Főállású állatmentő lett nyugdíjba vonulása után egy ismert bemondó

Ken Wayne, aki bemondóból lett állatmentő, repülőgépén ül a másodpilóta ülésen egy kutyával, baloldalt a félig látszó pilóta

Ken Wayne régóta ment bajba jutott állatokat saját repülőgépével. A kaliforniai Bay Area közismert televíziós bemondója nemrég vonult nyugdíjba. Felszabadult idejét arra használja, hogy két szenvedélyének, a repülésnek és az állatoknak hódoljon. Az állatmentő bemondó már több tucat esetben segédkezett mentéseknél, repülőgépén kutyák mellett medvék és egy sas is utazott már.

A kaliforniai bemondó, Kan Wayne három évtizeden keresztül szerepelt a képernyőn, de már ezalatt az idő alatt is sok mentésben segédkezett. Tavaszi nyugdíjazása óta viszont főállású állatmentő lett belőle. Ideje nagy részét annak szenteli, hogy Cessna 182-es típusú repülőgépével állatokat mentsen – számolt be a pilóta történetéről a The Mercury News.

Wayne, aki a tengerészgyalogságnál is szolgált, huszonöt éve rendelkezik pilótaengedéllyel. Elmondása szerint a repülés az egyik szenvedélye, másik nagy szerelme pedig az állatok – így természetesnek tűnt összekötni a kettőt. Ráadásul úgy néz ki, az állatok sem bánják a nem mindennapos szállítási módot.

A repülésnek van valami különleges, nyugtató hatása. Még a zaklatott állat is, aki Isten tudja, miket élt át, idővel lecsillapodik, esetenként el is szundikál. Talán a motor egyhangú búgása vagy a repülő rezgése, ami megnyugtatja őket. Magasan a fellegek felett, teljesen átszellemült állapotban, tudva, hogy a velem utazó állatnak sokkal jobb élete lesz, nos, ez nagyszerű érzés

– mesélte Wayne az élményeit.

A repüléssel kapcsolatosan Alice Mayn, a Lily’s Legacy Senior Dog Sanctuary vezetője is hasonlóan nyilatkozott. Szerinte sokkal kényelmesebb ez az állatoknak, mint egy hosszú kocsikázás. Wayne-t pedig egy áldásnak nevezte, mert szerinte nagyon kivételes, hogy valaki nemcsak a szabadidejét, de a repülőjét is ilyen jó célnak szenteli.

Az állatmentő bemondó gépén sok fajta utazó megfordult már

Múlt héten Wayne egy Kínából kimenekített kutyát vett fel a gépére a Santa Monica repülőtéren. A csivavának mindkét hátsó lábát levágta az elkövető, aki valamiért haragudott a kutya gazdájára. Ezen a mentésen még egy golden retriever is velük utazott, akit el akartak altatni a menhelyen, ahol élt, mert agresszívnak tartották. Végül kiderült, hogy egy teljesen barátságos kutyáról van szó, aki jó két órára el is aludt a szűkös gépen.

De nem csak kutyák szoktak útitársai lenni a pilótának. Volt már rá példa, hogy anyjukat autóbalesetben elvesztő medvebocsok utaztak vele. A gép utasterét kicsit át kellett alakítani, hogy a ketrecek beférjenek, de ha állatmentésről van szó, az egykori bemondó nem ismer lehetetlent. Máskor pedig egy fehérfejű rétisassal osztoztak a repülés örömén, aki egy halászsassal került összetűzésbe, emiatt pedig ápolásra szorult.

Amikor éjszaka álomra hajtom a fejem, jobban alszom, ha részt vettem egy mentésben. A világot nem változtatom meg, de egy kicsikét jobbá tettem egy állat számára, aki valamiért rossz körülmények közé került. A teljes képet tekintve nem nagy dolog. De annak az állatnak igenis fontos. Talán önzőség, de ettől boldog leszek

– összegezte Wayne az érzéseit.

A 63 éves bemondó által hat éve alapított Flying Tails szervezet nemrég nonprofittá alakult, hogy így könnyebben juthasson adományokhoz. Ez azért fontos, hogy gépével nagyobb távolságokra is elrepülhessen, ezáltal pedig több bajba jutott állaton tudjon segíteni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.