Most olvasott cikk
Eltörölték a pamplonai bikafuttatást a koronavírus miatt

Eltörölték a pamplonai bikafuttatást a koronavírus miatt

Eltörölték a spanyolok bikafuttató rendezvényét a koronavírus miatt

Az évente megrendezésre kerülő, sokszor nagyon kegyetlen és véres bikafuttató fesztivált eltörölték Pamplonában a koronavírus-járvány miatt.

A San Fermín bikafuttató fesztivált minden év júliusában rendezik meg a spanyolországi északi városban, Pamplonában. A nyolcnapos fieszta milliós közönséget vonz, és magában foglal vallási szertartásokat, koncerteket, bikaviadalokat és naponta történő bikafuttatásokat.

Mindazonáltal idén nyáron nem tartják meg a rendezvényt, a kötelező szociális távolságtartás rendelkezése miatt.

Az új koronavírus, ami a szakértők szerint egy vuhani húspiacról indult, legalább 185 országban és régióban terjed el. Spanyolország a világ egyik leginkább járvánnyal sújtott területe. A Worldometer adatai szerint több, mint 22.157 haláleset történt a vírus miatt, és az igazolt fertőzöttek száma 213.024 feletti az országban.

Enrique Maya, Pamplona kormányzója szintén pozitív lett a COVID-19 tesztelés során, és karanténban várja a felépülést.

Pamplona nem rendez bikafuttatást 2020-ban

A fesztivál

A 400 éves múltra visszatekintő fesztivál magában foglalja a bikafuttatást, amikor a bikák a város keskeny utcáin futnak végig egy 875 méteres távon, ahol emberek tömege fut velük és hergelik az állatokat.

Emellett bikaviadalokat is tartanak, ahol a lovon ülő picadorok a bikákat ingerlik lándzsákkal, szigonyokkal és más fegyverekkel. Majd végül belép a matador is a ringbe, és egy hosszú karddal vagy tőrrel megpróbálja megölni a bikát.

Az egyhetes rendezvény alatt legalább 48 bikát kínoznak halálra, míg néhány állatjogi szervezet és aktivista azzal bírálja a fesztivált, hogy kegyetlen az állatokkal szemben.

Tedd, ami helyes

A váratlan eltörlést követően a PETA levelet küldött a kormányzónak, hogy negyedmillió eurót felajánlanak a városnak, ha véglegesen befejezik a kegyetlen bikafuttatást és az újabb bikaviadalokat.

„Reméljük, elfogadja a felajánlásunkat. Elkezdjük megszervezni a 2021-es San Fermín fesztivált, ahol mindenkit, beleértve állatokat és védelmezőiket megtapsolunk. Elérkezett az Önök ideje, hogy megtegyék, ami helyes, és kiérdemeljék az egész világ tiszteletét – jól megérdemelt okok miatt”

–írta a PETA alapítója, Ingrid Newkirk.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.