Cseresznyés sticky rice – egzotikus nyári desszert házilag

Ragacsos rizs cseresznyével egy kék tányéron

Vegán, gluténmentes nyári desszert a cherry sticky rice. Friss cseresznyével és kókusztejjel készül – kevesebb mint egy óra alatt. Extra előny a kánikulában, hogy még a sütőt sem kell beindítanod az elkészítéséhez.

A cherry sticky rice a klasszikus thai mangós verzió újragondolt, szezonra hangolt változata, ahol a lédús, édes cseresznye találkozik a krémes, kókuszos, ragacsos rizzsel. Egyszerre selymes és frissítő, igazi nyári desszert, amely meglepően egyszerűen elkészíthető, mégis garantáltan elvarázsol.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 200 g rizs (tetszőleges típus)
  • 400 ml kókusztej
  • 100 ml víz*
  • 2-3 evőkanál nádcukor vagy kókuszvirágcukor
  • 1 nagy csipet só
  • 250 g friss magozott cseresznye
  • 2 evőkanál agávé- vagy rizsszirup
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál keményítő + 2 evőkanál víz (opcionálisan a sűrítéshez)

*Ha szükséges hígítani főzés közben.

A cherry sticky rice elkészítése

  1. Mosd át a rizst alaposan, majd tedd egy lábasba a kókusztejjel, a cukorral és a csipet sóval együtt.
  2. Kezdd el alacsony lángon főzni, időnként kevergetve, hogy ne kapjon le. Ha túlsűrűsödik vagy elpárolog a folyadék, adj hozzá kevés vizet vagy kókusztejet. Kb. 15-20 perc alatt a rizs megpuhul, és krémes, sűrű állagú lesz. Fedő alatt hagyd pihenni 10 percig, hogy tökéletesen összeérjen.
  3. Tedd a cseresznyét egy kisebb lábasba a sziruppal és a citromlével, közepes lángon főzd 5-8 percig, amíg levet ereszt, és kicsit megpuhul.
  4. Keverd el a keményítőt a vízben, és add a cseresznyeöntethez. Főzd még 1-2 percig, amíg besűrűsödik.
  5. Oszd el a meleg vagy langyos kókuszos rizst kis tálkákba, majd ezt borítsd ki egy nagyobb lapos tányérra.
  6. Kanalazd mellé a cseresznyés szószt, és szórd meg pirított mandulával vagy kókuszchipsszel.
  7. Díszítheted extra cseresznyével, friss mentával vagy a képen is látható cseresznyefátyollal. Ehhez egy pár evőkanálnyi gyümölcsöt turmixolj simára, adj hozzá pici vizet, majd forrald fel 1 kávéskanál agar-agar porral. Öntsd ki egy sima lapos tányérra, várd meg, amíg megszilárdul, és utána bármilyen formát szaggathatsz belőle. Extra frissességért tehetsz rá egy kanál natúr kókuszjoghurtot is.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének