Ez a morzsatorta garantáltan segít neked túlélni a nehezebb napokat, hiszen a sütéshez felhasznált banán és a szezonális bogyógyümölcsök biztosan mosolyt csalnak majd az arcodra. 🙂 A tartalmas és gazdag friss gyümölcsökkel töltött torta tetejére ínycsiklandozó morzsák kerülnek, amelyet házi gyümölcs sziruppal koronázunk meg. Jól tudjuk, egy jó torta még a legborúsabb napon is jókedvre derít mindenkit; és ez egy pokolian jó torta.
Bogyósgyümölcsös vaníliás morzsatorta
Ez a recept: tejmentes, nem tartalmaz finomított cukrot / alacsony cukortartalmú, vegán
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- A tortához:
- 1 csésze darált mandula
- 3 és fél csésze gluténmentes zab, lisztté darálva
- 1/3 csésze stevia vagy kókuszvirág cukor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db érett banán
- 1-3 evőkanál mandulatej
- 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál almaborecet
- 150 g választott bogyósgyümölcs
- A torta tetejére (morzsákhoz):
- 4 evőkanál gluténmentes zabliszt
- 2 evőkanál darált mandula vagy mandulaliszt
- 3 evőkanál stevia vagy kókuszvirág cukor
- 3 evőkanál szilárd kókuszolaj vagy vegán vaj
- A gyümölcsszószhoz:
- 100 g választott bogyósgyümölcs
- 2 evőkanál stevia
Bogyósgyümölcsös vaníliás morzsatorta elkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és olajozz ki (vagy sütőpapírral bélelj ki) egy 20 cm mély állítható tortaformát.
- Keverd össze a darált mandulát/mandulalisztet, zablisztet, steviat, sütőport, szódabikarbónát egy nagy tálban.
- Tedd a banánt, a tejet, az olajat, a vaníliát, és az almaborecetet egy konyhai robotgépbe, és keverd őket simára. Ha nincs robotgéped, akkor csak zúzd össze a banánt, add hozzá az összes többi hozzávalót és habverővel keverd őket simára.
- Ezt öntsd hozzá a száraz hozzávalókhoz és kevergesd addig, amíg homogén nem lesz. Az így elkészült tésztát kanalazd a tortaformába és szórj bogyósgyümölcsöket a tetejére.
- A torta tetejére kerülő morzsákat úgy tudod elkészíteni, hogy az ujjaiddal az összes összetevőt összemorzsolod, így a tészta darabosan fog összeállni. Ezt szórd rá a torta tetejére.
- Süsd a tortát körülbelül 30 percig, ameddig meg nem emelkedik, szilárdra és aranybarnára nem sül. Várj ameddig kihűl, mielőtt eltávolítod a tortaformából.
- Közben elkészítheted a gyümölcsszószt. Ehhez tedd a bogyósgyümölcsöket a serpenyőbe két evőkanál vízzel és édesítsd tetszőleges édesítőszerrel.
- Hevítsd addig a serpenyőt, ameddig felforr a víz és főzd a gyümölcsöket lassú tűzön, ameddig puhák nem lesznek és levet nem eresztenek. Ezt nyomkodd át egy szűrőn és az így kapott gyümölcsszósszal bátran locsold meg a kihűlt tortádat!
Megjegyzés:
Az egész banánkenyér mentes a mesterséges cukroktól, amely árthat a bőrödnek.
További receptek a Prove.hu-n
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.