Október 5-én végleg bezárja kapuit a debreceni Kis Padlizsán, amely az elmúlt hét és fél év alatt a város gasztronómiai életének egyik meghatározó szereplőjévé vált. A népszerű étterem Facebookon jelentette be döntését, amelyet hosszas mérlegelés előzött meg.
A bejegyzésben az étterem tulajdonosai megköszönték a vendégek támogatását és lojalitását, amely végigkísérte őket a nehéz időkben is. „Köszönjük, hogy nyitottak voltatok ránk, és ezen a nem egyszerű terepen támogattatok bennünket!” – írták Facebook-oldalukon.
Az étterem nemcsak a helyi gasztronómia egyik úttörőjének számított, de a debreceni közönség számára is hiánypótló ételkínálatot biztosított. Debrecenben mindössze néhány olyan étterem üzemel, amely kínál vegán opciókat, ennek egyik fontos szereplője volt már 2016 óta a Kis Padlizsán.
Az elmúlt három év különösen nagy kihívást jelentett az étterem számára, de a Kis Padlizsán csapata, ahogyan a bejegyzés is hangsúlyozza, rendkívüli módon összetartott, és minden nehézséggel szembenézett. „Az a hozzáállás, amit veletek megtapasztalhattunk, az páratlan” – írják a közösség és a csapat erejéről.
Az étterem bezárásáig még van lehetőség a jól ismert ételek megkóstolására. A tulajdonosok arra biztatják a vendégeket, hogy látogassanak el hozzájuk az utolsó napokban is, és élvezzék ki a „hamisítatlan Padlis” ételeket. „Gyertek, egyétek ki az éléskamránkat!” – zárják soraikat humorral és szeretettel.
A Kis Padlizsán bezárása nagy veszteséget jelent a helyi gasztronómiai színtér számára, hiszen egy olyan hely búcsúzik, amely egyedi ételeivel és közösségépítő erejével valódi otthont teremtett a vendégek számára.
A debreceni vendéglátóhely bejelentése alig egy héttel azután érkezett, hogy a Balaton környéki vegánok egyik kedvenc célpontja, a Veganeeta Home is lehúzta a rolót, de az idei évben már több budapesti, kizárólag vegán ételeket kínáló étterem zárt be.
Vida Raul aktivista és előadó több mint 6 éve indít és vezet vegán projekteket – többek között a 279.000 követővel rendelkező Csir Kevin Facebook oldal alapítója, a 80.000+ magyart támogató Veganuár kihívás szervezője és az Empátia Sztori non-profit szervezet vezetője. Az elmúlt évek során 5000+ adag vegán ételt adományozott, 2023-ban pedig már több mint 30 előadást tartott az állatok jogairól országszerte. Örök optimista, igazi altruista, és célja, hogy növelje a társadalmunk érzelmi intelligenciáját.