Most olvasott cikk
A BMW új elektromos terepjárója teljesen vegán

A BMW új elektromos terepjárója teljesen vegán

A BMW nemsokára egy vegán, elektromos meghajtású városi luxusterepjáróval lepi meg a márka szerelmeseit

A BMW nemrég tette nyilvánossá a közelgő luxus elektromos terepjárója hivatalos prototípusának képeit, és a cég állítása szerint a belső tér teljesen vegán.

A német autógyártó cég legelőször tavaly szeptemberben mutatta be az iNEXT-re keresztelt elektromos meghajtású városi terepjáróját az LA Auto Show-n.

A kabin prototípusának képei a nyílt pórusú fából készült padló, az autó elején puha, rózsaszín textilszövet és az aszimmetrikus kialakítású mély türkiz hátsó ülések kombinációját mutatják. Az Auto Express szerint a belső tér összes elemét vegán anyagból készítették.

A további különleges funkciók közé tartozik a műszerfalon elhelyezett érintőképernyő, melynek érintésérzékelőit a központi konzol faanyaga alá rejtették. A járművezetők az okostelefonoknál megszokott módon tudják majd nagyítani-kicsinyíteni, valamint jobbra-balra lapozni a képet, és az olyan egyszerű funkciók, mint a zene hangerejének beállítása is így lesznek szabályozhatóak.

BMW iNext vegán belsőtér-min

A jövő autói elektromosak

Az elektromos járművek hosszú utat tettek meg az első, 1990-ben megjelent, akkoriban igencsak gyakran gúnyolt modellektől, mivel a szén-dioxid kibocsátás veszélye mind a vállalatok, mind a fogyasztók, mind a világ vezetői számára kezd egyre nyilvánvalóbbá válni.

A Tesla átvette a vezetést az elektromos autók piacán – ennek ellenére Elon Musk vezérigazgató örömmel veszi, ha konkurens cégek is csatlakoznak hozzá, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

A 2014-es, „Minden szabadalmunk Önhöz tartozik” című bejegyzésében Musk bejelentette, hogy az összes Tesla szabadalmat nyilvánosságra fogják hozni. Ezt azzal magyarázta, hogy a szabadalmakhoz intellektuális tulajdonként való ragaszkodás kontraproduktívan hat a vállalat fenntarthatósági küldetésére.

Musk szavaival élve:

„Az igazi versenyt nem más cégek elektromos autóinak gyártása jelenti, sokkal inkább a világ összes többi gyára, ahonnan a benzinnel működő autók minden nap árvízszerűen hagyják el a futószalagokat.”

Nem csak a Tesla és a BMW készít vegán belső tereket autóiba. Tavaly januárban például egy másik elektromos autó gyártó cég, a Fisker Inc. szintén egy vegán bőrrel felszerelt luxusautót mutatott be a nyilvánosságnak.

A tavaly szeptemberi LA Auto Show-n az Audi bemutatta az e-Tron GT-t, ami egy újrahasznosított és vegán anyagokból készült belsővel rendelkező elektromos autó, melynek még a padlószőnyege is újrahasznosított óceáni halászhálókból készült.

A BMW iNEXT luxusautójával jelenleg a sarkkörön, valós körülmények között végeznek tesztvezetéseket. A vegánbarát elektromos terepjáró gyártása várhatóan 2021-től kezdődik meg, a vállalat Németországban található dingolfing-i gyárában.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.