Most olvasott cikk
Sült céklás hummusz: eredeti recept rózsaszín csavarral

Sült céklás hummusz: eredeti recept rózsaszín csavarral

Egy tál sötét rózsaszínű, céklás hummusz felülnézetből, egész csicseriborsóval, lime-mal és petrezselyemzölddel díszítve, fehér asztalon, alatta hússzínű konyharuha, mellette háromszögre vágott pitakenyerek és petrezselyemzöld

Az eredeti hummusz receptjét ugyan semmi nem veri kenterbe, időnként azonban fel-felbukkan egy-egy változat, amit érdemes legalább egyszer elkészíteni. Ez a sült céklás hummusz egyike ezeknek.

A natúr hummusz receptje minden alkalomra tökéletes: reggelire, hétköznapi vacsorára, de ünnepi mezzéhez is. Ez azonban erről a változatról is elmondható – egy alapvetően is rendkívül egészséges, teljes értékű ételt úgy dúsítunk a cékla tápanyagaival, hogy közben nem rontunk az ízélményen. Ez pedig nem véletlen, hiszen a hummusz hazájában, a Közel-Keleten a céklát is előszeretettel használják, méghozzá a hummuszhoz is passzoló fűszerekkel ízesítve.

Bár sokan a minél élénkebb, rózsaszínesebb színhatás kedvéért főtt céklát használnak ehhez a hummuszvariációhoz, mi – többféle módszert is tesztelve – a sütés mellett tettük le a voksunkat. Végeredményében ugyanis a sült, karamellizált cékla összehasonlíthatatlanul mélyebb ízprofilt kölcsönöz a hummusznak.

A tökéletes céklás hummusz titka: a céklát nem főzzük, hanem karamellizáljuk

A cékla ízprofilja fényévekkel istenibb, ha nem főzöd, hanem megsütöd. Ettől enyhén édeskés íze is lesz, amit még inkább hangsúlyoz, ha sütéskor az olívaolaj mellé egy evőkanál agávészirupot is adsz hozzá – ez a hummusznak isteni, mély, karamellizált ízvilágot ad.

A céklát többféleképp is megsütheted – a forró levegős sütő a legpraktikusabb, de serpenyőn is isteni lesz. A sütő is tökéletes, de mivel csak egy cékla kell a recepthez, kissé praktikátlan ezért bekapcsolni.

Mindhárom változatot kezdd azzal, hogy kb. két cm-es kockákra vágod a céklát, majd egy evőkanál olívaolajat keverj hozzá.

Forró levegős sütőben (air fryer): 15-20 percig süsd a céklát, közben kétszer-háromszor átkeverve. Félidőben keverj hozzá még egy evőkanál olívaolajat. Az utolsó 5 percben forgass hozzá egy evőkanál agávészirupot és 1/4 teáskanál sót.

Serpenyőn: közepesen alacsony lángon 10-15 perc alatt süsd készre a céklakockákat, kevergetve, de nem folyamatosan, különben nem tud karamellizálódni. 7-8 perc elteltével adj hozzá még egy evőkanál olívaolajat, és keverd hozzá az agávészirupot és a sót is.

Sütőben: 200 fokra előmelegített sütőben, 25-35 percig süsd, vagy amíg szépen meg nem karamellizálódik és a belseje is teljesen puha. Időközben egyszer-kétszer keverd át, kb. félidőben még egy evőkanál olívaolajat hozzáadva. Kb. 20 perc után keverd hozzá az agávészirupot és a sót.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 250 gramm (egy konzerv) főtt csicseriborsó
  • 2-3 evőkanál tahini
  • 3-4 evőkanál citromlé
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb cékla (kb. 150 gramm)
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál agávészirup
  • római kömény
  • 1-2 nagyobb vagy 2-3 kisebb jégkocka
  • opcionális: pirospaprika, friss petrezselyemzöld, olívaolaj a tetejére

Elkészítés

  1. Opcionális lépés: ha nem otthon főzött csicseriborsót használsz, és a borsószemek nem teljesen, szinte krémesen puhák, főzd elő fél teáskanál szódabikarbónával 20 percig – ettől krémesebb lesz a végeredmény.
  2. A céklát a feljebb említett módon készítsd el: sütőben, air fryerben vagy serpenyőn is megsütheted.
  3. A fokhagymát zúzd össze, egy evőkanál citromlével keverd össze, majd 10-15 perc után öblítsd át.
  4. A csicseriborsót tedd késes aprítóba, és addig turmixold, amíg már nincsenek benne nagyobb darabok – ez akár két-három percbe is telhet.
  5. Add hozzá az összes többi hozzávalót az opcionális elemeken kívül: a sült céklát, 2-2 evőkanál citromlevet és tahinit, a fokhagymát, 1/8 teáskanál római köményt, fél teáskanál sót és kezdésnek 1-2 jégkockát. Addig turmixold, amíg teljesen krémes nem lesz. Ez 4-5 percbe is telhet, és időnként lehet, hogy ki kell nyitnod, és az aprító széléről lekapargatni az odaragadt hummuszt.
  6. Kóstold, és ízlés szerint tegyél még hozzá citromlevet, tahinit, római köményt és/vagy sót, ha szükségesnek érzed. Ha nem elég krémes, dobj hozzá még egy jégkockát, és turmixold tovább.
  7. A céklás hummuszt tálalhatod mártogatósként, teheted szendvicsbe, wrapbe vagy pitába, például falafellel és zöldségekkel. Ha mártogatósként tálalod, kanállal formázhatsz a tetejére spirál alakú mélyedést, amibe kerülhet olívaolaj, friss petrezselyemzöld és/vagy pirospaprika is.

Ha kipróbálnál más hummuszváltozatokat is, ezek közül válogathatsz:

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének