Ha már unod a lángost, vagy éppen nem is kapni vegán ételt a strandon, ahol nyaralsz, ez a bulgursaláta lehet a megmentőd. A hűsítő érzésért a zöldségek felelnek, a padlizsánpörc, azaz a sült padlizsán ad neki egy kis pikantériát, a csicseriborsónak köszönhetően pedig fehérje is van benne – hűtőtáskába vele!
A bulgur segíthet a testsúly szabályozásában és az egészséges vércukorszint fenntartásában, valamint csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Tartalmaz vasat, folsavat, B6-vitamint, mangánt és magnéziumot is.
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a gabona, és mivel az íze semlegesnek tekinthető, sokféleképpen felhasználható. Levestészta helyett is bevethető például, egy egészségesebb variációként. Ugyanakkor bulgursaláta formájában akár frissítő strandételként is funkcionálhat.
Ha gluténmentes változatot készítenél, a bulgurt kiválthatod quinoával vagy kölessel is. És egy extra tipp: a padlizsánpörc külön is isteni snackként működik.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 200 g bulgur
- 400 ml forró víz vagy zöldségalaplé
- 1 konzerv főtt csicseriborsó
- 1 konzerv kukorica
- 1-2 kápia vagy kaliforniai paprika
- 1 nagy kígyóuborka
- 3-4 kovászos uborka (opcionális)
- só
- frissen őrölt bors
- 1 nagy marék friss zöldfűszer (opcionális)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom vagy lime leve
A padlizsánpörchöz:
- 1 közepes padlizsán
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 2 evőkanál szójaszósz
- só
- frissen őrölt bors
- 1 teáskanál fokhagymapor
- opcionálisan: csipet Cayenne-bors vagy chilipehely a csípősséghez
A bulgursaláta elkészítése
- Öntsd le a bulgurt forró vízzel vagy zöldségalaplével, fedd le, és hagyd duzzadni kb. 15-20 percig. Ha kész, villával lazítsd fel. Ez az elkészítési módszer elsősorban a finom szemű bulgurral működik, amennyiben durvább szeműt használsz, előfordulhat, hogy kemény marad. Ebben az esetben önts hozzá egy kevés plusz vizet vagy alaplevet – éppen csak lepje el –, és alacsony lángon, lefedve főzd még 5-10 percig, amíg megpuhul.
- A padlizsánt vágd kis (kb. 1 cm-es) kockákra, majd forró serpenyőben, pici olajon, sóval pirítsd aranybarnára, majd add hozzá a fűszereket: fokhagymapor, bors, szójaszósz, és ha szeretnél csípőset, akkor adj hozzá Cayenne-borsot. Pár percig még pirítsd őket, aztán kész is.
- A kész bulgurhoz add hozzá a csicseriborsót, a kukoricát, az apró kockákra vágott kígyóuborkát, paprikát, kovászos uborkát és a friss zöldfűszert.
- Locsold meg citromlével és olívaolajjal vagy bármilyen hidegen sajtolt olajjal. Ízesítsd sóval, borssal, és jól áll neki a kurkuma is.
- Hagyd pihenni legalább 10 percig, hogy összeérjenek az ízek.
- Tálald a salátát nagy tálban vagy lapos tányéron, kínálhatsz mellé sült tofut vagy bármilyen grillezett zöldséget.
- A tetejére halmozd a frissen sült padlizsánpörcöt.
- Díszítheted extra petrezselyemmel, citromkarikával vagy gránátalmamaggal a frissesség kedvéért.

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.