Most olvasott cikk
A növényi étrend pozitív hatása a Crohn-betegségre

A növényi étrend pozitív hatása a Crohn-betegségre

Crohn-betegség kezelése növényi étrenddel

A Crohn-betegek élete nem egyszerű: emésztési zavaraik sokszor makacs módon ellenállnak a standard kezelési módszereknek. Nekik jó hírrel szolgálhat a Nutrient folyóiratban nemrég megjelent esettanulmány, amely szerint egy férfi tünetmentes lett, miután áttért a növényi étrendre.

A Crohn-betegség, amely világszerte több milliót érint, egy krónikus gyulladásos bélbetegség, eredete egyelőre nem ismert. Általában a vékonybelet és a vastagbelet érinti, de akár a nyelőcsőre, a tápcsatornára és a gyomorra is kiterjedhet.

Leggyakoribb tünetei a hasi fájdalom, hasmenés, a végbél vérzése, fogyás és fáradékonyság. Ezek a tünetek betegről betegre változhatnak, és a gyulladás állapotától függően hol megjelennek, hol megszűnnek.

Egyre gyakoribb a Crohn-betegség

A Crohn-betegek standard kezelése jelenleg gyógyszerek segítségével a remisszió elérésére, azaz a tünetmentesítésre fókuszál. Ez a fajta kezelés azonban sajnos csak a betegek 10 százalékánál ér el hosszú távú remissziót, 50 százalékuknál pedig a diagnózist követő tíz évben műtétre van szükség.

Egyelőre nem tudni pontosan, mitől alakul ki ez a betegség, de a tudósok jelenleg azt gondolják, több tényező együttes jelenléte lehet a bűnös, beleértve a genetikai hajlamot, életmódot, étrendet, környezetet, immunrendszeri változásokat, és a bélbaktériumok egyensúlyhiányát.

Jelenleg kétféle gyulladásos bélbetegség ismert: a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás. Egy 2015-ös tanulmány szerint ezen betegségek valamelyike Európában legalább 2 és fél millió embert érint jelenleg, és az egész világon minden évben egyre több embert betegít meg.

Az orvosok régóta kísérleteznek vele, milyen módszerekkel lehet hatékonyan kezelni a standard terápiára nem reagáló betegeket, és nem ez az esettanulmány az első, amely összefüggést mutat a növényi eredetű ételek fogyasztása és a tünetmentesítés között.

Eliminációs diéta

A Crohn-betegek gyulladásos állapotának megszüntetésére, azaz az úgynevezett remisszió elérésére gyakran ajánlanak eliminációs diétát, ami bizonyos ételcsoportok étrendből való kizárását jelenti.

Korábbi tanulmányok szerint a tejtermékek, állati fehérjék, zsírok és mesterséges adalékanyagok elhagyása, vagy erősen mérsékelt fogyasztása segíthet remissziót elérni.

Egy 2014-es tanulmány szerint az újonnan diagnosztizált Crohn-betegek 78.7%-a került remissziós állapotba ettől az étrendtől. Egy 2017-es tanulmány pedig azokat a betegeket kezelte ezzel, akik nem reagáltak a gyógyszeres terápiára: nekik 90.4%-uknál ért el sikert az étrend.

Egy másik, 22 páciens bevonásával végzett tanulmány a remissziós állapot fenntartását próbálta meg elérni főleg teljes értékű ételekre és növényi fehérjeforrásokra fókuszáló étrenddel. Ezt a tanulmány “fél-vegetáriánus” diétának nevezi.

A 22 beteg 92%-a fenn tudta tartani ezzel az étrenddel a remissziós állapotot, szemben a standard mindenevő étrendet követő kontrollcsoporttal, ahol csak 25% nem esett vissza a gyulladásos állapotba.

A Crohn-betegség tüneteinek megszüntetése és a 100%-osan növényi étrend közötti összefüggésről azonban ez az új esettanulmány első tudományos dokumentáció, és ez ígéretes lehet azoknak a betegeknek, akiken a gyógyszeres terápia és az egyéb étrendbeli változtatások nem segítenek.

Healthy vegan salad, avocado, celery, cucumber, tomato, radish, nuts and seeds. Girl in denim blouse holding a bowl of vegan salad with visible hands.

Teljes értékű növényi étrend

Rengeteg tanulmány szól a növényi étrend jótékony hatásairól bizonyos betegségek esetében: a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas koleszterinszintre, bizonyos rákos megbetegedésekre és a magas vérnyomásra mind jótékony hatással lehet az állati eredetű ételek elhagyása.

Ez az esettanulmány pedig úttörő lehet abban, hogy a Crohn-betegség is hamarosan felkerüljön erre a listára. Persze nem mindegy, mire cseréljük le a húsokat, tejtermékeket és tojást.

Az erősen feldolgozott, sok hozzáadott olajat tartalmazó, finomított összetevőkből álló növényi ételek közel sem olyan jótékonyak, mint a sok zöldségből, gyümölcsből, hüvelyesből és teljes kiőrlésű gabonafélékből álló diéta. Az utóbbi ételeket előtérbe helyező étrendet teljes értékű növényi étrendnek nevezzük.

Alapvetően sok egyezés van a teljes értékű ételekre fókuszáló növényi étrend és a Crohn-betegeknek gyakran felírt eliminációs diéta között, hiszen mindkettő a feldolgozott ételek és állati fehérjék erőteljes csökkentését vagy kizárását, illetve a rostbevitel növelését ösztönzi.

A jelen esettanulmány egy férfiról szól, akinél 25 évesen diagnosztizáltak Crohn-betegséget. Az elkövetkező években a tünetei között volt a puffadás, hasi fájdalom, fáradékonyság, hányinger, illetve több fekély is kialakult nála.

Növényekkel az egészségért

Miután egy éven keresztül nyolchetente intravénás gyógyszert kapott, a tünetei enyhültek, de a teljes remisszió nem történt meg, és a férfi továbbra is időközönkénti hasi fájdalmat, puffadást és fáradékonyságot tapasztalt.

A második évben a gyógyszeres kezelés mellett vallási okokból negyven napig abbahagyta az állati eredetű és a feldolgozott ételek fogyasztását, és ebben az időszakban a diagnózis óta először teljesen elmúltak a tünetei.

Előtte átlagos étrendet folytatott, minden nap evett húst, tejterméket, feldolgozott ételeket, finomított gabonaféléket, és csak kis adagokban fogyasztott gyümölcsöt és zöldséget.

Miután látta, milyen hatással volt rá a negyven napos böjt, a férfi úgy döntött, véglegesen átáll a teljes értékű növényi étrendre. A feldolgozott ételek fogyasztását drasztikusan csökkentette, állati eredetű ételből pedig maximum heti egy adagot fogyasztott.

Amikor a diétájától valamiért eltért, újra megjelentek a tünetei, de amint visszatért hozzá, ismét eltűntek. Az étrendbeli változások mellett lassan az egész életmódját megváltoztatta: elkezdett jógázni, futni és erősítő edzéseket végezni.

Hat hónappal később béltükrözést végeztek nála azon a részen, ami korábban gyulladásban volt, az eredmény pedig egészen megdöbbentő volt: a férfi bélnyálkahártyája teljesen meggyógyult, a Crohn-betegségnek pedig semmiféle nyoma nem volt.

Ekkor a férfi véglegesen abbahagyhatta a gyógyszer szedését, és a tanulmány szerzői szerint azóta sem esett vissza a betegségbe. Persze egyetlen esettanulmányból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mindenesetre ez ígéretes kezdet lehet.

“Ez az esettanulmány reményt ad a Crohn-betegség fájdalmas tüneteitől szenvedő több százezer embernek. […] [és] alátámasztja az elgondolást, hogy az étel valóban orvosság,” mondja a tanulmány egyik társszerzője, Dr. Hana Kahleova.

2 hozzászólás
  • Én Chron betegségben szenvedek immár 1990 óta, sőt inkább 1986 óta, amikor Csernobilban volt a robbanás. Már akkor műteni akartak, de vártak még 6 évet, amikoris 40 fokos lázzal a mentő vitt be a kórházba, másnap már meg is műtöttek. Azóta is volt még 2-szer bélszűkület műtétem, már nem is lehet többet műteni. Persze én is kipróbáltam mindenféle kaja-őrületet, de most jött el a pillanat, hogy a húst nem tudom lenyelni, nem vagyok képes megenni. Szerintem itt az idő, hogy én is a vegán életmódra térjek át, mert a fájdalmaim, görcseim azok velem vannak most is. Nem tudok szinte már semmit enni, minden hányingert kelt bennem, és 38 kg-ra le is fogytam (valamikor 60 is voltam!). Amit kérni szeretnék, az egy kb/sacc diéta leírása, hogy mit ehetnék mivel, pl. a szénhidrátot sem tudom lenyelni. Segítségre szorulok ebben a témában, mankó kell, hogy végre elindulhassak ezen az úton. Köszönöm előre is a segítséget, amit nagyon várok!

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.