Most olvasott cikk
A COP26 klímacsúcson a vegán ételek fognak dominálni

A COP26 klímacsúcson a vegán ételek fognak dominálni

Napokon belül elkezdődik a COP, a legfontosabb klímacsúcs, ahol minden évben kritikus döntésekről vitáznak a világ vezetői, mindezt egy fenntarthatóbb jövőért.

Annak ellenére, hogy a népszerű klímacsúcs már évtizedek óta létezik és évente megrendezik, nem sűrűn van valódi hatása – most azonban végre változott valami, még ha apróságnak is tűnik.

Az idei eseményen a vegán ételek fognak dominálni, hogy ezzel is támogassák a klímatudatos szemléletmódot. A növényi alapú ételek ugyanis jelentősen kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek az állati eredetű fogásokhoz képest.

De mi az a COP26?

Az ENSZ közel három évtizede a Föld majdnem minden országának vezetőit meghívja egy globális csúcstalálkozóra, az úgynevezett COP-okra, ami a “Conference of the Parties” (a felek konferenciája) rövidítése.

Mivel ezidő alatt az éghajlatváltozás marginális kérdésből globális prioritássá vált, évről-évre egyre nagyobb a tétje, hogy a COP-ok valódi döntéseket, ne pedig üres fecsegéseket, “zöld terveket” és hangzatos változási javaslatokat eredményezzenek.

Az idei lesz a 26. éves csúcstalálkozó – ezért kapta a COP26 nevet, és ezúttal Glasgow-ban tartják meg. A COP26-ra készülve az Egyesült Királyság azon dolgozik az országok bevonásával, hogy megállapodásra jusson az éghajlatváltozás kezelésének módjával kapcsolatban.

A világ vezetői több tízezer tárgyalóféllel, kormányzati képviselőkkel, vállalkozásokkal és polgárokkal együtt érkeznek Skóciába, ahol tizenkét napon át zajlanak majd a tárgyalások.

Ez nem csak hogy hatalmas feladat, de a tétje is óriási. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a COP26 kimenetele sorsdöntő lehet az emberiség túlélését illetően, az időnk ugyanis elfogyott, többféle összeomlást és katasztrófát már most sem tudunk megállítani. Néhány másik csatát pedig hamarosan szintén elveszítünk, és visszafordíthatatlanul el fogjuk szenvedni a következményeit, ha nem cselekszünk szó szerint azonnali hatállyal.

Mit tesz az idei COP a klímaváltozás ellen?

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású menü 95%-ban skót növényi ételeket fog tartalmazni, és minden egyes ételhez tartozik majd egy becsült szén-dioxid-kibocsátási szám, ami “segít a résztvevőknek klímabarát döntéseket hozni”.

A küldöttek olyan ételeket remélhetnek, mint a burgonya-, póréhagyma- és rozmaringleves, a sütőtök lasagne vegán cheddar sajttal, a fűszeres gombás-hagymás vegán hamburger, paradicsomos majonézzel és káposztasalátával. Néhány halételt is felszolgálnak, melyek sajnálatos módon egy fokkal sem fenntarthatóbbak, mint a szárazföldi állatok tenyésztése, jóllehet, a marhahúsnál mindenképpen jobb opció.

Az ételek alapanyagai szintén környezetbarát helyről érkeznek – az egyik ilyen a Mara tengeri moszat, mely nem igényel műtrágyát, talajt és friss vizet sem. Emellett a felhasznált burgonyák és sárgarépák olyan termelőtől származnak, ami szélturbinákkal oldja meg a hűtőtárolók működését, biomasszát használ a fűtéshez és újrahasznosítja a felhasznált vizet.

A szervezők itt nem álltak meg: olyan újrafelhasználható, mosható poharakat kínálnak, melyekkel állításuk szerint 250.000 egyszer használatos poharat spórolhatnak meg az esemény ideje alatt.

A COP26 elnökjelöltje, Alok Sharma szerint fontos a felszolgált ételek kiválasztása, és jó látni a rengeteg innovatív, fenntartható opciót, amit ma már választhatunk bolygónk megóvása érdekében.

Az október 31-én kezdődő klímacsúcs nemcsak arra hívja fel a figyelmet, hogy baj van (hiszen ezt már régóta tudjuk), de mindenki számára inspiráló lehet, hogy a saját életében megtegye a legtöbbet az emberiség túléléséért.

Ehhez a növényi étrendre való átállás, a kevesebb gyermek vállalása, a tömegközlekedés választása, a műanyag hulladék és az ételpazarlás csökkentése, valamint a tudományra hallgató és cselekvő politikusok megválasztása a legjobb módszerek, amik rendelkezésünkre állnak jelenleg.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.