Most olvasott cikk
Brazília lakosságának hét százaléka vegánnak vallja magát

Brazília lakosságának hét százaléka vegánnak vallja magát

Egy asztal felülnézetből, ami körül emberek ülnek, és különböző vegán ételek vannak rajta, például egészben sült burgonya, pizza és saláta, burger és zöldségrudak

 A brazilok hét százaléka vallotta magát vegánnak a Brazil Vegetáriánus Társaság megbízásából tavaly decemberben készült felmérésben. A kutatásból kiderült az is, hogy háromnegyedük megfontolná a húsfogyasztás csökkentését vagy elhagyását, leginkább egészségügyi okokból. Idén Brazília ad helyet az ENSZ klímatalálkozójának, a COP30-nak, ahol az ország ígérete szerint számos növényi opciót kínálnak majd a vendégeknek.

A Brazil Vegetáriánus Társaság (Sociedade Vegetariana Brasileria – SVB) a Datafolha közvélemény-kutató céget bízta meg azzal, hogy készítsen felmérést a brazilok húsfogyasztással kapcsolatos attitűdjéről. A tavaly decemberben, kétezer brazil részvételével készült felmérés alapján az emberek hét százaléka vallja magát vegánnak.

A Statista Consumer Insight tavalyi jelentése szerint, amely a húsmentesen étkezők számának aránya alapján rangsorolta az országokat, Brazília az előkelő kilencedik helyezést érte el a vegánok és vegetáriánusok együttesen számított ötszázalékos arányával. A különbség valószínűleg részben módszertani különbségeknek, részben a vegánok számának növekedésének tudható be.

Brazília növényi fogásokkal készül a COP30 klímacsúcsra

A felmérésből kiderült az is, hogy a brazilok 74 százaléka megfontolná a húsfogyasztás csökkentését vagy akár elhagyását egészségügyi okoból. A környezetvédelmi indokok a válaszadók 43 százalékánál voltak elegendők a hús elhagyására vagy csökkentésére. Az állatok jólléte pedig a brazilok 42 százalékának jelenthet elégséges indokot a húsmentes vagy a húsfogyasztást csökkentő étkezésre.

Az, hogy a megkérdezettek 74 százaléka hajlandó lenne csökkenteni vagy elhagyni a húst, azt mutatja, hogy a társadalmunk elindult egy etikusabb, fenntarthatóbb és egészségesebb jövő felé

jelentette ki Monica Buava, az SVB elnöke.

A felmérésnek apropója is van, mégpedig a COP30, az ENSZ globális klímacsúcsa, amit idén Belém városában, Brazíliában rendeznek. Az előzetes ígéretek szerint a rendezvény bővelkedni fog a fenntartható, növényi ételekben. A novemberi rendezvény kapcsán viszont már most sokan csalódottak, mivel a delegációk érkezését megkönnyítendő, jelenleg éppen egy négysávos autópályát építenek az esőerdőn keresztül. Ehhez tizenhárom kilométer hosszan vágják ki a fákat, ami elég erősen szembemegy az ország erdőirtás-ellenes intézkedéseivel.

A brazilhoz hasonló felmérést készített nemrég a Physicians Committee for Responsible Medicine is. Eszerint az amerikaiak 46 százaléka fontolná meg a hús elhagyását az élelmiszergyártáshoz köthető kibocsátás csökkentése végett. A több mint kétezer megkérdezett válaszai alapján az is megállapítható, hogy az amerikaiak többsége nincs tisztában az élelmiszerek gyártásának éghajlatkárosító aspektusaival. Ahogy azzal sem, mely élelmiszerek milyen mértékben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz. Sokan tudták, hogy a marha a legkárosabb a környezetre, de voltak olyanok is, akik a zöldségek előállítását hitték a legkárosabbnak.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének