Chile a legújabb ország, ahol elkaszálnák a „húsos” elnevezéseket

A latin-amerikai ország nincs egyedül ezzel a lépéssel, a világon számos más helyen is hasonló módon próbálják meg ellehetetleníteni a „húsosnak” nevezett,  növényi alapú alternatív fehérjeforrásokat.

Amikor legutóbb Chilével foglalkoztunk, egy olyan plakátkampányról számoltunk be, amit a NotCo, egy chilei élelmiszergyártó indított. Ebben mesterséges intelligencia által készített képeket mutatnak megöregedett haszonállatokról – rendes körülmények között ugyanis nem láthatjuk őket idős korukban.

Most viszont egy sokkal kevésbé derűs fejlemény kapcsán hallani Chiléről. Arra készülnek ugyanis, hogy betiltják a növényi alapú fehérjeforrások húsos képzettársítással járó elnevezéseit.

Április 17-én hagyta jóvá a chilei kormány azt a törvényjavaslatot, ami minden olyan terméktől megvonná a „húsos” elnevezések használatát, melyekben nagyobb arányban található növényi eredetű összetevő, mint állati.

Amennyiben a törvényjavaslat életbe lép, a chileiek búcsút inthetnek a növényi hamburgereknek, chorizóknak, kolbászoknak, és minden olyan elnevezésnek, ami alapján a vásárlók állati eredetű ételre asszociálhatnak.

A Vegetarianos Hoy, egy növényi étrendet népszerűsítő nemzetközi szervezet felszólította az országban működő élelmiszergyártókat és más szervezeteket, hogy adjanak hangot az elégedetlenségüknek.

Az együttműködés eredménye egy közös – spanyol nyelvű – állásfoglalás lett, amit kilenc szervezet – a ReVel Foods, Vegusta, VegMonkey, Rikü, Pow! Foods, Seitan del Bueno, Carno, P&M Foods és a Vegetarnianos Hoy – írt alá.

A közleményben kihangsúlyozzák, hogy ezekben a környezetvédelmi szempontból kritikusan súlyos időkben sokkal inkább az élelmiszerbiztonságra kéne koncentrálni. A törvény bevezetése viszont nagyon kontraproduktív lenne, hiszen éppen hogy megnehezítené a kisebb környezeti károkozással előállítható növényi alapú fehérjék széles körű elterjedését.

Hozzáteszik azt is, hogy a tiltás következtében sokkal nehezebb dolguk lesz a vásárlóknak a termékek megtalálásában, valamint azokat is hátráltatja, akik most szeretnének jobban megismerkedni a növényi alapú termékekkel. Hiszen hiába tudják, hogy milyen felhasználásra és ízvilágra kíváncsiak, ha nem lehet a növényi terméket ennek megfelelően – mondjuk hamburgernek – hívni.

A vásárlókat nem tévesztik meg a „húsos” elnevezések

Sok hasonló törvényjavaslat indokaként hozzák fel a törvényhozók, hogy a lépéssel nem a húsipart próbálják védeni, csupán a vásárlók érdekeit tartják szem előtt, akiket összezavarhatnak a zabtej, vagy a gabonakolbász típusú elnevezések.

Több tudományos bizonyíték van arra, hogy a vásárlók számára kifejezetten hasznos, ha az általuk megszokott elnevezéseket használják a növényi termékek gyártói is. Ezáltal tudják, hogy milyen ízvilágra, állagra, textúrára számíthatnak, és az elkészítési, valamint felhasználási módokat is könnyebben el tudják képzelni.

Érdekesség, hogy Chile egyetlen unikornis startup cége – olyan startup, amit legalább egymilliárd dollárra értékelnek –, a NotCo egy növényi élelmiszergyártó cég.

(VegConomist)

Ez a cikk is érdekelhet:

Ételt kóstoló és készítő férfi a konyhában.

Csökkent a gyomorrák kockázata azok körében, akik így étkeztek – úttörő kutatás bizonyítja

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a zöldségben és gyümölcsben

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Jókai bableves tányérban, mellett kenyérszeletek, babérlevél, fokhagyma, petrezselyem és zöld paprika

Jókai-bableves: hagyományos ízek modern köntösben

Mogyorókrém egy barna tálban, benne habverő

Egészséges mogyorókrém házilag – így készül a „Notella”

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének