A megelőző évekhez képest csökkent a hústermelés az Egyesült Királyságban. Ilyen már régóta nem fordult elő, a 2023-as adatok viszont ezt mutatják. Ennek ellenére az össztermelés továbbra is magasabb, mint egy évtizede. Az árak növekedése miatt pedig a megtermelt hús értéke is növekedett.
A tavalyi évben 3,7 százalékkal csökkent az Egyesült Királyság hústermelése. Ez 4,1 millió tonna hústerméket jelent 2023-ban. Az információ az ország 2023-as gazdasági mutatóit összefoglaló dokumentáció 8. fejezetében olvasható. A hústermelés összefoglalójából továbbá azt is megtudhatjuk, hogy ilyen csökkenésre egy évtizede nem volt példa.
Ennek ellenére a tíz évvel ezelőtti értékekhez képest továbbra is 13 százalékkal magasabb volt az össztermelés. A hústermékek összértéke is növekedett 5,8 százalékkal, 10,9 milliárd fontra. Ennek oka valószínűsíthetően a termékek árának emelkedése.
Érték tekintetében az emberi fogyasztásra szánt tojás növekedett leginkább a 2022-es évhez képest. Ezek összértéke 30 százalékkal volt magasabb 2023-ban (1 milliárd font) annak ellenére, hogy maga a termelés 8 százalékkal visszaesett a 2022-es adatokhoz viszonyítva.
A csökkenő hústermelés okaira a jelentés nem tér ki részletesen, bár megemlíti, hogy a disznóhús 11 százalékos termeléscsökkenése nagymértékben hozzájárul.
Nem csak a hústermelés csökkent, a fogyasztás is
A csökkenő termeléshez hozzájárulhatnak a változó fogyasztói trendek is: Európa-szinten jelentkezik ugyanis a húsfogyasztás általános csökkenésének trendje.
A németek például szinte minden évben új negatív rekordot döntenek a húsfogyasztás tekintetében, nemrég pedig a britek is csatlakoztak ehhez az impozáns listához – vagyis sikerült nekik is a valaha mért legkevesebb húst fogyasztaniuk 2022-ben.
A briteknél az 1970-es évek óta mérik, hogy a lakosság mennyi húst fogyaszt. 2012 és 2022 között az elfogyasztott hús mennyisége 14 százalékkal csökkent, ezzel megütve a legalacsonyabb mért értéket 2022-ben. A két adat együttesen az egyre inkább csökkenő hústermelés felé mutathat, még ha közvetlen okozati összefüggés nem is mutatható ki a két érték között.
Az, hogy csökkent a hústermelés, az országimázsba mindenképpen beleillik, ugyanis London lett tavaly a világ leginkább vegánbarát városa a HappyCow éves listája alapján. Ezt a címet pedig már nem először nyeri el a szigetország fővárosa.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.