A csicseriborsó nem csupán a hummusz alapja lehet – számos kultúra gasztronómiájában központi szerepet játszik. Gazdag fehérjében, rostokban és számos létfontosságú tápanyagban, így nemcsak ízletes, hanem tápláló választás is.
Ugyan kétség sem fér hozzá, hogy a hagyományos hummusz az egyik legnépszerűbb növényi alapú fogás, amely nem csak a vegán háztartásokban hódít teret. Azonban a következő válogatásban bemutatunk néhány olyan receptet, amelyek túlmutatnak ezen az – egyébként méltán népszerű – mártogatóson, és megmutatják, hogyan lehet a csicseriborsót kreatívan felhasználni a konyhában.
A receptek között a magyaros ízvilágtól kezdve a mediterrán fogásokon át a dél-ázsiai konyháig találsz mennyei fogásokat. Mind megállja a helyét főételként, ezzel is megmutatva, hogy a csicseriborsó több lehet egyszerű kencénél vagy köretnél.
Pasta e ceci

Az olasz konyha zsenialitása az egyszerűségében rejlik. A pasta e ceci, azaz tészta csicseriborsóval, ennek ékes példája. Ez a tradicionális fogás a dél-olasz régiókból származik, ahol a szerény alapanyagokból készített ízletes és tápláló ételek egész sorát találhatjuk meg.
Ez az étel egyfajta tésztaétel és leves kombinációja, ami tökéletes választás lehet, ha gyors és könnyed, mégis laktató ebédre vagy vacsorára vágysz.
Kókusztejes-csicseriborsós ragu

A fűszeres, ázsiai jellegű ételek készítésének elsajátítása a növényi alapú konyhában szinte elengedhetetlen. Ez a kókusztejes, csicseriborsós ragu jó alapot nyújthat ehhez: nem bonyolult az elkészítése, a végeredmény pedig nem annyira fűszeres, ami erős lenne a magyar ételekhez szokott ízlésnek.
Ezt az ételt nyugodtan elkészítheted, ha olyasvalakit akarsz lenyűgözni, aki nem tud elképzelni egy jó fogást sem hús nélkül, ugyanis az ilyesfajta ázsiai zöldséges ragukhoz semmilyen állati eredetű összetevő nem kell, mégis lenyűgözően finomak.
Pestós-csicseriborsós tészta

A mediterrán konyha egyik gyöngyszeme a pesto, amihez hasonlót lehet alkotni növényi alapokon is bazsalikomból, fenyőmagból, fokhagymából, sörélesztőpehelyből és olívaolajból. A pestós-csicseriborsós tészta egy olyan fogás, amely ötvözi ennek a klasszikus szósznak a frissességét a csicseriborsó textúrájával, ízletes és laktató ételt alkotva.
A tésztát al dente állagúra főzzük, a csicseriborsót kissé megpirítjuk, majd ezeket összekeverjük a frissen készített pestóval. A csicseriborsó nemcsak textúrát ad az ételnek, hanem fokozza annak tápértékét is.
Kapros csicseriborsó-saláta

Ezzel a recepttel a salátát kiemeljük a monoton, ízetlen köret sztereotípiájából: ez a csicseriborsó-saláta minden, csak nem unalmas, és bár tálalható más fogásokkal, egyedül is megállja a helyét a vacsoraasztalon.
A kapor frissessége és a csicseriborsó diós aromája tökéletes harmóniát alkot, a majonézes öntetet pedig a lila hagyma teszi még izgalmasabbá. A végeredmény egy friss, laktató és fehérjében gazdag saláta, amely önmagában vagy bármilyen étkezéshez kiegészítőként fogyasztható.
Csicseriborsó-pörkölt

Bár a klasszikus pörkölt általában húsból készül, a csicseriborsó tökéletes növényi fehérjeforrás, amely kiválóan felszívja a pörköltekre jellemző fűszeres szaftot. Így egy olyan étel születik, amely egyszerre hozza a magyar konyha megszokott ízeit, miközben könnyedebb és emészthetőbb alternatívát kínál.
Nemcsak ízletes és laktató, hanem tápanyagokban is gazdag, így kiváló alternatíva lehet mindazok számára, akik szeretnék változatosabbá tenni az étrendjüket.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.