Az eredeti hummusz receptjét ugyan semmi nem veri kenterbe, időnként azonban fel-felbukkan egy-egy változat, amit érdemes legalább egyszer elkészíteni. Ez a sült céklás hummusz egyike ezeknek.
A natúr hummusz receptje minden alkalomra tökéletes: reggelire, hétköznapi vacsorára, de ünnepi mezzéhez is. Ez azonban erről a változatról is elmondható – egy alapvetően is rendkívül egészséges, teljes értékű ételt úgy dúsítunk a cékla tápanyagaival, hogy közben nem rontunk az ízélményen. Ez pedig nem véletlen, hiszen a hummusz hazájában, a Közel-Keleten a céklát is előszeretettel használják, méghozzá a hummuszhoz is passzoló fűszerekkel ízesítve.
Bár sokan a minél élénkebb, rózsaszínesebb színhatás kedvéért főtt céklát használnak ehhez a hummuszvariációhoz, mi – többféle módszert is tesztelve – a sütés mellett tettük le a voksunkat. Végeredményében ugyanis a sült, karamellizált cékla összehasonlíthatatlanul mélyebb ízprofilt kölcsönöz a hummusznak.
A tökéletes céklás hummusz titka: a céklát nem főzzük, hanem karamellizáljuk
A cékla ízprofilja fényévekkel istenibb, ha nem főzöd, hanem megsütöd. Ettől enyhén édeskés íze is lesz, amit még inkább hangsúlyoz, ha sütéskor az olívaolaj mellé egy evőkanál agávészirupot is adsz hozzá – ez a hummusznak isteni, mély, karamellizált ízvilágot ad.
A céklát többféleképp is megsütheted – a forró levegős sütő a legpraktikusabb, de serpenyőn is isteni lesz. A sütő is tökéletes, de mivel csak egy cékla kell a recepthez, kissé praktikátlan ezért bekapcsolni.
Mindhárom változatot kezdd azzal, hogy kb. két cm-es kockákra vágod a céklát, majd egy evőkanál olívaolajat keverj hozzá.
Forró levegős sütőben (air fryer): 15-20 percig süsd a céklát, közben kétszer-háromszor átkeverve. Félidőben keverj hozzá még egy evőkanál olívaolajat. Az utolsó 5 percben forgass hozzá egy evőkanál agávészirupot és 1/4 teáskanál sót.
Serpenyőn: közepesen alacsony lángon 10-15 perc alatt süsd készre a céklakockákat, kevergetve, de nem folyamatosan, különben nem tud karamellizálódni. 7-8 perc elteltével adj hozzá még egy evőkanál olívaolajat, és keverd hozzá az agávészirupot és a sót is.
Sütőben: 200 fokra előmelegített sütőben, 25-35 percig süsd, vagy amíg szépen meg nem karamellizálódik és a belseje is teljesen puha. Időközben egyszer-kétszer keverd át, kb. félidőben még egy evőkanál olívaolajat hozzáadva. Kb. 20 perc után keverd hozzá az agávészirupot és a sót.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 250 gramm (egy konzerv) főtt csicseriborsó
- 2-3 evőkanál tahini
- 3-4 evőkanál citromlé
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb gerezd fokhagyma
- 1 kisebb cékla (kb. 150 gramm)
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál agávészirup
- római kömény
- só
- 1-2 nagyobb vagy 2-3 kisebb jégkocka
- opcionális: pirospaprika, friss petrezselyemzöld, olívaolaj a tetejére
Elkészítés
- Opcionális lépés: ha nem otthon főzött csicseriborsót használsz, és a borsószemek nem teljesen, szinte krémesen puhák, főzd elő fél teáskanál szódabikarbónával 20 percig – ettől krémesebb lesz a végeredmény.
- A céklát a feljebb említett módon készítsd el: sütőben, air fryerben vagy serpenyőn is megsütheted.
- A fokhagymát zúzd össze, egy evőkanál citromlével keverd össze, majd 10-15 perc után öblítsd át.
- A csicseriborsót tedd késes aprítóba, és addig turmixold, amíg már nincsenek benne nagyobb darabok – ez akár két-három percbe is telhet.
- Add hozzá az összes többi hozzávalót az opcionális elemeken kívül: a sült céklát, 2-2 evőkanál citromlevet és tahinit, a fokhagymát, 1/8 teáskanál római köményt, fél teáskanál sót és kezdésnek 1-2 jégkockát. Addig turmixold, amíg teljesen krémes nem lesz. Ez 4-5 percbe is telhet, és időnként lehet, hogy ki kell nyitnod, és az aprító széléről lekapargatni az odaragadt hummuszt.
- Kóstold, és ízlés szerint tegyél még hozzá citromlevet, tahinit, római köményt és/vagy sót, ha szükségesnek érzed. Ha nem elég krémes, dobj hozzá még egy jégkockát, és turmixold tovább.
- A céklás hummuszt tálalhatod mártogatósként, teheted szendvicsbe, wrapbe vagy pitába, például falafellel és zöldségekkel. Ha mártogatósként tálalod, kanállal formázhatsz a tetejére spirál alakú mélyedést, amibe kerülhet olívaolaj, friss petrezselyemzöld és/vagy pirospaprika is.
Ha kipróbálnál más hummuszváltozatokat is, ezek közül válogathatsz:

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.