A megelőző évekhez képest csökkent a hústermelés az Egyesült Királyságban. Ilyen már régóta nem fordult elő, a 2023-as adatok viszont ezt mutatják. Ennek ellenére az össztermelés továbbra is magasabb, mint egy évtizede. Az árak növekedése miatt pedig a megtermelt hús értéke is növekedett.
A tavalyi évben 3,7 százalékkal csökkent az Egyesült Királyság hústermelése. Ez 4,1 millió tonna hústerméket jelent 2023-ban. Az információ az ország 2023-as gazdasági mutatóit összefoglaló dokumentáció 8. fejezetében olvasható. A hústermelés összefoglalójából továbbá azt is megtudhatjuk, hogy ilyen csökkenésre egy évtizede nem volt példa.
Ennek ellenére a tíz évvel ezelőtti értékekhez képest továbbra is 13 százalékkal magasabb volt az össztermelés. A hústermékek összértéke is növekedett 5,8 százalékkal, 10,9 milliárd fontra. Ennek oka valószínűsíthetően a termékek árának emelkedése.
Érték tekintetében az emberi fogyasztásra szánt tojás növekedett leginkább a 2022-es évhez képest. Ezek összértéke 30 százalékkal volt magasabb 2023-ban (1 milliárd font) annak ellenére, hogy maga a termelés 8 százalékkal visszaesett a 2022-es adatokhoz viszonyítva.
A csökkenő hústermelés okaira a jelentés nem tér ki részletesen, bár megemlíti, hogy a disznóhús 11 százalékos termeléscsökkenése nagymértékben hozzájárul.
Nem csak a hústermelés csökkent, a fogyasztás is
A csökkenő termeléshez hozzájárulhatnak a változó fogyasztói trendek is: Európa-szinten jelentkezik ugyanis a húsfogyasztás általános csökkenésének trendje.
A németek például szinte minden évben új negatív rekordot döntenek a húsfogyasztás tekintetében, nemrég pedig a britek is csatlakoztak ehhez az impozáns listához – vagyis sikerült nekik is a valaha mért legkevesebb húst fogyasztaniuk 2022-ben.
A briteknél az 1970-es évek óta mérik, hogy a lakosság mennyi húst fogyaszt. 2012 és 2022 között az elfogyasztott hús mennyisége 14 százalékkal csökkent, ezzel megütve a legalacsonyabb mért értéket 2022-ben. A két adat együttesen az egyre inkább csökkenő hústermelés felé mutathat, még ha közvetlen okozati összefüggés nem is mutatható ki a két érték között.
Az, hogy csökkent a hústermelés, az országimázsba mindenképpen beleillik, ugyanis London lett tavaly a világ leginkább vegánbarát városa a HappyCow éves listája alapján. Ezt a címet pedig már nem először nyeri el a szigetország fővárosa.