Bulgursaláta sült padlizsánpörccel – akár strandételnek is tökéletes

Bulgursaláta friss zöldségekkel szürke-fehér csíkos tányéron

Ha már unod a lángost, vagy éppen nem is kapni vegán ételt a strandon, ahol nyaralsz, ez a bulgursaláta lehet a megmentőd. A hűsítő érzésért a zöldségek felelnek, a padlizsánpörc, azaz a sült padlizsán ad neki egy kis pikantériát, a csicseriborsónak köszönhetően pedig fehérje is van benne – hűtőtáskába vele!

A bulgur segíthet a testsúly szabályozásában és az egészséges vércukorszint fenntartásában, valamint csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Tartalmaz vasat, folsavat, B6-vitamint, mangánt és magnéziumot is.

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a gabona, és mivel az íze semlegesnek tekinthető, sokféleképpen felhasználható. Levestészta helyett is bevethető például, egy egészségesebb variációként. Ugyanakkor bulgursaláta formájában akár frissítő strandételként is funkcionálhat.

Ha gluténmentes változatot készítenél, a bulgurt kiválthatod quinoával vagy kölessel is. És egy extra tipp: a padlizsánpörc külön is isteni snackként működik.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 200 g bulgur
  • 400 ml forró víz vagy zöldségalaplé
  • 1 konzerv főtt csicseriborsó
  • 1 konzerv kukorica
  • 1-2 kápia vagy kaliforniai paprika
  • 1 nagy kígyóuborka
  • 3-4 kovászos uborka (opcionális)
  • frissen őrölt bors
  • 1 nagy marék friss zöldfűszer (opcionális)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom vagy lime leve

A padlizsánpörchöz:

  • 1 közepes padlizsán
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • opcionálisan: csipet Cayenne-bors vagy chilipehely a csípősséghez

A bulgursaláta elkészítése

  1. Öntsd le a bulgurt forró vízzel vagy zöldségalaplével, fedd le, és hagyd duzzadni kb. 15-20 percig. Ha kész, villával lazítsd fel. Ez az elkészítési módszer elsősorban a finom szemű bulgurral működik, amennyiben durvább szeműt használsz, előfordulhat, hogy kemény marad. Ebben az esetben önts hozzá egy kevés plusz vizet vagy alaplevet – éppen csak lepje el –, és alacsony lángon, lefedve főzd még 5-10 percig, amíg megpuhul.
  2. A padlizsánt vágd kis (kb. 1 cm-es) kockákra, majd forró serpenyőben, pici olajon, sóval pirítsd aranybarnára, majd add hozzá a fűszereket: fokhagymapor, bors, szójaszósz, és ha szeretnél csípőset, akkor adj hozzá Cayenne-borsot. Pár percig még pirítsd őket, aztán kész is.
  3. A kész bulgurhoz add hozzá a csicseriborsót, a kukoricát, az apró kockákra vágott kígyóuborkát, paprikát, kovászos uborkát és a friss zöldfűszert.
  4. Locsold meg citromlével és olívaolajjal vagy bármilyen hidegen sajtolt olajjal. Ízesítsd sóval, borssal, és jól áll neki a kurkuma is.
  5. Hagyd pihenni legalább 10 percig, hogy összeérjenek az ízek.
  6. Tálald a salátát nagy tálban vagy lapos tányéron, kínálhatsz mellé sült tofut vagy bármilyen grillezett zöldséget.
  7. A tetejére halmozd a frissen sült padlizsánpörcöt.
  8. Díszítheted extra petrezselyemmel, citromkarikával vagy gránátalmamaggal a frissesség kedvéért.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének