártott villával a szélét fél cm-es sávon mindenhol alaposan, általig nyomkodd le, különben kinyílik a sütőben és kifolyik belőle a töltelék.
- Egy éles késsel határozott, gyors mozdulattal ejts a tetejükön két keresztirányú, 2-3 cm-es vágást, nagyjából 1,5-2 cm-re egymástól.
- Két evőkanál langyos növényi tejben keverj el egy teáskanál barna cukrot vagy szirupot, majd kend le vele a párnácskák tetejét.
- 15-18 percig süsd őket.
Variációk: kipróbálhatod bármilyen más töltelékkel is: fahéjas alma, szilvalekvár, vaníliás vagy csokis puding meggyel, vagy mák is nagyon finom bele.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.