A minden pékségben kapható kakaós csiga igazi klasszikus, és szinte minden édesszájú kedvence, de néha jólesik egy kis változatosság. Szerencsére számtalan más izgalmas variációja létezik, amelyek ugyanolyan omlósak, illatosak és isteniek lehetnek.
Kevés rosszabb dolog van a kiszáradt péksüteményeknél, amelyeket munkából hazafelé, zárás előtt pár perccel kapsz le a boltban a polcról. Ezek az édes csigareceptek azonban melegen az asztalra téve nem ezt az élményt hozzák.
Most négy különleges csigát mutatunk, amelyek között mindenki megtalálhatja a kedvencét: van köztük a fahéjas, amerikai klasszikustól kezdve az izgalmas, krémes töltelékű kókuszoson át a hozzáadott cukortól mentes, teljes kiőrlésű sütőtökös változatig.
1. Amerikai fahéjas csiga

A fahéjas csigát számos módon készítik a világ különböző részein – most egy amerikai változatot mutatunk. Ez vastagabb, foszlósabb tésztával és gazdag fahéjas töltelékkel készül, amelyet a tetején krémes máz tesz igazán különlegessé.
A titok a tésztában és a töltelékben rejlik: a puha, vegán vajjal gazdagított élesztős tésztát bőséges barna cukros, fahéjas keverékkel kenjük meg, majd sütés után egy citromos-porcukros réteggel koronázzuk meg. A végeredmény egy ellenállhatatlanul omlós és édes sütemény.
2. Kókuszos darázsfészek

A kókuszos darázsfészek melegen az asztalra téve igazi különlegesség: a frissen sült, illatos tészta és a szaftos, kókuszos töltelék tökéletes harmóniát alkot, amely minden falatnál elvarázsol.
Nincs szükség az elkészítéséhez rengeteg hozzávalóra, mégis fantasztikus a végeredmény. Tökéletes választás lehet uzsonnára vagy a hétvégi ebéd megkoronázásához.
3. Sütőtökös csiga teljes kiőrlésű, cukormentes változatban

Sütőtökös csiga egészségesebb változatban? Igen, lehetséges: ehhez az édes, puha, élesztős tésztás süteményhez se finomlisztre, se hozzáadott cukorra nincs szükség, ráadásul tisztán növényi alapú összetevőkből készül.
Ha azt gondoltad, lehetetlen 100 százalékban teljes kiőrlésű lisztből olyan élesztős tésztát készíteni, ami puha, foszlós, levegős és egyáltalán nem tömör, akkor jó hírünk van: egy-két trükk alkalmazásával igenis lehetséges.
4. Répás-fahéjas csiga

Ha rajongsz a fahéjas csigáért, és imádod a répatortát, akkor ez a sütemény pontosan neked készült. Ebben a receptben a két kedvencünket ötvöztük, hogy létrehozzunk valami egészen különlegeset.
Ez nem egy egyszerű fahéjas csiga receptje, ugyanis itt a répa is főszerepet kap. A végeredmény egy könnyed, pihe-puha, répatortaízű csiga, fahéjas töltelékkel és krémes mázzal a tetején.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.