Gyári futószalag, amin tálcákon két-két nyers hamburgerpogácsa van

Egy évtizede most először csökkent a hústermelés az Egyesült Királyságban

A megelőző évekhez képest csökkent a hústermelés az Egyesült Királyságban. Ilyen már régóta nem fordult elő, a 2023-as adatok viszont ezt mutatják. Ennek ellenére az össztermelés továbbra is magasabb, mint egy évtizede. Az árak növekedése miatt pedig a megtermelt hús értéke is növekedett.

A tavalyi évben 3,7 százalékkal csökkent az Egyesült Királyság hústermelése. Ez 4,1 millió tonna hústerméket jelent 2023-ban. Az információ az ország 2023-as gazdasági mutatóit összefoglaló dokumentáció 8. fejezetében olvasható. A hústermelés összefoglalójából továbbá azt is megtudhatjuk, hogy ilyen csökkenésre egy évtizede nem volt példa.

Ennek ellenére a tíz évvel ezelőtti értékekhez képest továbbra is 13 százalékkal magasabb volt az össztermelés. A hústermékek összértéke is növekedett 5,8 százalékkal, 10,9 milliárd fontra. Ennek oka valószínűsíthetően a termékek árának emelkedése.

Érték tekintetében az emberi fogyasztásra szánt tojás növekedett leginkább a 2022-es évhez képest. Ezek összértéke 30 százalékkal volt magasabb 2023-ban (1 milliárd font) annak ellenére, hogy maga a termelés 8 százalékkal visszaesett a 2022-es adatokhoz viszonyítva.

A csökkenő hústermelés okaira a jelentés nem tér ki részletesen, bár megemlíti, hogy a disznóhús 11 százalékos termeléscsökkenése nagymértékben hozzájárul.

Nem csak a hústermelés csökkent, a fogyasztás is

A csökkenő termeléshez hozzájárulhatnak a változó fogyasztói trendek is: Európa-szinten jelentkezik ugyanis a húsfogyasztás általános csökkenésének trendje.

A németek például szinte minden évben új negatív rekordot döntenek a húsfogyasztás tekintetében, nemrég pedig a britek is csatlakoztak ehhez az impozáns listához – vagyis sikerült nekik is a valaha mért legkevesebb húst fogyasztaniuk 2022-ben.

A briteknél az 1970-es évek óta mérik, hogy a lakosság mennyi húst fogyaszt. 2012 és 2022 között az elfogyasztott hús mennyisége 14 százalékkal csökkent, ezzel megütve a legalacsonyabb mért értéket 2022-ben. A két adat együttesen az egyre inkább csökkenő hústermelés felé mutathat, még ha közvetlen okozati összefüggés nem is mutatható ki a két érték között.

Az, hogy csökkent a hústermelés, az országimázsba mindenképpen beleillik, ugyanis London lett tavaly a világ leginkább vegánbarát városa a HappyCow éves listája alapján. Ezt a címet pedig már nem először nyeri el a szigetország fővárosa.

Ez a cikk is érdekelhet:

Két kézben egy-egy csomag vörös hús a boltban

Egyre többen gondolják újra a húsvásárlási szokásaikat

Átalakulóban vannak a globális fogyasztói trendek: minden negyedik vásárló tudatosan

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Piperade, baszk zöldségragu egy zöld tányérban, körülötte paradicsom, paprika és hagyma

Piperade – a baszkok egyszerű, színes zöldségraguja

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

Szendvicskrémek három variációban, három külön tálkában, mellettük csicseriborsó

Színesítsd a reggelit ezekkel a házi szendvicskrémekkel!

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének