A Crohn-betegek élete nem egyszerű: emésztési zavaraik sokszor makacs módon ellenállnak a standard kezelési módszereknek. Nekik jó hírrel szolgálhat a Nutrient folyóiratban nemrég megjelent esettanulmány, amely szerint egy férfi tünetmentes lett, miután áttért a növényi étrendre.
A Crohn-betegség, amely világszerte több milliót érint, egy krónikus gyulladásos bélbetegség, eredete egyelőre nem ismert. Általában a vékonybelet és a vastagbelet érinti, de akár a nyelőcsőre, a tápcsatornára és a gyomorra is kiterjedhet.
Leggyakoribb tünetei a hasi fájdalom, hasmenés, a végbél vérzése, fogyás és fáradékonyság. Ezek a tünetek betegről betegre változhatnak, és a gyulladás állapotától függően hol megjelennek, hol megszűnnek.
Egyre gyakoribb a Crohn-betegség
A Crohn-betegek standard kezelése jelenleg gyógyszerek segítségével a remisszió elérésére, azaz a tünetmentesítésre fókuszál. Ez a fajta kezelés azonban sajnos csak a betegek 10 százalékánál ér el hosszú távú remissziót, 50 százalékuknál pedig a diagnózist követő tíz évben műtétre van szükség.
Egyelőre nem tudni pontosan, mitől alakul ki ez a betegség, de a tudósok jelenleg azt gondolják, több tényező együttes jelenléte lehet a bűnös, beleértve a genetikai hajlamot, életmódot, étrendet, környezetet, immunrendszeri változásokat, és a bélbaktériumok egyensúlyhiányát.
Jelenleg kétféle gyulladásos bélbetegség ismert: a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás. Egy 2015-ös tanulmány szerint ezen betegségek valamelyike Európában legalább 2 és fél millió embert érint jelenleg, és az egész világon minden évben egyre több embert betegít meg.
Az orvosok régóta kísérleteznek vele, milyen módszerekkel lehet hatékonyan kezelni a standard terápiára nem reagáló betegeket, és nem ez az esettanulmány az első, amely összefüggést mutat a növényi eredetű ételek fogyasztása és a tünetmentesítés között.
Eliminációs diéta
A Crohn-betegek gyulladásos állapotának megszüntetésére, azaz az úgynevezett remisszió elérésére gyakran ajánlanak eliminációs diétát, ami bizonyos ételcsoportok étrendből való kizárását jelenti.
Korábbi tanulmányok szerint a tejtermékek, állati fehérjék, zsírok és mesterséges adalékanyagok elhagyása, vagy erősen mérsékelt fogyasztása segíthet remissziót elérni.
Egy 2014-es tanulmány szerint az újonnan diagnosztizált Crohn-betegek 78.7%-a került remissziós állapotba ettől az étrendtől. Egy 2017-es tanulmány pedig azokat a betegeket kezelte ezzel, akik nem reagáltak a gyógyszeres terápiára: nekik 90.4%-uknál ért el sikert az étrend.
Egy másik, 22 páciens bevonásával végzett tanulmány a remissziós állapot fenntartását próbálta meg elérni főleg teljes értékű ételekre és növényi fehérjeforrásokra fókuszáló étrenddel. Ezt a tanulmány “fél-vegetáriánus” diétának nevezi.
A 22 beteg 92%-a fenn tudta tartani ezzel az étrenddel a remissziós állapotot, szemben a standard mindenevő étrendet követő kontrollcsoporttal, ahol csak 25% nem esett vissza a gyulladásos állapotba.
A Crohn-betegség tüneteinek megszüntetése és a 100%-osan növényi étrend közötti összefüggésről azonban ez az új esettanulmány első tudományos dokumentáció, és ez ígéretes lehet azoknak a betegeknek, akiken a gyógyszeres terápia és az egyéb étrendbeli változtatások nem segítenek.
Teljes értékű növényi étrend
Rengeteg tanulmány szól a növényi étrend jótékony hatásairól bizonyos betegségek esetében: a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas koleszterinszintre, bizonyos rákos megbetegedésekre és a magas vérnyomásra mind jótékony hatással lehet az állati eredetű ételek elhagyása.
Ez az esettanulmány pedig úttörő lehet abban, hogy a Crohn-betegség is hamarosan felkerüljön erre a listára. Persze nem mindegy, mire cseréljük le a húsokat, tejtermékeket és tojást.
Az erősen feldolgozott, sok hozzáadott olajat tartalmazó, finomított összetevőkből álló növényi ételek közel sem olyan jótékonyak, mint a sok zöldségből, gyümölcsből, hüvelyesből és teljes kiőrlésű gabonafélékből álló diéta. Az utóbbi ételeket előtérbe helyező étrendet teljes értékű növényi étrendnek nevezzük.
Alapvetően sok egyezés van a teljes értékű ételekre fókuszáló növényi étrend és a Crohn-betegeknek gyakran felírt eliminációs diéta között, hiszen mindkettő a feldolgozott ételek és állati fehérjék erőteljes csökkentését vagy kizárását, illetve a rostbevitel növelését ösztönzi.
A jelen esettanulmány egy férfiról szól, akinél 25 évesen diagnosztizáltak Crohn-betegséget. Az elkövetkező években a tünetei között volt a puffadás, hasi fájdalom, fáradékonyság, hányinger, illetve több fekély is kialakult nála.
Növényekkel az egészségért
Miután egy éven keresztül nyolchetente intravénás gyógyszert kapott, a tünetei enyhültek, de a teljes remisszió nem történt meg, és a férfi továbbra is időközönkénti hasi fájdalmat, puffadást és fáradékonyságot tapasztalt.
A második évben a gyógyszeres kezelés mellett vallási okokból negyven napig abbahagyta az állati eredetű és a feldolgozott ételek fogyasztását, és ebben az időszakban a diagnózis óta először teljesen elmúltak a tünetei.
Előtte átlagos étrendet folytatott, minden nap evett húst, tejterméket, feldolgozott ételeket, finomított gabonaféléket, és csak kis adagokban fogyasztott gyümölcsöt és zöldséget.
Miután látta, milyen hatással volt rá a negyven napos böjt, a férfi úgy döntött, véglegesen átáll a teljes értékű növényi étrendre. A feldolgozott ételek fogyasztását drasztikusan csökkentette, állati eredetű ételből pedig maximum heti egy adagot fogyasztott.
Amikor a diétájától valamiért eltért, újra megjelentek a tünetei, de amint visszatért hozzá, ismét eltűntek. Az étrendbeli változások mellett lassan az egész életmódját megváltoztatta: elkezdett jógázni, futni és erősítő edzéseket végezni.
Hat hónappal később béltükrözést végeztek nála azon a részen, ami korábban gyulladásban volt, az eredmény pedig egészen megdöbbentő volt: a férfi bélnyálkahártyája teljesen meggyógyult, a Crohn-betegségnek pedig semmiféle nyoma nem volt.
Ekkor a férfi véglegesen abbahagyhatta a gyógyszer szedését, és a tanulmány szerzői szerint azóta sem esett vissza a betegségbe. Persze egyetlen esettanulmányból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mindenesetre ez ígéretes kezdet lehet.
“Ez az esettanulmány reményt ad a Crohn-betegség fájdalmas tüneteitől szenvedő több százezer embernek. […] [és] alátámasztja az elgondolást, hogy az étel valóban orvosság,” mondja a tanulmány egyik társszerzője, Dr. Hana Kahleova.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.
Én Chron betegségben szenvedek immár 1990 óta, sőt inkább 1986 óta, amikor Csernobilban volt a robbanás. Már akkor műteni akartak, de vártak még 6 évet, amikoris 40 fokos lázzal a mentő vitt be a kórházba, másnap már meg is műtöttek. Azóta is volt még 2-szer bélszűkület műtétem, már nem is lehet többet műteni. Persze én is kipróbáltam mindenféle kaja-őrületet, de most jött el a pillanat, hogy a húst nem tudom lenyelni, nem vagyok képes megenni. Szerintem itt az idő, hogy én is a vegán életmódra térjek át, mert a fájdalmaim, görcseim azok velem vannak most is. Nem tudok szinte már semmit enni, minden hányingert kelt bennem, és 38 kg-ra le is fogytam (valamikor 60 is voltam!). Amit kérni szeretnék, az egy kb/sacc diéta leírása, hogy mit ehetnék mivel, pl. a szénhidrátot sem tudom lenyelni. Segítségre szorulok ebben a témában, mankó kell, hogy végre elindulhassak ezen az úton. Köszönöm előre is a segítséget, amit nagyon várok!
Kedves Péter Ferencné,
Ajánlom Facebookon a ‘Teljes értékű növényi étrend’ és a ‘Veganuár 2020’ csoportokat – itt sok ételötletet és gyakorlati tippet talál. Emellett az alábbi útmutató is hasznos lehet: https://prove.hu/teljes-erteku-novenyi-etrend/
Jó egészséget kívánok!